Messi menil históriu i hneval divákov

Radosť Lionela Messiho.
Radosť Lionela Messiho. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|17. apr 2011 o 18:18

Tréner Realu Madrid José Mourinho sa po El Clásicu vyjadril, že ak by bol jeho tím hral v plnom počte, mohol vyhrať.

BRATISLAVA. Ktosi z 80–tisíc divákov na štadióne Santiaga Bernabeua mu laserom svietil do tváre. Chcel ho vyviesť z miery. Zbytočne.

Lionel Messi súboj nervov vyhral i s brankárom Realu Madrid Ikerom Casillasom. Premenená penalta ho zapísala do dejín. Strelil v sezóne (vo všetkých súťažiach) už svoj 49. gól, čím prekonal rekord Telma Zarru (Atlético Madrid) z ročníka 1950/1951. Žiadny hráč španielskeho klubu nedal viac gólov v jednom ročníku.

Prvý gól proti Mourinhovi

Messi strelil na pôde chýrneho Realu Madrid už štyri góly, čo je barcelonský rekord. Útly krídelník sa zároveň presadil prvýkrát proti tímu, ktorý vedie José Mourinho – na deviaty pokus.

Messi mohol dať i viac gólov. V niektorých momentoch však zvolil umelecký dojem nad jednoduchším zakončením. V závere zápasu rozzúril domácich fanúšikov, keď prudko kopol loptu do reklamného panelu, čo budilo dojem, akoby chcel niekoho z nich zastrašiť.

Na druhej strane zlomil barcelonský komplex Cristiano Ronaldo, ktorý sa proti katalánskemu gigantovi presadil gólovo prvýkrát – vyšlo mu to na siedmy pokus. Jeho gólu predchádzala sporná penalta.

„Marcelo to jasne prifilmoval,“ bránil sa vinník, barcelonský obranca Alves. Chobotnica menom Iniesta, ktorá veštila triumf Realu, sa tak hneď na prvý pokus zmýlila. Úhlavní rivali si body delili fifty fifty (1:1).

0:1

1:1

Súperenie Messi – Ronaldo

Messi s Ronaldom súperia na rôznych frontoch. Argentínčan vedie tabuľku strelcov španielskej ligy o gól. Dal ich 30. Messi má navyše najviac gólových prihrávok v celej Primera division – osemnásť. Ronaldo prihral na gól iba sedemkrát. Pritom toho viac nabehá (Ronaldo v priemere na zápas 10 kilometrov – Messi deväť).

Pred El Clásicom kouč Mourinho ironicky žartoval, že proti Barcelone zámerne trénuje hru v oslabení. V posledných dvoch zápasoch totiž jeho tímy (Inter Miláno i Real) vždy dohrávali bez vylúčeného hráča. Predtucha mu vyšla.

Real hral takmer celý druhý polčas bez Raúla Albiola, ktorý zápasníckym chvatom poslal na zem Villu. „Už ma to nebaví hrať proti Barcelone s desiatimi. Kedy sa to už obráti? Ak by sme hrali v plnom počte, mohli sme aj vyhrať. Stačili sme na nich,“ cituje Mourinha Marca.

Remíza vyhovuje Barcelone

Real sa oproti predchádzajúcemu zápasu (výprask 0:5) poučil, a v útoku bol oveľa nebezpečnejší. Barcelona aj napriek tomu jasne dominovala v držaní lopty (76 percent oproti 24). Remíza vyhovuje viac Kataláncom, ktorí majú šesť kôl pred koncom osembodový náskok.

„Ešte nie sme majstri. Ale ak takto budeme pokračovať, iste to vyjde. Real ma vyzretý tím, sme vďační aj za remízu,“ tvrdil Pepe Guardiola, ktorý prvýkrát ako tréner Barcelony nad Realom nevyhral. Jeho zverenci sa ponosovali na vysokú trávu, ktorá navyše nebola dostatočne poliata. Šlo vraj o zámer tréner Mourinha.

„Sme naštvaní ako nám víťazstvo uniklo z rúk. Mohli sme Real zlomiť i skôr," vyhlásil obranca Barcelony Gerard Pique.

Súboj gigantov pokračuje v stredu vo finále Kráľovského pohára (o 21.30). „Bude to zápas s ešte väčším napätím. A dúfam, že už vyhráme a budeme mať obaja rovnaké podmienky,“ uzavrel Mourinho. Rivali sa potom stretnú i dvakrát v Lige majstrov (26. apríla a 4. mája).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»Messi menil históriu i hneval divákov