Kuzminová v stíhačke MS na 6. mieste, Gereková ôsma

Anastasia Kuzminová.
Anastasia Kuzminová. (Autor: TASR)
SITA|6. mar 2011 o 13:08

Slovenská reprezentantka Anastasia Kuzminová nazbierala až šesť trestných kôl a z tretej pozície na štarte sa prepadla na konečnú šiestu v cieli.

CHANTY-MANSIJSK. V stíhacích pretekoch žien na 10 km na biatlonovom svetovom šampionáte v ruskom Chanty-Mansijsku si svoje prvé majstrovské zlato v kariére vybojovala 28-ročná bezchybne strieľajúca Fínka Kaisa Mäkäräinenová.

Na trať vybiehala po sobotnom šprinte druhá a táto pozícia jej patrila až do poslednej streleckej položky. Na nej dovtedajšia líderka a olympijská víťazka v tejto disciplíne z minuloročného Vancouveru Nemka Magdalena Neunerová netrafila dva terče a kým odkrúžila rovnaký počet 150 m dlhých trestných okruhov, na čelo sa dostala Mäkäräinenová a naplno uplatnila svoju bežeckú rýchlosť. V cieli mala vyše dvadsaťsekundový náskok, Neunerová sa musela uspokojiť so striebrom. Bronz si vybojovala Švédka Helena Ekholmová.

Kuzminová doplatila na streľbu

Slovenská reprezentantka Anastasia Kuzminová vybiehala na trať z tretej pozície, ktorú si vybojovala v rýchlostných pretekoch. Už na prvej streleckej položke v ľahu však netrafila dva terče a musela ísť na trestné okruhy. Bojovala až na doraz síl a po tretej streľbe, ktorú zvládla bezchybne, sa opäť vrátila do bojov o medaily, keď bežala štvrtá.

Poslednú streľbu v stoji však totálne nezvládla. Piatimi výstrelmi trafila iba dva terče a tri trestné okruhy ju definitívne vyradili z boja o pódium pre medailistov.

Celkovo nazbierala až šesť trestných kôl, to znamená o 900 m dlhšiu trať. Do cieľa dobehla na šiestej pozícii, čo je s takou streleckou bilanciou malý zázrak.

Gereková pozitívnym prekvapením

Skvelý výkon však predviedla druhá Slovenka v štartovom poli Janka Gereková. Už v šprinte dosiahla sedemnástym miestom svoje kariérne maximum, v nedeľu v stíhacích pretekoch ho ešte výrazne vylepšila.

Prvé dve strelecké položky v ľahu zvládla bez zaváhania a zrazu sa ocitla v desiatke najlepších, v jednom momente dokonca bežala pred Kuzminovou. Na dvoch streľbách v stoji si však pridala aj tri trestné okruhy. Napriek tomu finišovala na skvelom ôsmom mieste. Dosiahla tak svoj najlepší životný výsledok v pretekoch, ktorých výsledky sa započítavajú do celkovej klasifikácie Svetového pohára.

Výrazne si zvýšila šancu kvalifikovať sa do pretekov s hromadným štartom, v ktorých bude okrem najlepšej pätnástky v poradí bojov o krištáľový glóbus štartovať aj pätnásť pretekárok s najvyšším bodovým ziskom na šampionáte. Bola by to jej absolútna premiéra v tejto disciplíne v pretekoch najvyššieho rangu.

Gašperčík: V noci som nespal

V slovenskom tábore zavládli dve nálady. Anastasia Kuzminová bola vyčerpaná, tých 900 metrov, teda takmer kilometer navyše na trestnom okruhu ju úplne obralo o energiu a hneď sa stiahla do úzadia, ťažko hľadajúc slová.

Šéftréner Mila Gašperčík ich však našiel okamžite a predostrel ich v superlatívoch: "V noci som nespal, takže sa mi nič nemohlo snívať, no naozaj o takomto výsledku dvoch našich biatlonistiek v top desiatke sa mi nikdy nesnívalo. Je to krásny pocit, Jana Gereková podala perfektný výkon, bojovný, som veľmi spokojný. Nasťa doplatila na konkurenciu, ktorá tentoraz mierila presnejšie a ťažko sa teda mohla pri tej bilancii prepracovať vyššie, závisela už od súperiek a ich chýb."

