Kližan hráčov porážal aj urážal. Bývalý tenista chce byť šéf zväzu

Jana Sedláková|7. apr 2022 o 07:00 (aktualizované 7. apr 2022 o 12:13)

Martin Kližan kandiduje na post prezidenta Slovenského tenisového zväzu.

BRATISLAVA. Zdolal Rafaela Nadala aj Novaka Djokoviča, vyhral prestížne turnaje v Hamburgu a Rotterdame. Vďaka nemu mal slovenský tenis po dlhých rokoch hráča vo svetovej špičke.

Mimo kurtu však Martin Kližan zaujal urážkami či výrokmi, pre ktoré sa neraz dostal do konfliktu.

Rodák z Bratislavy sa po skončení kariéry na chvíľu odmlčal, potom sa začal objavovať v obleku a komentovať pomery v slovenskom tenise. Zmenil aj rétoriku. Na tlačových konferenciách sa snaží vystupovať zmierlivejšie.

Teraz chce byť prvým mužom slovenského tenisu - kandiduje na post prezidenta zväzu.

Tipovali ho na trénera

Keď v júni 2021 ukončil kariéru, ľudia z jeho okolia len ťažko odhadovali, či sa ešte k tenisu vráti a ak áno, kedy to bude.

Jeho tréner Martin Hromec vtedy pre Sportnet hovoril, že ak sa aj Kližan vráti, nebude to hneď. Pred koncom kariéry totiž stratil pre tenis vášeň.

"Musí to v ňom dozrieť. Keď bude mať odstup, možno to bude vidieť inak. Bolo by fajn keby pri tenise zostal, má obrovské skúsenosti. Bol to výborný hráč," hovoril Hromec.

Budúcnosť Kližana pri tenise videl aj jeho bývalý tréner Dominik Hrbatý. Predpokladal však, že skôr sa objaví opäť na kurtoch. "Vidím ho buď ako výborného daviscupového kapitána alebo trénera, ktorý môže na Slovensku vychovať mladého hráča," vravel Hrbatý.

Kližan v tom čase nechcel o svojej budúcnosti hovoriť, ponuky na rozhovor odmietal. Až v auguste 2021 prišiel do podcastu SME Telesná výchova. Tam hovoril o tom, že by si dokázal sám seba predstaviť pracovať pri športe, ale naznačil aj plány angažovať sa v politike.

Martin Kližan a šéf Bratislavského tenisového zväzu Peter Miklušičák.
Martin Kližan a šéf Bratislavského tenisového zväzu Peter Miklušičák. (Autor: TASR)

"Som aktívny človek. Myslel som si, že rok po skončení kariéry budem oddychovať, ale vôbec sa mi to nechce. Nemierim tak vysoko, že by som chcel byť napríklad poslanec parlamentu.

Ale viem si predstaviť, že by som trebárs pomohol v komunálnej politike. Chcem sa venovať niečomu, ako zlepšiť šport," hovoril Kližan.

"Mám čo povedať k športu, viem si predstaviť, že by som sa mu venoval v politickej sfére," dodal.

Hráč top 30

Z jeho vtedajších vyjadrení teda nebolo celkom jasné, čomu by sa chcel venovať. Keď sa však blížili voľby prezidenta Slovenského tenisového zväzu, vytvoril okolo seba skupinu ľudí, ktorá prezentovala zámer reformovať slovenský tenis.

Jej lídri kandidovali na šéfov oblastných tenisových zväzov. Dlho však nebolo známe to najdôležitejšie meno. Koho by skupina okolo Kližana chcela za prezidenta zväzu?

Napokon sa kandidátom tejto skupiny stal práve Kližan. Proti nemu budú stáť niekdajší daviscupový kapitán a legendárny tenista Miloslav Mečíř, v ktorého prospech sa vzdal doterajší prezident Tibor Macko, a tiež poslanec parlamentu a bývalý tenista Ján Krošlák.

Mal viacero konfliktov

Kližanove tenisové kvality sú nesporné. Bol 24. hráčom sveta, vyhral šesť turnajov ATP vo dvojhre, medzi nimi aj dva z kategórie ATP 500 - Hamburg a Rotterdam.

Teraz však Kližan kandiduje na verejnej funkcie. Chce byť šéfom jedného z najväčších športových zväzov na Slovensku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kližan hráčov porážal aj urážal. Bývalý tenista chce byť šéf zväzu