Lacko prevzal rolu lídra daviscupového tímu

Lukáš Lacko sa tohto roku udržal v prvej stovke. V novej sezóne chce zaútočiť na top 50.
Lukáš Lacko sa tohto roku udržal v prvej stovke. V novej sezóne chce zaútočiť na top 50. (Autor: ARCHÍV SME)
Ondrej Gajdoš|17. dec 2010 o 19:05

Tenista roka neprejavuje v zápase emócie, ale na tréningu vie vybuchnúť.

BRATISLAVA. Kým Daniela Hantuchová získala víťazstvo v ankete Tenistka roka po siedmy raz, Lukáš Lacko je v ankete Tenista roka na slovenskom tróne premiérovo. Rodák z Piešťan bral na štvrtkovej slávnosti v NTC hneď dve ceny - v ankete mesačníka Tenis ho zvolili aj za najpopulárnejšieho hráča roka.

"Tej prvej ankete rozumiem, veď aj rebríčkovo som slovenskou mužskou jednotkou," vravel 23-ročný Lacko. "Druhá cena ma prekvapila. Čakal som, že najviac hlasov dostanú dievčatá - Cibulková alebo Hantuchová."

Špičkový tenis je o psychike

Vlani ukončil daviscupovú kariéru dlhoročný motor tímu Dominik Hrbatý a z mladších hráčov sa na uvoľnené miesto najviac hlásil Lacko. Po prechode z juniorskej kategórie už zažil vzostupy aj pády. Vlani v marci bol na 362. mieste svetového rebríčka a koncom roka ho tréner Matej Lipták prvý raz doviedol do prvej stovky.

"Tento rok bol pre mňa ťažký. Hral som väčšinou turnaje ATP Tour, a to je iná úroveň ako predchádzajúce challengery," porovnával. "Všímal som si ako hráči prvej stovky vnímajú tenis, ako rozmýšľajú, kde sú ich silné stránky i slabšie miesta. Proti tenistom challengerovej úrovne sa dajú využiť ich slabiny. Hráči zo stovky ich vedia zakryť, obísť. Tenis na tejto úrovni je viac o psychike, zvládaní ťažkých stavov."

Lackovi prospieva spolupráca s psychológom Martinom Babíkom, medzinárodným tenisovým rozhodcom. V marci tohto roku sa dostal na 60. miesto ATP, do novej sezóny prejde na 89. mieste. Ako jediný Slovák v prvej stovke. Karol Beck je stotretí.

Mladí hráči potrebujú dozrieť

Lacko tohto roku výrazne pomohol tímu v Davisovom pohári pri záchrane v I. skupine euro-africkej zóny, v Bielorusku zdolal Betova a v zápase s Ignatikom zvládol aj päťsetovú koncovku. Predtým mal s ňou problémy. Zachoval sa ako pravý líder tímu.

"Nebýval som typ vodcu kolektívu, skôr som sa cítil utiahnutý," vravel o svojej pozícii v daviscupovom mužstve. "Ale teraz cítim, že by som mal tím podržať a mladších spoluhráčov vyhecovať k lepším výsledkom."

Jeho predchodca v národnom tíme Hrbatý bol typom emotívneho hráča, vedel strhnúť hľadisko. Lacko pôsobí na kurte pokojne až uzavreto.

"Aj vo mne lietajú emócie, ale nedávam ich najavo. Dusím ich v sebe," otvoril svoju dušu. "Niekedy vybuchnem na tréningu, zlomil som už zopár rakiet. Ale už som sa zlepšil, za posledné dva roky padli len štyri rakety. A v turnajových zápasoch sa mi to úmyselne nestalo."

Slovensko hralo v roku 2005 vo finále Davis Cupu, ale v nasledujúcom roku zo 16-člennej svetovej skupiny vypadlo. "Máme talentovaných mladých hráčov Kližana, Martina i ďalších," uvažoval. "Ak herne dozrejú, dva - tri roky sa môžeme medzi elitu vrátiť."

V roku 2011 začne Slovensko v zóne Davis Cupu v Portugalsku.

Rezerva - pohyb

V jeseni sa Lacko po dvoch rokoch rozišiel s trénerom Matejom Liptákom a nadviazal spoluprácu s Tiborom Tóthom. "Tvrdo budem makať na zlepšení pohybu," prezradil najväčšiu rezervu. Jeho hre najviac vyhovujú kurty s tvrdým povrchom.

Na budúci rok by sa chcel priblížiť k top 50, o tri roky sa chce vidieť v prvej tridsiatke.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Lacko prevzal rolu lídra daviscupového tímu