Ženy zaberajú, presnejšie dve z nich, Anastasia Kuzminová a Jana Gereková, muži zlyhávajú. M. Gašperčík: "Viem, že muži zlyhali, no sme jeden kolektív, ak to niekomu nevyjde, zaberie druhý. Ja by som mužov neodpisoval, dúfam, že ich chvíľa v Chanty-Mansijsku ešte príde."

Jana Gereková si vychutnávala ôsme miesto v stíhačke. "Prežívam mimoriadny, príjemný pocit. Hneď od štartu som tušila, že to bude dobré, výborne sa mi bežalo i strieľalo, pravda, okrem tej poslednej streľby. Zachránili ma ostatné, nemierili tiež presne, veľa som nestratila a v desiatke sa udržala."

Rozhodoval aj stres

V závere mnohé biatlonistky podlomil psychický tlak, aj Nemku Neunerovú, ktorá strieľala bezchybne, no dve nepresné rany ju pripravili o zlato. Jana Gereková: "Ja som nejaký stres nepociťovala. Aj vietor mi doprial, pre mňa celý čas stabilný. Doplatila som na to, že som na strelnicu prišla trochu rozhodená, to sa nám biatlonistkám pri bežeckom vypätí stáva."

Anastasia Kuzminová sa nenechala rozčarovať 6. miesotm a šiestimi tretsnými okruhmi. "Priznávam, chcela som viac ako v bronzovom šprinte. V závere asi v podvedomí zahrali nervy, veľmi som po vynulovanej prvej stojke chcela vynulovať aj ďalšiu. Ak by sa mi to podarilo, zabojovala by som o bronz. Verila som, si, lyže mi veľmi dobre pripravili, boli rýchle, no všetko som si trestnými okruhmi pokazila. Nie som však nespokojná, aj tento výsledok si po tom všetkom, čo sa mi podarilo a nepodarilo na strelnici, cením. Teraz si musím poriadne oddýchnuť a opäť zabrať naplno v zostávajúcich disciplínach."

Výsledky - stíhacie preteky žien na 10 km:
1. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) 30:00,1 min (0 trestných okruhov), 2. Magdalena Neunerová (Nem.) +21,6 s (2), 3. Helena Ekholmová (Švéd.) +1:43,6 (0), 4. Andrea Henkelová (Nem.) +2:00,7 (0), 5. Tora Bergerová (Nór.) +2:29,0 (2), 6. Anastasia Kuzminová (SR) +2:59,9 (6), 7. Miriam Gössnerová (Nem.) +3:12,3 (4), 8. Janka Gereková (SR) +3:15,7 (3), 9. Dorothea Wiererová (Tal.) +3:17,2 (0), 10. Jekaterina Jurlovová (Rus.) +3:24,5 (3)

Svetový pohár 2010/11 (po 21 pretekoch z 26 naplánovaných):

1. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) 858 bodov, 2. Andrea Henkelová (Nem.) 817, 3. Helena Ekholmová (Švéd.) 811, 4. Tora Bergerová (Nór.) 771, 5. Magdalena Neunerová (Nem.) 754, 6. Anna Carin Žideková (Švéd.) 644, 7. Darja Domračevová (Biel.) 624, 8. Teja Gregorinová (Slovin.) 606, 9. Vaľ Semerenková (Ukr.) 602, 10. Marie Laure Brunetová (Fr.) 585, ... 13. Anastasia Kuzminová 527, 42. Janka Gereková (obe SR) 127.

Stíhacie preteky (po 6 pretekoch zo 7 naplánovaných):

1. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) 300 bodov, 2. Andrea Henkelová (Nem.) 255, 3. Helena Ekholmová (Švéd.) 254, 4. Tora Bergerová (Nór.) 234, 5. Magdalena Neunerová (Nem.) 221, 6. Anna Carin Žideková (Švéd.) 201, 7. Darja Domračevová (Biel.) 198, 8. Marie Dorinová (Fr.) 189, 9. Miriam Gössnerová (Nem.) 168, 10. Vaľ Semerenková (Ukr.) 161, ... 12. Anastasia Kuzminová 135, 31. Janka Gereková (obe SR) 59

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Kuzminová v stíhačke MS na 6. mieste, Gereková ôsma