Kremnická mincovňa predstavila kolekciu olympijských euromincí

(Autor: TASR)
SITA|25. jan 2012 o 17:46

Sada euromincí na počesť OH v Londýne bude v náklade 29 tisíc kusov, z toho 6 tisíc bude vo verzii PROOF, čo znamená, že budú mať vysoko leštený povrch.

BRATISLAVA. V priestoroch bratislavského centra Design Factory pracovníci Mincovne Kremnica v stredu po prvýkrát na verejnosti prezentovali kolekciu euromincí, ktorú vydali na počesť OH 2012 v Londýne.

Ako pri tomto slávnostnom akte povedal zástupca kremnických minciarov Jaroslav Setnický, pracovníci jednej z najstarších európskych mincovní už štvrtýkrát v histórii samostatného Slovenska pripravili kolekciu mincí.

"Prvýkrát sme vyrobili mince s nominálnou korunovou hodnotou v roku 2006 na počesť ZOH v Turíne. O dva roky neskôr opäť v korunových hodnotách sme si túto aktivitu zopakovali tesne pred otvorením OH 2008 v Pekingu. A pred začiatkom ZOH 2010 vo Vancouveri sme sa prezentovali súborom mincí, tentoraz už v mene euro," priblížil Jaroslav Setnický tvorivý čin kremnických minciarov.

Sada euromincí na počesť OH v Londýne bude v náklade 29 tisíc kusov, z toho 6 tisíc bude vo verzii PROOF, čo v praxi znamená, že budú mať vysoko leštený povrch. Autorom mincí je perspektívny tvorca kremnického podniku Branislav Rónai.

"Slovenská mincovňa Kremnica patrí k najstarším a najslávnejším fabrikám tohto druhu v Európe, preto verím, že pútavá kolekcia euromincí k Hrám XXX. olympiády v Londýne určite poteší numizmatikov a zaujme laikov," zdôraznil v rámci slávnostnej prezentácie prezident Slovenského olympijského výboru František Chmelár.

Jaroslav Setnický na záver svojho krátkeho vystúpenia pripomenul, že sada euromincí k OH 2012 je v papierovom obale, na ktorom sú prezentovaní slovenskí športovci, od ktorých sa v Londýne očakáva medailový úspech.

"Keďže už teraz vieme, že sada našich mincí bude úspešná, dúfam, že rovnako budú úspešní naši športovci na OH 2012 v Londýne," uviedol na záver krátkej slávnosti Jaroslav Setnický.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov