Medailová cesta Slovenska I.

Andrej Sarvaš|26. apr 2011 o 17:00

Pripomeňte si tri dni pred začiatkom hokejových MS obrazom tri medailové vrcholy slovenskej reprezentácie. Začíname rokom 2003 a bronzom z Fínska.

logo.jpg

Na majstrovstvách sveta v roku 2003, ktoré sa konali vo fínskych mestách Helsinki, Turku a Tampere obsadili Slováci - obhajcovia zlata konečné tretie miesto. Naše národné mužstvo sa stalo víťazom základnej A-skupiny a prvé miesto obsadilo aj v osemfinálovej E-skupine. Po štvrťfinálovom víťazstve 3:1 nad Švajčiarskom prišla semifinálová prehra 1:4 so Švédmi. V boji o bronz Slováci prvýkrát prelomili český komplex a nad susedmi zvíťazili 4:2.

Hokejisti odštartovali 27. apríla 2003 večer v Helsinkách obhajobu titulu majstrov sveta. V prvom zápase sa stretli s Ukrajinou. Vľavo Zdeno Cíger, ktorý musel pre zlomenie pravej ruky v druhej tretine zo stretnutia odstúpiť.
Slovenský hokejista Žigmund Pállfy v súboji s Ukrajincom Valerijom Širjajevom v zápase A-skupiny. Ukrajinu sme zdolali 9:3.
Vo svojom druhom zápase v základnej skupine sa 28. apríla 2003 v Helsinkách stretli slovenskí reprezentanti s Japonskom. Útočník Richard Zedník uniká Tomohotovi Komayashimu z japonského tímu.
Vladimír Országh zo slovenského tímu v súboji o puk s Makotom Kawashimom z mužstva Japonska. Japonci prehrali 1:10.
Generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie Peter Šťastný dáva posledné pokyny pred oficiálnym fotografovaním fínskym organizátorom 29. apríla 2003 v tréningovej hale v Helsinkách.
Asistent trénera slovenskej hokejovej reprezentácie Ján Šterbák počas tréningu 29. apríla 2003 v Helsinkách, druhý zľava Robert Švehla.
Nemecký brankár Robert Müller chytá strelu slovenského hokejistu Vladimíra Országha 30. apríla v zápase základnej A-skupiny.
Ladislav Nagy padá na ľad pred nemeckým brankárom Robertom Müllerom. Slovensko zvíťazilo nad Nemeckom 3:1.
Slovenskí reprezentanti nastúpili 2. mája 2003 v Helsinkách do prvého zápasu osemfinálovej E-skupiny MS proti domácim Fínom. Miroslav Šatan zo posúva puk do bránky Fínska.
Strelec vyrovnávajúceho gólu slovenského tímu Richard Kapuš, ktorému prichádza gratulovať Peter Bondra.
Fínsky brankár Pasi Nurminen chytá puk, vľavo je Peter Bondra zo slovenského tímu. Usporiadateľskú krajinu sme zdolali 5:1.
Zamyslený reprezentačný tréner slovenských hokejistov František Hossa počúva svojho asistenta Jána Šterbáka počas tréningu 3. mája 2003 na MS v hokeji v Helsinkách.
Asistent trénera slovenskej hokejovej reprezentácie Ján Šterbák počas tréningu.
Po rozkorčuľovaní 4. mája 2003 v Hartwall Arene pred popoludňajším stretnutím s Rakúskom na zemi v šatni oddychuje Ladislav Čierny, v pozadí vľavo sa usmieva Miroslav Hlinka a za ním si dopĺňa tekutiny brankár Pavol Rybár.
Slovenskí hokejisti Vladimír Országh a Richard Lintner sa snažia zastaviť Rakúšana Christopha Brandnera pred slovenskou bránkou 4. mája v zápase E-skupiny medzi Slovenskom a Rakúskom.
Žigmund Pálffy, sledovaný spoluhráčom Richardom Zedníkom, strieľa gól do bránky rakúskeho brankára Gerta Prohasku. Zápas sa skončil výsledkom 7:1 pre Slovensko.
Slovenskí reprezentanti remizovali 5. mája 2003 na záver osemfinálovej E-skupiny v helsinskej Hartwall Aréne s Českom 3:3 a stali sa víťazmi skupiny. V popredí radosť Ladislava Nagya po strelení vyrovnávajúceho gólu.
Útočník Peter Sejna naháňa Čecha Radka Dudu.
Vo štvrťfinálovom zápase sa stretlo Slovensko 7. mája 2003 v Helsinkách so Švajčiarskom. Peter Bondra prichádza pogratulovať svojmu kapitánovi Miroslavovi Šatanovi ku skórovaniu dôležitého druhého gólu Slovenska tesne pred koncom druhej tretiny stretnutia.
Beat Forster v súboji s Ladislavom Nagyom zo slovenského mužstva.
Tréner František Hossa pozoruje spolu s Miroslavom Šatanom, Pavlom Demitrom, Richardom Kapušom, Miroslavom Hlinkom a Vladimírom Országhom posledné sekundy stretnutia, ktoré sme vyhrali 3:1.
Semifinálové stretnutie Slovensko - Švédsko 9. mája 2003 v Helsinkách. Mika Hannula strieľa prvý gól do siete brankára Jána Lašáka, vľavo Miroslav Hlinka.
Strkanica pred koncom stretnutia.
Richard Lintner padá cez Švéda Pera Axellssona. Slováci prehrali 1:4.
Smutní slovenskí reprezentanti po prehratom stetnutí. Zľava: Richard Zedník, Ladislav Nagy, Ľubomír Višňovský, Peter Bondra a v pozadí Richard Lintner.
Zápas o bronzovú medailu medzi Českou republikou a Slovenskom 10. mája 2003 v Helsinkách. Na snímke sa raduje strelec prvého gólu Slovenska Miroslav Šatan.
Peter Bondra strieľa tretí gól do siete českého brankára Tomáša Vokouna.
Milan Michálek z českého tímu v súboji s Richardom Kapušom.
Slovenskí reprezentanti zvíťazili nad Českom 4:2 a prvýkrát v histótii získali bronzové medaily. Na snímke spontánna radosť slovenských reprezentantov po záverečnom hvizde.
Kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie Miroslav Šatan prijíma tanier za tretie miesto na hokejových MS od prezidenta IIHF René Fasela.
Slovenský bronzový hokejový tím pózuje po víťazstve v zápase o bronzovú medailu.
Slovenská bronzová hokejová reprezentácia spieva štátnu hymnu na zimnom štadióne Hartwall Aréna v Helsinkách.
Žigmund Pálffy, Martin Štrbák, Ľubomír Višňovský a Jozef Stümpel v šatni so svojou radosťou z medailí.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov