V Nórsku prekvapil lyžiar s číslom 50, Odermatt sa vrátil na pódium

Taliansky lyžiar Pietro Zazzi
Taliansky lyžiar Pietro Zazzi (Autor: TASR/AP)
TASR|18. feb 2024 o 14:21

Super-G v Kvitfjelli vyhral Rakúšan Kriechmayr.

Super-G mužov - Svetový pohár v Kvitfjelli

1.

Vincent Kriechmayr

Rakúsko

1:09,23 min

2.

Jeffrey Read

Kanada

+0,17 s

3.

Marco Odermatt

Švajčiarsko

+0,19 s

3.

Dominik Paris

Taliansko

+0,19 s

5.

Cameron Alexander

Kanada

 +0,21 s

KVITFJELL. Rakúsky lyžiar Vincent Kriechmayr triumfoval v nedeľnajšom super-G v nórskom Kvitfjelli a slávil druhé víťazstvo v prebiehajúcej sezóne Svetového pohára.

Druhý skončil Kanaďan Jeffrey Read s mankom sedemnástich stotín sekundy. Vo vyrovnaných pretekoch skončili tretí Švajčiar a vedúci muž celkového Marco Odermatt a Dominik Paris z Talianska (+0,19 s).

Organizátori pre zhoršenú viditeľnosť posunuli štart nižšie. Kriechmayr strácal na treťom medzičase ešte viac ako tri desatiny, no najlepšie mu vyšla záverečná pásaž, bol v nej najrýchlejší a dokázal zdolať Reada, ktorý bol dovtedy na čele.

"Bol to veľmi krátky super-G a nebol veľmi zložitý. Chýbali nejaké vlny naviac. Nebol som spokojný s úvodom, mal som pocit, že nejdem tak rýchlo. Niektoré pasáže mi nesadli a aj preto som bol v cieli prekvapený. Ukázal som, čo vo mne je. Škoda, že to prichádza až na konci sezóny," uviedol Kriechmayr do mikrofónu FIS.

Vyjadril sa aj k teoretickej možnosti získať malý glóbus v superobrovskom slalome: "Nie je tam už šanca. Marko jazdí fantasticky a má to výborne rozbehnuté. Niečo som síce stiahol, no je to tesne pod sto bodov. Musel by som vyhrať a spoliehať sa na to, že Odermatt nebude bodovať. V tejto chvíli to je nereálne," dodal.

Rakúsky lyžiar Vincent Kriechmayr oslavuje víťazstvo
Rakúsky lyžiar Vincent Kriechmayr oslavuje víťazstvo (Autor: TASR/AP)

Rakúšan dosiahol 18 víťazstvo v SP a deviate v superobrovskom slalome. Vďaka triumfu znížil manko v hodnotení super-G na Odermatta.

Švajčiar má pred finálovými pretekmi v Saalbachu k dobru 81 bodov. Slovensko nemalo v súťaži zastúpenie.

Veľkým prekvapením bolo umiestnenie Pietra Zazziho. Talian štartoval s číslom 50, no za pódiom zaostal iba o 12 stotín. Zaznamenal najlepší výsledok v kariére, keď vylepšil svoje doterajšie maximum z Bormia.

V talianskom stredisku skončil 28. decembra minulého roka v zjazde na 18. priečke. Slovensko nemalo v súťaži zastúpenie.

Odermatt mieri jasne aj za obhajobou veľkého glóbusu za celkové prvenstvo v SP. Suverén tejto sezóny má v priebežnom poradí pred záverečnými jedenástimi individuálnymi súťažami náskok 918 bodov pred druhým Cyprienom Sarrazinom.

Francúz opäť chýbal na štarte, keď doplatil v tréningu na pád, pri ktorom si poranil lýtko. Okrem nedeľňajších pretekov vynechal už sobotňajší zjazd.

Muži sa najbližšie predstavia v Palisades Tahoe, v americkom stredisku ich čakajú ďalší víkend obrovský slalom a slalom (24.-25. februára).

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»V Nórsku prekvapil lyžiar s číslom 50, Odermatt sa vrátil na pódium