Šéf rozhodcov: Esemesku od Kružliaka radšej necitujem, aby som ho neponížil

Ivan Kružliak.

Šéf rozhodcov: Esemesku od Kružliaka radšej necitujem, aby som ho neponížil

Ivan Kružliak. (Autor: TASR)
Ivan Kružliak.
Ivan Kružliak. (Autor: TASR)
Pavol Spál|25. feb 2021 o 18:30

Koľko zarába na Slovensku elitný rozhodca?

Najznámejší slovenský rozhodca Ivan Kružliak je na pranieri, pyká za obrovskú chybu.

V zápase 19. kola Fortuna ligy odpískal v prospech Dunajskej Stredy penaltu, ktorá očividne nemala byť. A výrazne poškodil Trenčín.

"Nikto ho nechce lynčovať. Ale spraviť z neho obeť, nie je na mieste," vysvetľuje v rozhovore pre Sportnet predseda komisie rozhodcov SFZ
MARIÁN RUŽBARSKÝ.

Šéf rozhodcov odpovedal aj na tieto otázky

• Ako reaguje na Slyškove obvinenia zo závisti?

• Vynucuje si autoritu zastrašovaním a vyhrážkami?

• Koľko zarobí elitný rozhodca na Slovensku?

• Aké sú odmeny v druhej lige?

• Je Kružliak stále najlepší slovenský rozhodca?

Bývalý rozhodca Roman Slyško v rozhovore pre denník Šport vyhlásil, že ste Kružliaka popravili exemplárnym trestom. Čo si o tom myslíte?

Po prečítaní článku som premýšľal, či Roman Slyško napísal tento článok ako funkcionár prvoligového klubu, bývalý kolega alebo hovorca Ivana Kružliaka. Bolo v ňom veľa zloby, nenávisti. Ale čo je najhoršie, veľa klamstiev a nezmyslov.

Kružliaka nikto nepopravil exemplárnym trestom. Kružliak dostal spravodlivý trest a presne rovnaký, aký dostali v minulosti Očenáš a Smolák. Očenáš urobil dve chybné rozhodnutia, ku ktorým mu dopomohli jeho kolegovia.

Smolák potom, čo odviedol predtým veľa dobrých zápasov, spravil chybu (naletel na simulovanie, pozn. red.), ktorá po analýze pohybu hráčov bola komplikovanejšia na rozhodnutie ako chyba, ktorú urobil Kružliak.

Ten nariadil evidentne nesprávne pokutový kop, za opačný priestupok. Po analýze je vidieť, že rozhodca mal perfektný výhľad na situáciu. Nikto mu neprekážal vo výhľade. Z týchto troch prípadov bola chyba Kružliaka najnepochopiteľnejšia.

Ivan Kružliak posudzuje súboj a následne píska penaltu, ktorá nemala byť..
Ivan Kružliak posudzuje súboj a následne píska penaltu, ktorá nemala byť.. (Autor: ASTV Trenčín)

Podľa Slyška komisia rozhodcov zlyhala na plnej čiare. Vraj ste boli na Kružliaka až príliš prísni. Trest chápe ako akt ješitnosti a závisti. Ako to vnímate?

Veľkú chybu neurobila komisia rozhodcov na ihrisku, ale Kružliak. Nikto ho nechce lynčovať, ale spraviť z neho obeť tiež nie je na mieste, ani správne. 

Na Kružliaka sme neboli prísnejší, ako v iných prípadoch. Pamätám, keď za mojich predchodcov vyhodili chlapcov rozhodovať do regiónov. A dopustili sa menej škandalóznych chýb ako v Trenčíne.

Osem rokov vediem komisiu rozhodcov. Celý čas sme stavali na Kružliakovi. Akt ješitnosti a závisti, ktorý spomína Slyško, je totálny nezmysel.

Celý čas mi skôr vyčítali, že pri Kružliakových prešľapoch sme zhovievavejší. Kružliakovi sme vychádzali v ústrety ako žiadnemu inému rozhodcovi.

