Lyžovanie, SP: Raichovo repete zo superkombiácie

TASR|13. jan 2006 o 16:55

Wengen 13. januára (TASR) - Rakúšan Benjamin Raich vyhral v piatok superkombináciu Svetového pohára vo švajčiarskom Wengene a upevnil si vedúcu pozíciu ...

Wengen 13. januára (TASR) - Rakúšan Benjamin Raich vyhral v piatok superkombináciu Svetového pohára vo švajčiarskom Wengene a upevnil si vedúcu pozíciu v celkovom poradí alpského seriálu. Už svoj devätnásty triumf kariéry v SP a tretí v olympijskej zime slávil 27-ročný Tirolčan v mladej disciplíne, ktorú vlani vyhral v jej premiére. So stratou 19 stotín skončil druhý nórsky veterán Kjetil Andre Aamodt, tretí bol Talian Peter Fill (+0,32).

Superkombinácia sa na rozdiel od pôvodnej alpskej kombinácie ide v jeden deň, zjazd sa výrazne skracuje a v slalome sa absolvuje iba jedno kolo. Pred klasickou lauberhornskou sobotou a v nej súťažou na najdlhšej zjazdovke sveta sa superkombinačný sklz zredukoval približne o 40 sekúnd. Pretekári od nižšie položeného štartu a s veľmi skorým nájazdom do panoramaticky svetoznámeho a kľúčového skoku do tzv. "Vlčej búdy" absolovali trať dlhú 3088 m, namiesto pôvodných 4455. Raichov krajan Michael Walchhofer, ktorý vyhral v decembri prvú superkombináciu tejto sezóny, zašiel najrýchlejší čas, no do popoľudňajšej druhej časti si dobrý výsledok zobral najmä druhý v poradí, Američan Bode Miller (+0,31). Ako vynikajúci slalomár si pomerne solídnu pozíciu vyjazdil aj Raich, ktorý na kĺzavého špecialistu Walchhofera stratil 1,93 s. Slalomársky suverén Giorgio Rocca z Talianska mal manko 2,86 s. Ani slalom podľa superkombinančných pravidiel nemal parametre špeciálnej súťaže, ale náročné úseky áno. Práve na nich, ako sa už pomaly stáva tradíciou, stroskotali aj šance Millera. Obhajca veľkého glóbusu šiel opäť s maximálnym, až hazardným rizikom a po jasne najlepšom medzičase následne v previse do záverečnej strminy zachytil špicom lyže bránku. Miller v tejto sezóne dokončil iba prvý superkombinačný slalom, vo všetkých štyroch špeciálnych a teraz piatykrát vypadol... Keďže ani Rocca nenaviazal na svoje unikátne druhé kolá, šanca sa otvorila Raichovi i Aamodtovi, čoskoro 35-ročnému aktuálnemu olympijskému šampiónovi z klasickej kombinácie.

"Som rád, že som uhájil víťazstvo pred takým borcom, akým je Kjetil. Momentálne mi všetko vychádza. Napríklad dnes som vyhral, hoci vôbec nie som spokojný s mojím výkonom. Zjazd som išiel vyslovene zle a v slalome som mal problémy ísť úplne nadoraz. Keby nebol Bode spravil tú chybu, jasne by vyhral on," citujú tlačové agentúry Raicha. Kontroverzný Američan konštatoval: "Mal som pocit, že som tú bránku prešiel dobre... No, v každom prípade to je smola, ale môj čas príde."

Výsledky superkombinácie (zjazd+slalom):

1. Benjamin Raich (Rak.) 2:38,46 min. (1:48,40-50,06), 2. Kjetil-Andre Aamodt (Nór.) +0,19 (1:47,48-51,17), 3. Peter Fill (Tal.) +0,32 (1:47,58-51,20), 4. Michael Walchhofer (Rak.) +0,36, 5. Didier Defago (Švaj.) +1,32, 6. Kjetil Jansrud (Nór.) +1,44, 7. Lasse Kjus (Nór.) +1,53, 8. Pierrick Bourgeat (Fr.) +1,76, 9. Aksel Lund Svindal (Nór.) +1,88, 10. Lars Myhre (Nór.) +2,28.

Celkové poradie SP (po 19 súťažiach):

1. Raich 706 b., 2. Walchhofer, 3. Bode Miller a Daron Rahlves (obaja USA) po 489, 5. Svindal 485, 6. Aamodt 453.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Lyžovanie, SP: Raichovo repete zo superkombiácie