Medzi tučniakmi sa Šatanovi zatiaľ darí

TASR|22. okt 2008 o 13:18

Znovunájdená strelecká fazóna slovenského hokejistu Miroslava Šatana je jedným zo svetlých javov úvodu nového ročníka.

Pittsburgh. Znovunájdená strelecká fazóna slovenského hokejistu Miroslava Šatana je jedným zo svetlých javov úvodu nového ročníka zámorskej NHL. V minulej sezóne v New York Islanders zaznamenal tradičný kanonier len "podpriemerných" 16 gólov, no po 7 siedmich dueloch novorodiacej sa edície profiligy má už štvrtinu presných zásahov z uplynulého súčtu a zdá sa, že fanúšikovia Pittsburghu ani po odchode Mariána Hossu neprídu o góly od slovenských ostrostrelcov.

Podľa prepočtov, ak Šatanovi strelecká chuť vytrvá, v aktuálnom ročníku by mohol napnúť sieť súpera 47-krát, čo sa mu ešte počas kariéry v NHL doteraz nepodarilo. Jeho maximom je 40 gólov v drese Buffala Sabres v sezóne 1998/99. "Vo všeobecnosti sa nerád bavím o schopnosti skórovať. Je to vec, ktorá sa vyznačuje výkyvmi, raz sa všetko darí, inokedy nedokážete skórovať z najvyloženejších šancí," odmietol komentovať svoj kanoniersky talent Šatan v rozhovore pre Pittsburgh Tribune Review. Dlhoročný kapitán slovenskej reprezentácie by sa mohol stať len tretím tučniakom za posledných 12 rokov, ktorému sa podarilo dať 47 gólov v základnej časti, čím by sa pridal k Jevgenijovi Malkinovi a Jaromírovi Jágrovi. Tridsiateštvrté narodeniny v stredu oslavujúcemu krídelníkovi zložil poklonu za jeho doterajšie výkony aj kapitán "tučniakov" Sidney Crosby. "Je to veľmi bystrý hokejista, ktorý nachádza diery v súperovej defenzíve. Vždy vie, kde sa pohybovať, aby mohol okamžite strieľať na bránku. V ofenzíve s ním sme určite získali na sile."

Šatan sa musí často stretávať s porovaniami s Mariánom Hossom, ktorého vlastne v "meste ocele" nahradil v lete. "Poviem to takto, Šatana sme nechceli preto, aby nahradil v zostave odchádzajúceho Hossu. Chceli sme získať elitného útočníka, ktorý bude hrať presilovky, má šikovné ruky a má naozajstné zanietenie pre hokej," komentoval príchod Šatana generálny manažér Penguins ray Shero. Hossa uprednostnil Detroit napriek lukratívnej ponuke od organizácie Pens, Šatan ukončil depresívne roky bez šance na Stanleyho pohár na Long Islande a sťahoval sa do Pennsylvánie. Obaja uviedli ako dôvod zmeny dresu reálnu šancu na získanie najcennejšieho hokejového pohára v zámorí. "Proti mojim novým spoluhráčom som absolvoval mnohé zápasy, myslím si, že sa z roka na rok zlepšujú a majú reálnu šancu na zisk Stanleyho pohára," tvrdil majster sveta z roku 2002 Šatan.

sb br

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Medzi tučniakmi sa Šatanovi zatiaľ darí