Lyžiari chcú do tímu aj Anastasiu Kuzminovú

Ak vyjde plán vedenia bežeckého úseku SLA, biatlonistka Anastasia Kuzminová by mala nastúpiť aj na majstrovstvách sveta v behu na lyžiach vo Val di Fiemme.
Ak vyjde plán vedenia bežeckého úseku SLA, biatlonistka Anastasia Kuzminová by mala nastúpiť aj na majstrovstvách sveta v behu na lyžiach vo Val di Fiemme. (Autor: SITA)
Ondrej Gajdoš|22. nov 2012 o 20:21

Vo Švédsku za polárnym kruhom sa v sobotu začne SP v bežeckom lyžovaní, vrcholom sezóny bude svetový šampionát vo Val di Fiemme.

BRATISLAVA. V desaťtisícovom švédskom mestečku Gällivare za polárnym kruhom odštartujú v sobotu pretekári v bežeckom lyžovaní do nového ročníka Svetového pohára.

Bude medzi nimi aj trojica slovenských reprezentantov Martin Bajčičák, Peter Mlynár a Alena Procházková.

Vlaňajšie prvenstvá v pohári obhajujú Švajčiar Dario Cologna a Nórka Marit Björgenová.

„Každý bod za umiestenie v pretekoch do tridsiateho miesta budem považovať za úspech,“ povedal na začiatku sezóny športový riaditeľ bežeckého úseku SLA Michal Malák.

„Možnosti prípravy lyžiarskych veľmocí a našich pretekárov sú neporovnateľné. Vrcholom budú vo februári majstrovstvá sveta vo Val di Fiemme.“

Bajčičák vstupuje do svojej 20. sezóny SP

Martin Bajčičák (36) súťaží vo Svetovom pohári od roku 1995, v Reit im Winkl 2005 vyhral preteky na 15 km voľnou technikou. Kariéru chce dotiahnuť do svojej piatej olympiády v Soči 2014.

„Martin tohto roku podpísal kontrakt s rakúskou firmou Skinfit, ktorá mu umožnila prípravu na prvom snehu vo Vuokatti aj na ľadovci Dachstein,“ vravel Malák. „Z našich prostriedkov by sme to neutiahli.“

Bajčičák obsadil minulý týždeň v generálke pred SP na švédskom snehu v behu na 15 km trináste miesto.

Ešte lepšie skončila v Bruksvallarne Procházková, v špinte voľnou technikou dobehla deviata.

Mlynár bol v šprinte klasickou technikou medzi 209 pretekármi dvadsiaty tretí.

Ubytovanie v súkromnom dome

Aby ušetrila financie, slovenská výprava sa v Gällivare ubytovala v súkromnom dome, kde má aj svoju kuchyňu. Kuchárom je fyzioterapeut Ivan Zaťko.

„V stredu mi telefonoval, že uvaril chutnú šošovicu na kyslo a pečené kurča,“ priblížil Malák podmienky slovenského tímu.

Pred sobotňajšími pretekmi doplní výpravu tréner mužov Stanislav Holienčík so servismanom Ondrejom Benkom-Rybárom. O Procházkovú sa v Gällivare stará tréner Ján Valuška, ktorý má na starosti aj prípravu lyží.

Špičkové svetové tímy majú veľké skupiny servismanov a najnovšie vosky, ktoré sa do bežnej distribúcie dostanú po jednom­ dvoch rokoch.

Kuzminová by mala ísť na dva šampionáty

Procházková bude na MS obhajovať 6. miesto v šprinte zo šampionátu 2011.

„Alenin postup do finále šprintu v Taliansku by som považoval za malý zázrak,“ vravel riaditeľ bežeckého úseku. „Bajčičák má lepšie predpoklady na úspech na dlhých tratiach, Mlynár v šprinte.“

Malák nevylučuje, že Procházková by na MS mohla štartovať aj v tímovom šprinte dvojíc s biatlonistkou Anastasiou Kuzminovou, olympijskou víťazkou 2010. Vo Val di Fiemme sa pobeží voľnou technikou.

„Ak je taká možnosť, mali by sme ju využiť,“ tvrdil Malák. „Nasťu vo februári čakajú biatlonové majstrovstvá sveta v Česku a krátko po nich by mohla ísť do Talianska v dobrej forme.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Lyžiari chcú do tímu aj Anastasiu Kuzminovú