Ako to myslíte?

Vybavil si pozvánku do Kataru alebo Saudskej Arábie. Stále sme ho pustili, aj keď tu sme mali občas problém s obsadením zápasov. Pred jeho nomináciami do zahraničia sme sa mu snažili vytvoriť podmienky, aby sa mohol plne sústrediť.

O tom by vedeli povedať všetci členovia bývalej aj súčasnej komisie. Slyškove hodnotenie je plné zloby a nenávisti. Objektívnejšie by určite veci zhodnotili ľudia, ktorí v komisii pôsobili. Bývalí alebo súčasní členovia komisie rozhodcov.

Slyško dodal, že ste zrelí na demisiu. Ako to beriete?

Zloženie komisie je na vysokej morálnej aj odbornej úrovni. Ján Fašung má tridsaťročné skúsenosti na UEFA úrovni, či už ako asistent alebo pozorovateľ. Jeho odborné vedomosti a lektorské schopnosti sú na svetovej úrovni.

Miro Jaška je bývalý výborný prvoligový rozhodca a dlhodobo pôsobí v najvyšších riadiacich funkciách v spoločnosti ako riaditeľ nemocníc.

Igor Krško ako podpredseda komisie je dlhoročný predseda oblastného futbalového zväzu, podpredseda regionálneho futbalového zväzu.

Dlhodobo pôsobí vo významných riadiacich funkciách veľkých spoločností. A skúsenosti má aj z rozhodovania na najvyššej regionálnej úrovni.

Moje skúsenosti vychádzajú tiež z 20-ročného pôsobenia v štruktúrach UEFA, či už ako asistent alebo pozorovateľ rozhodcov. Pri tvorbe komisie sa dbalo na morálny kredit členov. A tu môžem povedať, že táto komisia ho má vysoký.

Skutočne?

Všetci členovia komisie sú z ľudskej stránky na vysokej úrovni. Určite spravodliví, nie pomstychtiví a nie ješitní ako pán, ktorý nás vyzýva na demisiu.

Pán Slyško ako funkcionár prvoligového klubu má právo prísť na konferenciu, podať návrh na naše odvolanie a je na členoch konferencie, ktorí ma volili, ako sa rozhodnú.

Slyško má tiež právo na budúci rok na volebnej konferencii kandidovať. Má aj nejaké skúsenosti z riadenia komisie, takže predpoklady na to u neho určite sú.

Raz mi jeden tréner povedal: 'Pán Ružbarský, rozhodca urobí hrubú chybu, kývne s plecami, usmeje sa, falošne ospravedlní a o dva týždne píska ďalej. Mňa takéto jedno či dve rozhodnutia pripravia o body, vyhodia ma, prídem o prácu. A pritom mám dve malé deti.'

Vtedy mi bolo do plaču a uvažoval som, že skončím s futbalom. Potom som si však povedal, že možno práve preto treba pokračovať a ukázať slušnosť a spravodlivosť. To bola väčšia výzva na úvahu o zmysluplnosti mojej práce ako Slyškova požiadavka na demisiu.

Slyško však tvrdí, že si autoritu vynucujete zastrašovaním a vyhrážkami. Skúste to vysvetliť.

Na toto tvrdenie sa treba spýtať rozhodcov republikových súťaží, kedy a ako som ich zastrašoval. Podľa mňa je Slyškovo tvrdenie klamstvo, ale možno sa mýlim ja. Odpoveď vám dajú rozhodcovia, či ich zastrašujem a ako sa im vyhrážam.

Svojím nemorálnym úsudkom ste vraj vyradili Kružliaka z účasti na majstrovstvách Európy. Čo si o tom myslíte?

Moju morálku by mohol hodnotiť hocikto iný, ale neviem, či Slyško je ten pravý. O jeho arogantnom pôsobení na futbalových trávnikoch by vám vedeli porozprávať fanúšikovia, hráči aj funkcionári.

