Kvitová sa z vrcholu dostala na dno

Petra Kvitová.
Petra Kvitová. (Autor: SITA/AP)
Ondrej Gajdoš|30. aug 2011 o 20:00

Wimbledonská víťazka vypadla na US Open už v prvom kole. V open ére od roku 1968 sa to žiadnej hráčke nestalo.

BRATISLAVA, NEW YORK. Na začiatku júla dosiahla na vrchol - vyhrala Wimbledon. O necelé dva mesiace si česká tenistka Petra Kvitová siahla na dno. Na ďalšom grandslamovom turnaji US Open vypadla hneď v prvom kole. V novodobej histórii tenisu sa ešte nikdy nestalo, aby wimbledonská víťazka neprešla na ďalšom turnaji veľkej štvorky do druhého kola.

Všetko je v hlave

Dvadsaťjedenročná ľaváčka (6. vo WTA) šokujúco podľahla v úvodnom dni US Open vo Flushing Meadow Rumunke Alexandre Dulgherovej (49.) 6:7, 3:6. Hrala bez iskry, urobila až 52 nevynútených chýb. Zbrane, ktorými upútala vo Wimbledone - ľavácky servis, nátlaková hra, kreativita, získané fiftíny v zlomových momentoch zápasu, psychická odolnosť - jej v New Yorku chýbali.

"Všetko je v hlave," povedala pre BBC.com. "Ak na kurte myslíte negatívne, je to zlé."

Kvitová na tvrdom povrchu nemá formu ako na trávnatých turnajoch, na troch turnajoch v Amerike vyhrala len dva zápasy. Jeden v Toronte a jeden v Cincinnati. Aj vlani mala po Wimbledone podobný problém, ale na US Open sa dostala aspoň do tretieho kola. Zastavila ju neskoršia víťazka Clijstersová z Belgicka.

"Dulgherová ma ničím neprekvapila," cituje server idnes.cz smutnú Češku. "Vo vyrovnanom zápase som urobila veľa chýb a trápila som sa so servisom, ktorý je inak mojou silnou stránkou."

Kvitová doplnila, že pred turnajom necítila na sebe žiadny tlak, zdravotne bola v poriadku. Zlepšenie formy očakáva v zostávajúcej časti sezóny.

Aj Šarapovová sa trápila

"Prvé kolá bývajú pre favoritov neraz zradné," zareagoval na prehru turnajovej päťky v dvojhre žien na US Open bývalý daviscupový reprezentant Dominik Hrbatý. "Tenisti ešte nemajú zápasový rytmus, zvykajú si na nové prostredie a súperi sa chcú na nich vytiahnuť."

Hrbatý patril v tenise medzi železných mužov, na grandslamových turnajoch štartoval 44 razy za sebou. Naposledy nastúpil v hlavnej súťaži na Australian Open 2009. Jemu sa podobný kúsok ako Dulgherovej podaril na turnaji Masters v Cincinnati 2004, keď v prvom kole zdolal svetovú jednotku Rogera Federera.

Do zložitej situácie sa v prvom kole US Open dostala aj turnajová trojka Maria Šarapovová. Ruská kráska prehrala prvý set s britskou tínedžerkou Heather Watsonovou (104. vo WTA) 3:6 a v druhom sa o osude zápasu rozhodovalo za stavu 5:5. Šarapovová v kritickom momente uplatnila skúsenosti, hlad po víťazstve. Tretí set už držala pod kontrolou, tohto roku má v nich bilanciu 12:0.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kvitová sa z vrcholu dostala na dno