Michal Mertiňák vybojoval titul a klesol v rebríčku

Michal Mertiňák (vľavo)
Michal Mertiňák (vľavo)
Sportnet|20. júl 2009 o 21:02

Slovenský deblový špecialista získal vo štvorhre 8. titul - viac ich má zo Slovákov len Mečíř.

Michal Mertiňák získal vo štvorhre 8. titul - viac ich má zo Slovákov len Mečíř.

BRATISLAVA, STUTTGART. Už druhý rok nemá slovenský mužský tenis v dvojhre zastúpenie v prvej stovke svetového rebríčka, zato vo štvorhre sú Michal Mertiňák (25.) s Filipom Poláškom (29.) v top 30 a Igor Zelenay (51.) klope na bránu prvej päťdesiatky.

Uplynulá nedeľa bola pre slovenských deblistov výnimočná: Mertiňák aj Polášek so svojimi partnermi v jeden deň vybojovali dva tituly.

Šťastie mali na svojej strane

„Na Wimbledone som ochorel, týždeň som netrénoval, a tak som pred antukovým turnajom v Stuttgarte nemal žiadne očakávania," povedal pre SME Mertiňák. „A keď som videl, že v prvom kole máme domácu dvojicu Kas - Zverev, tak som si vravel: Budem spokojný aj s druhou rundou."

Slovensko-český pár Mertiňák - Čermák sa rozohral a potom zdolal aj Navarra so Simonom (Šp.,Fr.), Fyrstenberga s Melom (Poľ., Braz.) a vo finále Hanescu-Tecau (Rum.) 7:5, 6:4.

„Hralo sa podľa nových pravidiel, pri zhode rozhodol o geme už prvý víťazný bod," priblížil cestu za titulom 29-ročný slovenský reprezentant. „Teraz je tenis viac o šťastí a my sme ho mali akurát."

Mertiňák si s Čermákom rozdelil víťaznú prémiu 22 500 eur a do rebríčka si pripísali po 250 bodov. Pre slovenského tenistu je to ôsmy titul v debli, český spoluhráč ich má už 18.

Acapulco je najvyššie

„Prvenstvo zo Stuttgartu by som zaradil zarovno k víťazstvám z Čennai, Záhrebu, Bukurešti aj dvom z Umagu. Nad nimi sú tituly z najvyššie dotovaného turnaja v Acapulcu," hodnotil Mertiňák. Od roku 2006 si v každej sezóne plní normu dvoch prvenstiev - s piatimi rôznymi spoluhráčmi. „Na začiatku tohto roku sme sa dohodli s Čermákom, predbežne na šesť mesiacov, no keď sa nám darí, zostaneme spolu. On má skúsenosti, výborný servis, ide mu hra zozadu. Obaja preferujeme antuku."

Mertiňák aj napriek titulu zo Stuttgartu v rebríčku paradoxne klesol - z 24. miesta o jedno dole. Vysvetlenie: za vlaňajšie júlové prvenstvo v Umagu obhajoval až 350 bodov.

Štvorhra chce špecializáciu

Mertiňák je s ôsmimi titulmi v debli druhým najúspešnejším slovenským tenistom po Milošovi Mečířovi (9). Rekordérkou medzi ženami je Janette Husárová s 24 výhrami.

Michal sa štvorhre osobitne venuje tretí rok, keď pochoval svoje singlové ambície. V rebríčku dvojhry sa najvyššie dostal na 129. miesto v roku 2005.

„Štvorhra si vyžaduje špeciálnu prípravu, v porovnaní s dvojhrou je úplne iná," vysvetľoval. „Inak sa servuje, returnuje, často sa hrajú voleje. Napokon to vidieť aj v renkingu: singlisti sa nepresadzujú."

Partneri z reprezentácie Mertiňák s Poláškom si v nedeľu vymenili pozdravné esemesky, ale starší z nich nepredpokladá, že by mali spolu hrať aj na turnajoch ATP.

„Každý máme svojich partnerov na kurte a darí sa nám. Tak prečo to meniť?" vravel Mertiňák. „Ale v budúcnosti takúto spoluprácu nevylučujem."

Darček k narodeninám

Slovenský daviscupový reprezentant Filip Polášek má dnes 24 rokov.

BRATISLAVA, BAASTAD. Zvolenčan Filip Polášek si na turnaji v Baastade pripravil darček k dnešným 24. narodeninám. S Čechom Jaroslavom Levinským kraľovali vo štvorhre. Pre Poláška je to tretí turnajový triumf v kariére.

„Supertajbrejk je vždy aj o šťastí. Myslím si však, že sme v ňom prejavili aj viac odvahy," povedal slovenský tenista pre SITU k dramatickému vyvrcholeniu nedeľňajšieho finále s domácou švédskou dvojicou Robert Lindstedt, Robin Söderling 1:6, 6:3, 10:7.

Polášek má v tejto sezóne zdravotné ťažkosti, trápilo ho zápästie, chrbtica a teraz ukázal, že sa vrátil do bývalej formy aj po chrípke.

Tento týždeň hrá v Hamburgu s novým partnerom Melom z Brazílie, v Gstaade bude znova s Levinským a pred US Open sa vráti k Američanovi Parrottovi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Michal Mertiňák vybojoval titul a klesol v rebríčku