Messiho nahradil Fabregas. Vybavil päť gólov

Pavol Spál|7. apr 2013 o 20:38

Barcelončan Fabregas dal tri góly a na dva prihral. Najväčší aplauz však zožal jeho spoluhráč Éric Abidal. Hral prvýkrát od transplantácie pečene.

BRATISLAVA. Ešte sa len rozcvičoval a už ho fanúšikovia na štadióne vítali obrovským potleskom. Mnohým z nich tiekli slzy.

Barcelončan Éric Abidal (33 r.) nastúpil na svoj prvý zápas po štrnástich mesiacoch od transplantácie pečene. Keď v 70. minúte súboja španielskej ligy proti Mallorce naskočil Francúz do hry a dotkol sa prvýkrát lopty, všetci ľudia na štadióne vstali. „Cítim sa dobre. Futbal je môj život. Nechcel som ukončiť kariéru bez toho, aby som ešte nenastúpil na nejaký zápas,“ citujú Abidala (na snímke) španielske médiá. Francúz hral naposledy 26. februára 2012. Ešte predtým v marci 2011 mu odstránili nádor z pečene, o rok neskôr sa podrobil transplantácii, pri ktorej dostal časť bratancovej pečene. Abidal sa poďakoval. Pod dres si obliekol tričko s nápisom: „Ďakujem, bratanec môj. Číslo 13.“

Francúz chce inšpirovať ľudí, ktorí majú podobné problémy. „Veľmi mi pomohol aj náš tréner. Tvrdil, že si môžem vziať toľko voľna, koľko chcem, že na mňa počkajú,“ ďakoval Abidal koučovi Titovi Vilanovovi. Ten nedávno tiež podstúpil onkologickú liečbu.

„Bolo to niečo neskutočné. Videli sme, aký je Éric na lavičke nervózny Viem, že nie je možné vcítiť sa do pocitov druhého človeka, ale veľmi dobre vieme, ako urputne bojoval, aby tu dnes mohol byť,“ tvrdil hrdina zápasu Cesc Fabregas.

Proti Mallorce dal tri góly, na zvyšné dva prihral. Barcelona vyhrala 5:0. Pritom nastúpila v tejto sezóne prvýkrát v La lige bez Lionela Messiho – najlepšieho hráča sveta. A práve Fabregas je po Argentínčanovi druhým najlepším strelcom klubu. Dal jedenásť gólov. „Keď nemáte k dispozícii hráča ako Messi, máte problém. Tím však opäť ukázal neskutočnú kvalitu,“ dodal asistent trénera Jordi Roura.

Na Slovensku vznikol oficiálny fanklub FC Barcelona

Po dlhých mesiacoch intenzívnych príprav sa skupine nadšencov a podporovateľov futbalového klubu FC Barcelona podarilo zrealizovať vytúžený cieľ, ktorým je vznik a fungovanie oficiálneho „Supporter club“ – fanklubu FC Barcelona na Slovensku.

Penya Barcelonista Eslovaca dels Alts Tatras, ako znie oficiálny názov tejto inštitúcie je vo voľnom preklade klub slovenských priaznivcov spod Vysokých Tatier. Zakladatelia sa pridržali odporúčania kompetentných predstaviteľov FC Barcelona a ako je zvykom pri „Supporter clubs“ FC Barcelona názov a logo obohatili o niečo čo symbolizuje krajinu sídla fanklubu, v tomto prípade Vysoké Tatry.

V zmysle stanov Penya Barcelonista Eslovaca dels Alts Tatras môže byť členom fanklubu fyzická osoba, ktorá ctí hodnoty a filozofiu klubu FC Barcelona, je fanúšikom FC Barcelona a podá prihlášku a zaplatí členské určené každoročne Valným zhromaždením.

Fanklub si do budúcnosti stanovil množstvo cieľov a chce svojim členom ponúknuť nadštandardný servis, pričom podstatou fungovania fanklubu bude intenzívna participácia všetkých členov na jeho rozvoji.Hlavným poslaním Penya Barcelonista Eslovaca dels Alts Tatras je vytvoriť silnú komunitu fanúšikov FC Barcelona, ktorí svojou prácou a činnosťou budú spoločne rozvíjať základné hodnoty futbalového klubu FC Barcelona a podporovať činnosť Penya Barcelonista Eslovaca dels Alts Tatras.

Ako uviedol prezident Penya Barcelonista Eslovaca dels Alts Tatras Peter Bellás „Cieľom fanklubu v roku 2013 bude stabilizovanie členskej základne fanúšikov FC Barcelona na Slovensku, rozvoj webovej stránky www.fcbarca.sk, založenie špecializovaných miest na sledovanie futbalových zápasov FC Barcelona, celoslovenské stretnutia členov fanklubu, organizácia zájazdu na futbalový zápas FC Barcelona a množstvo iných zaujímavých činností.

Veľmi zaujímavým počinom Penya Barcelonista Eslovaca dels Alts Tatras je dohoda na spolupráci s jediným slovenským športovcom pôsobiacim v FC Barcelona, hádzanárom Martinom Straňovským, ktorý prijal ponuku a stal sa ambasádorom fanklubu a podpísanie memoranda o spolupráci s internetovým portálom ForcaBarca.sk, na základe ktorého dochádza k vytvoreniu plnohodnotného partnerstva medzi uvedenými subjektmi.

Viac informácií o Penya Barcelonista Eslovaca dels Alts Tatras nájdu záujemcovia na webovom sídle fanklubu - www.fcbarca.sk

Autor článku

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»Messiho nahradil Fabregas. Vybavil päť gólov