Lúčil sa staromódny hrdina, ktorého preslávili smiešne šedé tepláky

Gábor Király sa lúčil s národným tímom.
Gábor Király sa lúčil s národným tímom. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|18. nov 2016 o 01:05

Štyridsaťročný maďarský brankár Gábor Király ukončil kariéru v národnom tíme.

BRATISLAVA. Pôsobilo to milo, uletene, svojím spôsobom originálne.

Mnohí školáci, predavačky v supermarkete, televízni hlásatelia, požiarnici či vysokoškolskí profesori v Maďarsku si ráno v deň zápasu nedávnych majstrovstiev Európy proti Portugalsku natiahli šedé tepláky.

Dokonca aj nejedného psa do nich natiahli.

„Je to niečo, čo ostatné tímy nemajú," vysvetľoval v reportáži Euronews propagátor akcie Attila Vizi. „Môžeme tým na diaľku podporiť náš tím."

Futbal v Maďarsku je viac než len hra. Tepláky počas EURO nosili takmer všetci:

Štyridsaťročný maďarský brankár Gábor Király sa stal fenoménom futbalových majstrovstiev Európy. Všetka úcta k nemu, je to kvalitný brankár, ale slávu mu nezabezpečili ani tak vynikajúce zákroky, tituly, či trofeje.

Király je bez preháňania legendou hlavne vďaka obyčajným teplákom. Sú sivé, o číslo väčšie, aby boli pohodlnejšie.

Király pôsobil v poslednom čase v bráne už spomalene, pretože má nadváhu, a chytá prapodivným štýlom z minulého storočia. Prvého apríla oslavoval štyridsiatku.

O ňom a predovšetkým o jeho teplákoch sa doteraz zrejme vie viac ako o zvyšku maďarského mužstva.

Tepláky nosili šťastie

Király tvrdil, že tepláky sú zo špeciálnej látky, ktorá je veľmi ľahká, takže ani v daždi nenasiaknu príliš veľa vody. U seba nosil vždy tri páry, ale kustód ich mal pripravených dokopy asi desať.

Medzi profesionálnymi brankármi netradičný outfit začal Király nosiť už pred dvadsiatimi rokmi.

„Mali sme vtedy v Haladas sériu bez prehry, udržali sme sa v lige. Hovoril som si, že mi tepláky nosia šťastie,“ spomínal Király v jednom z desiatok rozhovorov na túto tému.

„Asi to nie je módny trend, ale to je mi jedno. Som brankár, nie model. Chytal som na škváre, na zamrznutej tráve. Keď som skočil na zem, bolelo to. A v teplákoch sa cítim pohodlne. Skúšal som aj brankárske kraťasy, ale necítil som sa dobre."

Pôvodne nosil čiernu farbu, ale potom sa mu zapáčili šedé tepláky, pri ktorých zostal. V nich zažil počas siedmich rokov v Herthe Berlín i Ligu majstrov, tepláky bral do akcie tiež pri zápasoch anglickej ligy.

Pôsobil v Crystal Palace, West Hame, Aston Ville, Burnley. Po Leverkusene a Mníchove 1860 to ešte skúšal v londýnskom Fulhame, od minulého leta je zase doma v Haladase.

„Vždy som túžil zahrať si v Anglicku. Splnil sa mi sen," hovoril.

Naposledy za národný tím

Viac ako výsledok utorkového prípravného futbalového zápasu Maďarsko - Švédsko sa do sŕdc divákov zapísal moment z 28. minúty.

Zatiaľ, čo pri postrannej čiare sa k reprezentačnému debutu chystal dvadsaťšesťročný brankár Balázs Megyeri, o štrnásť rokov starší Gábor Király svoju kariéru v národnom tíme definitívne uzavrel.

Balazs Megyeri debutoval, Gábor Király sa lúčil.
Balazs Megyeri debutoval, Gábor Király sa lúčil. (Autor: TASR/AP)

Király počas osemnástich rokov odchytal za reprezentáciu stoosem zápasov a stal sa maďarským rekordérom.

Na ME vo Francúzsku, kde sa vo veku 40 rokov a 74 dní stal najstarším účastníkom turnaja v histórii, výrazne pomohol k postupu do osemfinále.

V národnom tíme debutoval v marci 1998 proti Rakúsku. A k výhre 3:2 z Viedne pomohol aj tým, že po štyroch minútach chytil penaltu slávnemu kanonierovi Tonimu Polsterovi.

V roku 2006 skončil v reprezentácii po prehre na Malte 1:2 - pre outsidera to bola domáca výhra v kvalifikácii po 24 rokoch. Király sa však po troch rokoch vrátil.

A bol potom pri veľkej sláve. V barážovom dvojzápase o EURO s Nórskom dostal iba jeden gól a krajinu zaplavila eufória.

Oslavujúci chlapík s minimom vlasov sa stal symbolom maďarského postupu na majstrovstvá Európy. Po 44 rokoch.

„V zápasoch som nechal na ihrisku všetko, ale medzitým mi telo ukázalo svoje limity. Som perfekcionista a vždy sa snažím odviesť maximum. To už ale v štyridsiatke v reprezentácii aj v klube nejde," povedal Király.

Chce sa sústrediť už len na klubovú kariéru v tíme Haladas Szombathely.

„Hrať za reprezentáciu je najviac, čo môže hráč dosiahnuť. Keď som opúšťal trávnik, mal som po tých rokoch dobrý pocit z dobre odvedenej práce," uzavrel.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Lúčil sa staromódny hrdina, ktorého preslávili smiešne šedé tepláky