Historický moment pre svet. Je tu najnadanejší útok všetkých čias

Pavol Spál|11. aug 2021 o 16:45

Messiho z barcelonskej fasády škrtli robotníci.

BRATISLAVA. Z fasády barcelonského štadióna Camp Nou robotníci už počas utorka odstránili obrie plagáty s jeho podobizňou.

Lionel Messi vymenil Barcelonu za Paríž. Ako voľný hráč. Jeho nový plat by mal byť okolo 35 miliónov eur ročne - v čistom, len za samotný podpis mal zinkasovať tridsať miliónov. 

Upísal sa na dva roky. Keď sa v nedeľu lúčil s Barcelonou, tak dojatý Messi plakal ako nikdy predtým, ledva hovoril.

V stredu sa už spokojne usmieval, Paríž Saint Germain (PSG) ho oficiálne predstavil ako novú posilu.

„Od prvej chvíle, čo som priletel do Paríža, sa tu cítim šťastný,“ vravel na tlačovej konferencii. Parížsky klub podľa jeho slov reagoval expresne rýchlo. 

„Bol som ešte doma v Barcelone a v Paríži už ľudia kvôli mne šli do ulíc. Neskutočný zážitok,“ dodal tridsaťštyriročný Argentínčan.

Prišiel po ďalšie tituly 

Keď po červenom koberci vystúpil na pódium, aby pozdravil tisíce fanúšikov čakajúcich pred Parkom princov, arénou futbalistov PSG, nastal v uliciach poriadny rámus.

Priaznivci mohutne skandovali jeho meno, odpaľovali dymovnice. 

„Stále chcem hrať a vyhrávať, čo najviac to ide, čo robím od začiatku kariéry. PSG je pripravený biť sa o všetky možné trofeje. To je môj cieľ, stále na sebe pracovať, zlepšovať sa a vyhrávať tituly. Preto som prišiel, dúfam, že sa to podarí.“

Brazílčan Neymar ponúkol Messimu z úcty dres s číslom desať, čo však nový líder tímu odmietol. Zvolil si tridsiatku, s ktorou kedysi začínal v Barcelone. 

Nové dresy s menom Messi odvčera miznú z regálov, na sociálnych sieťach rapídne rastú čísla nových priaznivcov PSG. Z pôvodných približne 19 miliónov priaznivcov na Instagrame má klub aktuálne takmer 45 miliónov sledovateľov.

(Zdroj: SofaScore, Autor: SofaScore)

Rodí sa najlepší útok všetkých čias

„Obrovská udalosť, z ktorej bude profitovať celá súťaž. Nielen náš klub a mesto," vyhlásil Nasser Al-Khelaifi, majiteľ klubu. 

Katarský biznismen chce klub dotiahnuť na úplný vrchol. Ligu majstrov PSG ešte stále nevyhral, teraz bude hlavným favoritom. 

V Paríži sa rodí možno najnadanejší útok v histórii futbalu: MNM. Čiže Messi, Neymar a Kylian Mbappé.

Druhý menovaný prišiel z Barcelony do Paríža pred štyrmi rokmi ako najdrahší hráč v dejinách futbalu, stál 222 miliónov eur.

Mbappé mal vtedy cenovku 180 miliónov, dodnes je v tomto smere svetová dvojka. 

„Je to historický moment pre celý svet. Máme najlepší káder na svete a tiež najlepšieho trénera,“ verí Nasser Al-Khelaifi.

Najluxusnejší tím planéty

Práve tréner a Argentínčan Mauricio Pochettino zohral pri príchode Messiho kľúčovú úlohu. A tiež ďalší spoluhráči z reprezentácie: Ángel Di María a Leandro Paredes.

„A, samozrejme, aj Neymar,“ doplnil Messi. 

Z PSG je dnes najluxusnejší tím planéty. Aspoň, čo sa týka hviezd na súpiske. Tréner Pochettino má pretlak výnimočných hráčov. Bude zaujímavé sledovať, ako to poskladá. 

„Takmer každý hodnotný útok, ktorý Barcelona v minulom roku vytvorila, išiel cez Messiho. Nie je prekvapením, že v útočnej tretine ihriska mal najviac dotykov," opisuje server The Athletic, ktorý sa zameral na to, ako bude spolupráca v nabitom parížskom útoku fungovať.

V Paríži mal podobne dominantné postavenie práve Neymar.

PSG sa pred sezónou výrazne posilnil. Z Interu Miláno vykúpil krajného obrancu Achrafa Hakima za 60 miliónov eur, ale to nie je všetko.

Messi (v drese Barcelony) bol rivalom Sergia Ramosa (v biely dres, dlhé vlasy).
Messi (v drese Barcelony) bol rivalom Sergia Ramosa (v biely dres, dlhé vlasy). (Autor: SITA/AP)

Najväčší rivali si budú pomáhať

Novou brankárskou jednotkou bude čerstvý majster Európy Gianluigi Donnarumma. 

A hlavne prišiel tridsaťpäťročný Sergio Ramos, veľký šéf obrany a prirodzený líder mimo ihriska.

Bývalý kapitán Realu Madrid bol dlhé roky veľký rival Messiho. Vzájomne sa nešetrili, lietali medzi nimi iskry. 

Teraz budú spolu v jednom tíme. Bojovať jeden za druhého. 

Neymarov príchod v roku 2017 zdesaťnásobil predaj dresov, do fanshopov PSG zamierilo o 75 percent viac ľudí.

Aký vplyv bude mať angažmán zrejme najlepšieho futbalistu všetkých čias? Iba za prvú hodinu sa predalo 250-tisíc dresov s jeho menom a logom PSG. 

Bude hrať už cez víkend? 

Messi odišiel z Barcelony, lebo si ho už zadlžený katalánsky gigant finančne nemohol dovoliť, porušil by platový strop. 

"Všetko sme najprv konzultovali s ľuďmi z nášho finančného oddelenia. Zhodli sme sa, že ho môžeme podpísať. Riadime sa zásadami finančného fair play. Vždy tieto pravidlá dodržíme," uistil Al-Khelaifi.

Aj keď v Barcelone o jeho slovách dosť pochybujú.

Prvý zápas po Messiho príchode hrá St. Germain v sobotu 14. augusta od 19.00 proti Štrasburgu. Je otázne, že či už bude hrať aj Messi. 

"A kedy nastúpim prvýkrát? Uvidíme, mal som dovolenku, zatiaľ som netrénoval. Začnem pracovať. Tréneri povedia, keď budem pripravený,“ uzavrel Argentínčan. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Francúzsko»Ligue 1»Historický moment pre svet. Je tu najnadanejší útok všetkých čias