Memoriál prilákal viac ako osemdesiatku cyklistov

Riaditeľka pretekov Zuzana Subovitsová.
Riaditeľka pretekov Zuzana Subovitsová. (Autor: Peter Podolinský)
Sportnet|25. sep 2013 o 00:00

Rekordných 85 pretekárov sa v nedeľu postavilo na štart 17. ročník Memoriálu L. Szántaia.

Najviac, až 36 cyklistov bolo v hlavnej kategórii mužov. V nej si na trati dlhej 76 kilometrov vybojoval víťazstvo maďarský jazdec Gábor Fejes.

ROŽŇAVA. Preteky už roky patria k záveru cyklistickej sezóny v okrese. V tomto roku sa mohli popýšiť aj kvalitnou medzinárodnou účasťou.

Ukázalo sa to aj na výsledkoch, kde v hlavnej kategórii mužov od 19 do 39 rokov zvíťazil časom 1:59:39 G. Fejes z Maďarska pred Poliakmi T. Dudziakom a K. Mayom. O štvrté miesto zviedli boj L. Stachura z Košíc a J. Subovits z Rožňavy. Všetci štyria došli v čase 2:02:10, čo svedčilo o vyrovnanosti štartového poľa.

„Pelotón jazdil spolu, strážil si jazdcov na špici a úniky boli likvidované už v zárodku. Jednotlivci sa presadzovali veľmi ťažko. Dôkazom toho bol aj dojazd do cieľa, kde sa rozhodovalo až v záverečných špurtoch väčších skupín. V predchádzajúcich ročníkoch bol viac viditeľný charakter amatérskych pretekov, kde do cieľa prichádzali účastníci jednotlivo podľa toho, kto ako na to mal výkonnostne. Tento štýl bol tento ročník zachovaný len na krátkej trati, rozhodovala skôr fyzická kondícia ako taktika,“ zhrnula priebeh riaditeľka pretekov Zuzana Subovitsová.

Počasie prialo, účasť bola vysoká

V tomto roku zahralo organizátorom do kariet aj počasie. Obavy z dažďa a zimy sa nenaplnili. Odrazilo sa to na vysokej účasti.

„Celkový počet jazdcov, ktorí odštartovali bol 85, do cieľa došlo 83,“ upresnila Z. Subovitsová.

Súťažilo sa v šiestich kategóriách. Ženy, juniori, muži C (od 19 do 49 rokov), muži D (nad 50 rokov) na krátkej trati, dlhej 40 kilometrov. Muži A (od 19 do 39 rokov) a muži B (od 40 rokov) na dlhej trati merajúcej 76 kilometrov.

„Na základe účasti usudzujem, že tieto preteky už majú dobré meno a svoje miesto v kalendári nielen v rámci východného Slovenska, ale i Slovenska a našli si svoje miesto i v medzinárodnom kalendári. Mení sa charakter pretekárov a okrem neregistrovaných jazdcov sa našich pretekov zúčastnili licencovaní pretekári, ktorí ich posúvajú do vyššej kategórie. Tento fakt však kladie tiež značne vyššie požiadavky na organizáciu týchto pretekov do budúcnosti,“ uviedla Z. Subovitsová a dodala: „Oceňujem prácu dobrovoľníkov, ako aj Policajného zboru, ktorí výraznou mierou prispeli k bezproblémovému priebehu. Poďakovanie samozrejme patrí aj sponzorom.“

Víťazi jednotlivých kategórií, Muži A - G. Fejes (Eger) 1:59:49. Muži B - P. Szcepanik (Rzeszów) 2:02:10. Muži C - M. Korfant (CK Kežmarok) 1:03:53. Muži D - V. Melo (Kalinovo) 1:04:16. Juniori - M. Szepanik (Rzeszów) 1:03:50. Ženy - T. Jaseková (Sun Cycle Partizánske) 1:06:35.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Memoriál prilákal viac ako osemdesiatku cyklistov