O účasti Kružliaka na majstrovstvách Európy neviem nič. V minulosti nám prišla na komisiu, či už z UEFA alebo FIFA informácia, že je niekde vo výbere. Doteraz takú správu nemáme. Dopočul som sa iba z úplne iného zdroja, že by mohol ísť na olympiádu.

V tejto súvislosti nikto nerieši, že jeho zlým rozhodnutím bolo poškodené meno slovenského futbalu a rozhodcov.

Záujmy jednotlivca nemôžu byť nadradené nad dôveru športovej verejnosti v imidž a čistotu tejto hry. Tých nadávok na adresu rozhodcov, vedenia Slovenského futbalového zväzu (SFZ) či komisiu rozhodcov na sociálnych sieťach bolo dosť.

To, že utrpela povesť slovenského futbalu, to Slyška nezaujíma. On kladie na piedestál záujmy jednotlivca, ktorý vážne pochybil. A to bez ohľadu na pocity iných. Mňa viac trápi to, aby Trenčín nevypadol pre tieto dva chýbajúce body.

V tomto týždni som mal korešpondenciu s predsedom komisie rozhodcov UEFA Robertom Rosettim, vysvetlil som mu náš pohľad na danú situáciu. Priložili sme foto aj video ku danému rozhodnutiu.

Údajný penaltový zákrok v čase 6:30

Nakoľko je ohrozená medzinárodná kariéra Kružliaka? Môže ju poškodiť jeho preradenie do druhej ligy?

Nerobme z toho tragédiu. Kružliak dostal zaslúžený trest šesť stretnutí a taktiež bol správne dočasne preradený do druhej ligy. Tento trest, ktorý vyzerá hrôzostrašne, je v skutočnosti mierny.

Poviem úprimne. Keby to nebol Kružliak, asi by rozhodovanie komisie ohľadom výšky trestu bolo oveľa zložitejšie a určite prísnejšie. Po Kružliakovom odpykaní trestu bude dokonca súťaže v prvej lige ešte osem kôl.

Kružliak by reálne rozhodoval v každom druhom týždni maximálne štyri, možno tri zápasy. V druhej lige, pokiaľ bude podávať normálne výkony, tie štyri stretnutia by mal rozhodovať. Takže o akej poprave sa tu bavíme? Trest je adekvátny previneniu.

Je Kružliak stále najlepší slovenský rozhodca?

Kružliak je zaradený do elitnej skupiny rozhodcov v Európe. Z tohto pohľadu je najlepší. Z pohľadu výkonov v našej lige však určite nie. Najlepší rozhodca v lige je ten, ktorý podáva v lige najlepšie výkony.

Za minulý súťažný ročník bol najlepší Erik Gemzický, ktorý skončil na prvom mieste v hodnotení pozorovateľov a súčasne aj v hodnotení novinárov v denníku Šport. Takže to asi bolo objektívne aj spravodlivé.

Za jesennú časť ročníka mal najlepšie hodnotenie Filip Glova, na ďalších miestach, ktorí podávali spoľahlivé výkony, boli Sedlák, Dohál, Prešinský a Kráľovič.

Vediete si nejaký rebríček rozhodcov?

Rebríček výkonov všetkých rozhodcov podľa jednotlivých skupín robí pravidelne člen technického úseku Ľubo Udvardy, takže stále máme k dispozícii aktuálne poradie aj počty stretnutí.

Komisia rozhodcov, v strede jej predseda Marián Ružbarský.
Komisia rozhodcov, v strede jej predseda Marián Ružbarský. (Autor: SFZ)

Kružliak bol zaradený medzi najlepších rozhodcov sveta, ale na Slovensku je najviac pranierovaný. Nie je to paradox?

Údajné pranierovanie Kružliaka je totálny nezmysel. Čísla hovoria niečo úplne iné. Erik Gemzický pre chyby v štyroch stretnutiach dostal stop na sedem zápasov a rozhodoval ich desať.

Kružliak pre chyby v štyroch stretnutiach dostal stopku na sedem zápasov a rozhodoval tiež desať zápasov. Vážnu chybu spravil aj hneď v prvom zápase v Trenčíne.

