Šampiónky z ulice? Tréner im všetko platil, stali sa najlepšími

Vzpieranie bojuje proti dopingu.
Vzpieranie bojuje proti dopingu. (Autor: ILUSTRAČNÉ TASR / AP)
Jana Sedláková, ČTK|2. jan 2021 o 10:46

Egypt je v rovnoprávnosti pohlaví na 136. mieste sveta.

KÁHIRA. Trénujú vonku na rohu rušnej ulice v Alexandrii. Od ulice toto miesto oddeľuje len zábrana s reťazami.

No aj tak odtiaľ vzišli viaceré svetovo úspešné športovkyne.

O netradičnom mieste, kde začínajú mnohé egyptské vzpieračky, vytvorila filmárka Majja Záidová dokument Lift Like a Girl (Vzpieraj ako dievča).

Filmom by chcela prekonať stereotypy konzervatívnej egyptskej spoločnosti. "Myslím, že to môže byť zaujímavé pre medzinárodné publikum, lebo takto búrame stereotypy o ženách najmä na Strednom východe," povedala v rozhovore pre variety.com.

Hoci mnohé Egypťanky sú vo vzpieraní lepšie ako muži, často podľa Záidovej nakoniec so športom skončia, lebo nemajú dostatočnú podporu. Najmä finančnú.

"Všetko sa to začalo, keď som mala osemnásť rokov. Dočítala som sa vtedy, že Nahla Ramadanová, Egypťanka, ktorá trénovala na ulici, sa stala svetovou šampiónkou," vysvetlila režisérka.

Film sleduje štyri roky kariéry Zabíby z Alexandrie. Tá trénovala v škole kapitána Ramadána, otca spomínanej Nahly. Ten však trénoval viaceré úspešné egyptské vzpieračky.

Ramadán bol vzpierač a tréning žien sám financoval. Nič od zverenkýň nechcel. Zomrel v roku 2017. "Bol to úžasný muž, uznával rovnosť pohlaví a právo žien ísť za svojím snom bez ohľadu na to, čo sa okolo nich v spoločnosti deje," hovorila.

Po jeho smrti začali členky tímu robiť zbierku, aby mohli ďalej trénovať zadarmo. Dnes zbierku vedie Ramadánova dcéra Nahla a jej syn.

"Pokúsime sa dostať film aj do škôl a školských klubov, kde sú deti, ktoré si nemôžu dovoliť ísť do kina alebo na festival," hovorila pre english.ahram.org.eg.

Egypt je v rovnoprávnosti žien a mužov zo 145 krajín na 136. priečke.

"Myslím, že problémom je, že mnoho filmov z tohto regiónu je z pohľadu mužov. Je pravdou, že ženy tu nemajú všetky práva ako muži, ale to neznamená, že sú slabé. To som chcela filmom ukázať," uzavrela režisérka pre Variety.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Šampiónky z ulice? Tréner im všetko platil, stali sa najlepšími