Messi dobehol legendu, na ktorú je pyšné i Slovensko

Messi (vpravo) exceloval i v stredu v Lige majstrov proti Bate Borisov.
Messi (vpravo) exceloval i v stredu v Lige majstrov proti Bate Borisov. (Autor: SITA/AP)
Pavol Spál|29. sep 2011 o 20:51

Lionel Messi dal za Barcelonu 194 gólov, rovnako ako legendárny Ladislav Kubala. Messi má iba dvadsaťštyri a pred sebou už takmer žiadne méty. Dúfam, že nepomýšľa na koniec kariéry, tvrdil tréner Barcelony Pep Guardiola.

Lionel Messi dal za Barcelonu 194 gólov, rovnako ako legendárny Ladislav Kubala. Messi má iba dvadsaťštyri a pred sebou už takmer žiadne méty. Dúfam, že nepomýšľa na koniec kariéry, tvrdil tréner Barcelony Pep Guardiola.

BRATISLAVA. Pred gigantickou arénou Nou Camp stojí jediná socha hráča v nadživotnej veľkosti – Ladislava Kubalu, barcelonského hráča storočia. Messi vraj na pomník finančne prispel. Nemusel. Spravil to rád, z úcty k legende, rovnako ako ostatní členovia klubu.

Argentínčan je mĺkvy a nerád sa chváli. „Kubala je modla, na ktorú som ešte nedorástol. Sedem gólov v jednom zápase som ešte nedal. On to dokázal,“ zvykol Messi opakovať na margo legendy, ktorá reprezentovala tri krajiny: Československo, Španielsko a Maďarsko.

Obaja výnimoční

Argentínčan strelil v stredu v Lige majstrov proti Bate Borisov dva góly (Barcelona vyhrala 5:0) a dotiahol sa práve na Kubalu, druhého najlepšieho strelca v dejinách katalánskeho klubu. Obaja dali za Barcelonu 194 gólov.

„Som šťastný, že som vyrovnal zápis niekoho, kto je v klubovej histórii taký veľmi dôležitý. Vedel som, že Kubalu môžem dobehnúť, ale nezaťažoval som sa tým. Chcel som iba odviesť dobrú prácu,“ vravel pre španielske médiá Messi.

Kubala prišiel do Barcelony ako dvadsaťštyriročný, v rovnakom veku ako má teraz Messi. Jeho otec bol Bratislavčan so slovensko-poľským pôvodom, mama mala slovensko-maďarský koreň. Po februári 1948 za dramatických okolností ušiel cez Viedeň do Talianska.

Odtiaľ ho stiahla Barcelona. O zavalitom chlapíkovi s výnimočným prehľadom, parádnou kľučkou a streleckými schopnosťami básnila celá Barcelona. Katalánsko. Španielsko.

Každý ho túžil vidieť. Predvádzal senzačné veci, rovnako ako Messi. Dodnes mnohí miestni nazývajú Nou Camp štadiónom postaveným pre Kubalu.

Messi je rýchlejší

Kubala dosiahol hranicu 194 gólov počas desiatich rokov, Messi to zvládol o tri roky rýchlejšie. „Kubalu som nikdy nevidel hrať, ale viem, že hlavne kvôli nemu postavili Nou Camp - keďže starý štadión už kapacitne nestačil.

To niečo hovorí o jeho kvalitách a aj o hodnote Leovho úspechu. Má iba 24 rokov a pred sebou už takmer žiadne méty. Dúfam, že nepomýšľa na koniec kariéry. Nedá sa na jeho margo povedať nič nové, on hovorí na ihrisku sám za seba,“ tvrdil barcelonský tréner Pep Guardiola.

Messi dal v tejto sezóne v desiatich zápasoch už štrnásť gólov. Jeho spoluhráč Villa ho označil za génia, s ktorým nemožno nikoho porovnávať. „Mali by sme sa snažiť užiť si tieto chvíle, pretože vieme, že bude ťažké ešte niekedy vidieť takého hráča ako Messi,“ vyhlásil Argentínčanov spoluhráč Javier Mascherano.

Iba málokto pochybuje o tom, že Messi predbehne i najlepšieho klubového strelca histórie. César strelil v období 1942 až 1955 dvestotridsaťpäť gólov a na Messiho má náskok už iba 41 gólov. „Césara neprekoná iba v prípade, že by zmenil dres. Dúfam, že nebude zvažovať odchod, keď sa mu to podarí,“ dodal Guardiola.

„Predstava, že sa stanem najlepším strelcom klubu, ma vzrušuje, ale nie je to mojím prvoradým cieľom a ostávam úplne pokojný,“ uzavrel Messi.

Messi vs. Kubala

Lionel Messi (2004 – 2011)
Španielska Liga: 127 gólov, Liga majstrov: 39, Španielsky pohár: 17, španielsky Superpohár 8, klubové MS: 2,európsky Superpohár 1. Je päťnásobným majstrom Španielska

Ladislav Kubala (1951 – 1961)
Španielska liga: 131 gólov, Španielsky pohár 49, Liga majstrom (PEM) 7, Pohár veľtrhových miest 2, Latinský pohári: 1. Španielsku ligu vyhral štyrikrát. Zomrel v Barcelone v roku 2002, mal 74 rokov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»Messi dobehol legendu, na ktorú je pyšné i Slovensko