Glova rozhodoval 12 zápasov a vážnu chybu urobil až v poslednom. Takže nejaké pranierovanie Kružliaka je absolútny nezmysel, ktoré môže vysloviť iba človek plný zloby a nenávisti typu Slyška alebo neznalý veci.

Kružliak spravil v tejto sezóne až päť veľkých chýb. Ako si to vysvetľujete? Je to predsa elitný rozhodca.

Treba sa spýtať jeho. V zápasoch špičkových mužstiev z potenciálnej prvej šestky príliš často chyboval. Vraciame sa ku situácii spred troch rokov, keď rozhodoval viac zápasy o záchranu, lebo v prvej šestke ho bol problém obsadiť. Kružliak veľmi ťažko prijíma, keď sa mu vytýkajú chyby a potom je zlá komisia.

Vyhlásili ste, že ste sklamaný z prístupu Kružliaka. Ako ste to mysleli? Môžete byť konkrétnejší?

Ivan po škandalóznom rozhodnutí vedel od chlapcov z VAR-u (videorozhodca, pozn. red), že spravil kardinálnu chybu. Oni najlepšie vedia, aká bola jeho reakcia.

Kružliak priznal chybu a dodal, že ho to mrzí. Je to málo?

Rozhodca takejto úrovne a takého rangu sa už v nedeľu večer mal postaviť s pokorou pred Slovensko, nasypať si, ľudovo povedané, popol na hlavu. Ospravedlnenie už malo byť v pondelok v novinách.

Mne sa ozval až po mojom vystúpení v RTVS. Bolo to v pondelok večer a SMS-kou, ktorú radšej nebudem citovať, aby som ho zbytočne neponížil. Myslím, že moje vystúpenie v televízii bolo slušné. Následne som mu volal a jeho reakcia nebola na úrovni špičkového medzinárodného rozhodcu.

Nemáte na Kružliaka prísnejší meter ako na ostatných?

Na Kružliakovi sme pracovali dlhý čas, aby bol tam, kde je. Myslím, že tam kde je dnes, mu pomohol aj chrbát oboch komisií, ktoré som viedol. Určite meter nebol prísnejší, skôr naopak. S Kružliakom sme zaobchádzali v rukavičkách, čo nám aj často bolo vyčítané.

Akú najvyššiu finančnú pokutu ste kedy udelili?

My finančné pokuty nedávame. Iba obmedzujeme počty nominácií.

V minulosti ste vyhlásili, že výkony rozhodcu musia zodpovedať ich príjmom. Ako to bolo v prípade Kružliaka?

Marián Ružbarský

Moju morálku by mohol hodnotiť hocikto iný, ale neviem, či Slyško je ten pravý. O jeho arogantnom pôsobení na futbalových trávnikoch by vám vedeli porozprávať fanúšikovia, hráči aj funkcionári.

V prípade pozastavenia nominácií mal znížené peniaze z pohyblivej zložky v zmysle zmluvy so SFZ.

Koľko zarobí profesionálny rozhodca na Slovensku?

Pri optimálnej forme môže profesionálny rozhodca pískať mesačne dve stretnutia Fortuna ligy, plus jeden zápas druhej ligy. A k tomu môže byť v najvyššej súťaži ešte ako náhradník. Spolu s paušálnou odmenou to vychádza 3381 eur.

Skúste k tomu pripočítať nejaké stretnutie Slovenského pohára a máte sumu cez 3500 eur. Všetci profi rozhodcovia zároveň pôsobia aj na medzinárodnej scéne. Takže požiadavka na ich kvalitné výkony z našej strany je oprávnená.

Odmena za ligový zápas je stále sedemsto eur?

Šesťstoosemdesiat eur, náhradný má 189 eur.

Koľko zarobí rozhodca v druhej lige?

Tristotridsaťdva eur za zápas.

Profesionálny rozhodca na Slovensku zarobí lepšie ako väčšina ligových futbalistov na Slovensku. Je to oprávnené?

