Kosteličová je tretia, čo vyhrala všetko

Sportnet|16. jan 2006 o 00:00

BAD KLEINKIRCHHEIM - Víťazkou včerajších pretekov v super G žien v rámci Svetového pohára v alpských lyžiarskych disciplínach sa v rakúskom stredisku Bad Kleinkirchheim stala Chorvátka Janica Kosteličová. Dvadsaťštyriročná univerzálka týmto triumfom ...

Chorvátka Janica Kosteličová sa uplynulý víkend stala len treťou ženou v histórii, ktorá dokázala zvíťaziť vo všetkých disciplínach v zjazdovom lyžovaní. V sobotu vyhrala prvý raz v živote zjazd a včera super G. FOTO - ČTK/AP

BAD KLEINKIRCHHEIM - Víťazkou včerajších pretekov v super G žien v rámci Svetového pohára v alpských lyžiarskych disciplínach sa v rakúskom stredisku Bad Kleinkirchheim stala Chorvátka Janica Kosteličová. Dvadsaťštyriročná univerzálka týmto triumfom prepísala zjazdársku históriu, keď skompletizovala zbierku víťazstiev vo všetkých disciplínach Svetového pohára.

Práve pohár za 1. miesto v super G jej doteraz vo vitríne chýbal. Kosteličová zaznamenala v Bad Kleinkircheime počas víkendu víťazné "kĺzavé" double, v sobotu si pripísala premiérový triumf v zjazde, v nedeľu v super G. Trojnásobná olympijská víťazka a päťnásobná majsterka sa zapísala do historických análov ako tretia pretekárka s triumfmi vo všetkých piatich disciplínach SP. Pred ňou sa tento husársky kúsok podaril iba Rakúšanke Petre Kronbergerovej a Švédke Pernille Wibergovej.

Ak by sme brali do úvahy ako šiestu disciplínu superkombináciu, ktorá sa jazdí iba v posledných dvoch sezónach, Kosteličová zostáva jedinou pretekárkou so všetkými prvenstvami. Kronbergerová s Wibergovou totiž v 90. rokoch uplynulého storočia ešte superkombinácie nejazdili. "Nemôžem tomu uveriť. Pred dnešnými pretekmi v super G som nemala dobrý pocit, preto som taká šťastná," uviedla Kosteličová a ďalej pokračovala "mám konečne formu, akú som si želala od začiatku sezóny. Teraz už na svojich jazdách nemusím nič vylepšovať, len poctivo pokračovať v tréningu. Záhrebčanka si 24. víťazstvom v pretekoch SP v kariére opäť upevnila vedúcu pozíciu v bojoch o veľký krištáľový glóbus, kde má pred druhou Dorfmeisterovou vyše 250-bodový náskok.

Smolu mala Švédka Anja Pärsonová. Obhajkyňa veľkého glóbusu stíhajúca Kosteličovú v boji o celkové prvenstvo včera rovnako ako v sobotu preteky nedokončila, keď po najrýchlejšom medzičase v strmej pasáži vyšla z ideálnej stopy a minula jednu z bránok.

VýsledkySuper G

1. Kosteličová (Chorv.) 1:09,41 min, 2. Dorfmeisterová (Rak.) a Meissnitzerová (Rak.) obe +0,10, 4. L. Clarková (USA) +0,22, 5. Stygerová (Švajč.) +0.37, 6. Mazeová (Slovin.) +0,62.

Zjazd

1. Kosteličová (Chorv.) 1:37,96 min, 2. Bentová (Švéd.) +0,17 s, 3. 3. Dorfmeisterová (Rak.) +0,57, 4. Berthodová (Švajč.) +0,61, 5. Aufdenblattenová (Švajč.) +0,95, 6. Götschlová (Rak.) +0,98.

Poradie v SP: 1. Kosteličová (Chorv.) 982 bodov, 2. Dorfmeisterová 730, 3. Pärsonová (Švéd.) 685,... 74. Zuzulová (SR) 23.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Kosteličová je tretia, čo vyhrala všetko