Najlepšie roky sú za mnou. Shiffrinová hovorila o najťažšom období života

Mikaela Shiffrinová oslavuje v Killingtone triumf v slalome.
Mikaela Shiffrinová oslavuje v Killingtone triumf v slalome. (Autor: SITA/AP)
Nikola Baďová|18. máj 2022 o 08:00

Súperka Petry Vlhovej opísala, ako sa zmenil jej život po smrti otca.

BRATISLAVA. Najväčšia ašpirantka na zlatú medailu sedela takmer 20 minút na zľadovatenej snehovej pokrývke kúsok od štartovacej búdky slalomovej trate. 

Mikaela Shiffrinová už druhýkrát v priebehu troch dní nedokončila preteky na zimných olympijských hrách v Pekingu. Tentokrát vo svojej najsilnejšej disciplíne vypadla po troch bránkach. Zlato získala jej veľká rivalka Petra Vlhová po životnej jazde v druhom kole. 

„Chcela som vymyslieť, ako by som mohla zo svahu zmiznúť a rozplynúť sa pod plotom,“ opísala svoje pocity v rozhovore s novinárkou ESPN vo svojom dome v Edwards v Colorade. 

Dvadsaťsedemročná lyžiarka sedela v nadrozmernom bielom gauči a zastrčila si nohy pod seba. Snažila sa rozpomenúť, ako sa cítila v ten februárový deň, keď zdvihla hlavu z kolien a uvedomila si, že celý svet sleduje jej pokus o zmiznutie zo zjazdovky. 

V hlave jej znela pieseň z filmu Frozen II

Američanka odchádzala do Číny ako víťazka slalomu v Schladmingu, kde zdolala slovenskú reprezentantku Petru Vlhovú a s veľkými očakávaniami. Hovorilo sa, že by mala útočiť na tri individuálne zlaté medaily, čo sa ešte žiadnej americkej lyžiarke nepodarilo. Spolu mohla získať až päť medailí. 

Pôsobenie pod piatimi kruhmi sa však skončilo pre šesťnásobnú majsterku sveta katastrofou. „Shiffrinová sa definitívne zmenila po tom, ako jej zomrel otec. Na olympiáde sa na ňu vytváral tlak a aj kvalita snehu bola odlišná,“ komentoval lyžiarsky expert Pavel Šťastný. 

Sympatická lyžiarka po vypadnutí v slalome nevedela, čo robiť. V hlave jej znela pesnička z filmu Frozen II, v ktorej Anna spieva ‚Just do the next right thing‘. „To bola tá myšlienka. Nie: ‚Čo prinesie ďalší deň?‘ alebo: ‚Čo prinesú ďalšie preteky?‘, ale: ‚Aký ďalší krok musím urobiť?“

V posledných rokoch zažila niekoľko situácií, z ktorých sa potrebovala odraziť a nájsť v sebe silu pokračovať. V Pekingu opäť spadla na dno, ktoré prežívala aj na ZOH v Pjončangu, pri strate otca, izolácii a zranení chrbta.

Stroj, ktorý vyšiel s kožou na trh

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Najlepšie roky sú za mnou. Shiffrinová hovorila o najťažšom období života