Neviem, koľko zarábajú hráči. Rozhodcovia vzhľadom na naše pomery, tlak a zodpovednosť, zarábajú adekvátne a slušne. Potom uznajte, že požiadavka komisie na kvalitné výkony je na mieste.

Chyba, aká sa stala v Trenčíne, je neakceptovateľná na nižšej úrovni. Nie to ešte v najvyššej súťaži. Je smutné, že sa tu bavíme a pochybujeme o treste pre rozhodcu, ktorý je spravodlivý.

Každý človek za zle odvedenú prácu nesie zodpovednosť a tú musí logicky niesť aj profesionálny rozhodca. Slovenský futbalový zväz im vytvoril na naše pomery slušné, ba až výborné podmienky, aby sa mohli zodpovedne pripravovať a vykonávať svoju prácu.

V Lige majstrov má elitný rozhodca ako Kružliak za zápas odmenu vraj aj osemtisíc eur. Stále idú vyššie. Ako sa pozeráte na tento trend?

Poviem úprimne, neviem koľko zarábajú rozhodcovia v Lige majstrov. Pritom, v poslednom čase som robil pozorovateľa rozhodcom ako Mažič, Orsato, Lahoz vo vážnych stretnutiach. Nepýtal som sa ich na odmeny, ani ma to, popravde, nezaujímalo. Bolo by to neslušné.

Je ligový rozhodca na Slovensku nedostatkový artikel? Alebo máte z čoho vyberať? Nakoľko je finančná odmena pre rozhodcu motivujúca?

Teraz ešte máme šikovných chlapcov aj v druhej lige. Do dvoch rokov z nich určite viacerí dorastú na Fortuna ligu. Obávam sa však ďalšej budúcnosti. Z regiónov máme chlapcov v projekte Šanca, robíme s nimi.

No poviem úprimne, že mnoho z nich má problémy z fyzickou kondíciou, čo je základný predpoklad. Časom budeme mať problémy. Základňa sa zužuje. Je to téma na obšírnejšiu analýzu. Finančná odmena v nižších súťažiach nie je motivujúca.

Ivan Kružliak.
Ivan Kružliak. (Autor: SFZ)

Šepká sa o vojne rozhodcov medzi západom a východom. Viete o tom niečo?

Tak to je totálna hlúposť. Možno iba jednostranná vojna Slyška proti komisii. Pred Trenčínom nebol problém ani s Bratislavou. Teraz, po treste Kružliaka, to možno zopár ľudí ťažšie znáša.

Predtým bol pokoj, okrem nespokojnosti zopár jednotlivcov po výmene Borisa Marhefku na listine FIFA. Ale túto otázku dajte rozhodcom a pozorovateľom, ktorí vám možno povedia viac.

Záleží mi na spravodlivosti vo futbale. A na rozdiel od určitých pánov, ktorí si vymysleli vojnu s komisiou, to dokazujem aj v reálnom živote. Nejde mi o osobný prospech ako im. Čas raz všetko ukáže.

VAR sa využíva v lige iba skúšobne, ale využíva. Nedal sa využiť pri evidentných chybách, ako trebárs v zápase Trenčín - Dunajská Streda?

Čakáme na certifikáciu VAR-u. Verím, že v najbližšom čase ho aplikujeme v lige. Ja som medzi prvými, kto tlači na aplikáciu VAR-u. Treba však povedať, že VAR bude zo začiatku aplikovaný iba v dvoch stretnutiach v kole, kde budú televízne prenosy.

Takže chlapci budú musieť ísť ďalej na 120 percent, lebo VAR nebude všade a reálne im nepomôže. A výhovorky, že keby bol VAR, bolo by správne rozhodnutie, neobstoja. Chyby rozhodcov, ktoré sa stanú v zložitých situáciách, vie športová verejnosť prijať. Kardinálna, aká sa stala v Trenčíne, sa nedá vysvetliť.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Šéf rozhodcov: Esemesku od Kružliaka radšej necitujem, aby som ho neponížil