Košice obhájili titul, vo finále porazili Slovan

Petr Šachl strieľa víťazný tretí gól Košičanov.
Petr Šachl strieľa víťazný tretí gól Košičanov. (Autor: SITA/Ivan Fleischer)
Sportnet|23. apr 2010 o 16:04

Hokejisti HC Košice obhájili extraligový titul majstra. V šiestom finále porazili v Steel Aréne Slovan Bratislava 5:2 a v sérii zvíťazili 4:2.

KOŠICE. Prvá tretina bola pomerne nervózna, obaja súperi si uvedomovali, o čo sa hrá. Slovan v úvode zatlačil Košičanov a dal aj gól, ktorý však rozhodca neuznal, keďže Lipiansky nedovolene atakoval košického brankára Hudáčka a predchádzala mu aj prihrávka rukou. Postupom času Košice zdvihli hlavu, vypracovali si aj šance, ale Rybára v prvej dvadsaťminútovke neprekonali.

Čakanie na gól sa skončilo až 34. minúte, keď zužitkoval presilovku Košíc Dravecký po asistenciách Vorla a Grona. Hra sa v druhej časti zápasu rozbíjala do množstva súbojov, ale bol to boj o každý centimeter ľadu. V 37. minúte z ničoho nič udrelo aj pred košickou bránou, keď po Vaicovej prihrávke nešťastne zrazil puk do vlastnej siete Andrašovský. Domáci však bleskovo kontrovali a Andrašovský bombou tesne po vhadzovaní strhol vedenie v 39. minúte na stranu Košíc. Druhá tretina sa končila mohutným tlakom Košíc, Slovan však ubránil.

Slovan po korektúrach v zostave začal tretiu tretinu lepšie, keď v 45. minúte Róbert Huna šikovne tečoval strelu Skokana a vyrovnal na 2:2. Domáci sa však tretíkrát ujali vedenia v 49. minúte, keď Šachl dorazil do siete puk po Tabačkovej strele. Neuplynulo veľa času a kapitán Košíc Bartoš rozjasal Steel Arénu gólom na 4:2. Po góle sa pritvrdilo, došlo aj na bitku medzi Slimákom a Kováčikom. V následnej presilovke v 55. minúte definitívne rozhodol Dravecký. Zápas sa už len dohrával a Košice si za frenetických ovácií vychutnávali obhajobu majstrovského titulu.

Košičania dvíhajú nad hlavy majstrovský pohár.

Foto: TASR/František Iván

Rostislav Čada, tréner Košíc: "Hlavou mi prešla celá sezóna. Boli sme dole, nie na dne, ale dole. Vtedy som povedal, že ak toto mužstvo nezačne vyhrávať, bude to môj najväčší hokejový omyl v živote. Chvalabohu, stalo sa to, čo sme si želali a ešte viac. Vo inále rozhodlo naše nadšenie, herná disciplína, motivácia a prístup k tréningu a samozrejme, že aj kopec drobností, aké rozhodujú v takýchto zápasoch

Antonín Stavjaňa, tréner Slovana:
"Hrali sme celú sezónu na hrane možností. V play off sa nám najprv darilo, ale potom nás zastihla kríza po 10-dňovej pauze pred finále. Naopak, Košice si svoje trápenie užili predtým a v play off chytili veľkú fazónu. Každá prehra bolí, táto o to viac, že prišla po predchádzajúcich skvelých mesiacoch."

Dušan Andrašovský (útočník HC Košice): "Pri prvom góle Slovana sme urobili dve chyby v strednom pásme, keď sme nepristúpili dobre k súperovým hráčom. Vzniklo prečíslenie a ja som potom v závere akcie spadol a vrazil si to do bránky. Pri mojom góle na 2:1 to chlapci výborne zvládli v rohu klziska a niekto z nich mi poslal výbornú prihrávku, z ktorej som skóroval. Na 99% som bol presvedčený, že to bol gól, keďže zvuk bol úplne odlišný, ako keď puk narazí do žŕdky. Našťastie, rozhodca ho uznal, počas čakania na verdikt som stratil niekoľko rokov života."

Peter Bartoš (hráč a kapitán Košíc): "Som rád, že sa to splnilo. Tí ľudia si to zaslúžili. Manželky a okolie to prežívali ešte viac. Tak si to zaslúžili ešte viac."

Juraj Sýkora (hráč Košíc): "Totálna radosť! Mám už tri tituly so Slovanom, teraz dva s Košicami. Som štvrtýkrát po sebe šampión, skvele si to užívam."

Rudolf Huna (hráč Košíc): "Pocity z majstrovského titulu sú neopísateľné. Je to fantastické, hrať pred takýmto publikom. Rozhodla bojovnosť, dobrý kolektív. Chlapci bojovali jeden za druhého. Moji bratia dvojčatá bojovali v tejto sérii proti nám parádne. Titul máme v rodine, ich čas ešte príde."

Michal Grman: (hráč Košíc):
"Polovicu sezóny sme sa trápili. No, forma nám prišla v pravý čas a obhájili sme titul. V decembri nám nikto neveril a preto sme teraz veľmi šťastní."

Staronoví hokejoví majstri Slovenska - HC Košice.

Foto: SITA/Ivan Fleischer

Košice - Slovan 5:2 (0:0, 2:1, 3:1) - konečný stav série 4:2

Góly: 34. Dravecký (Vorel, Gron), 39. Andrašovský (Húževka, Šachl), 49. Šachl (Tabaček), 52. Bartoš (Gron, Grman), 55. Dravecký (Jenčík) - 37. Vaic (Lipiansky), 45. Róbert Huna (Skokan, Kováčik).

Vylúčení: 3:7 na 2 min, navyše Slimák (Košice) a J. Kováčik (Slovan) - obaja 5+10+DKZ za bitku, Šachl (Košice) a Lažo (Slovan) - obaja 10 min za nešp. správanie, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0. Rozhodcovia: D. Konc, Višňovský - Gašparík, Valach, 8 347 divákov (vypredané).

Košice: Hudáček - Tabaček, Grman, Deyl, Šeda, Slimák, Homer - Dravecký, Jenčík, Vorel - Šachl, Húževka, Andrašovský - Rudolf Huna, Gron, Bartoš - Gmitter, Baláž, Sýkora.

Slovan: Rybár - Kováčik, Bohunický, Štajnoch, Sersen, Turunen, Hudec, Tesařík - Kuľha, Hujsa, Richard Huna - Lažo, Lipianský, Vaic - Róbert Huna, Nedorost, Demel - Skokan, L. Hudáček.


Dôležitý moment z prvej tretiny - gól Laža, ktorý neplatil.

Foto: TASR/František Iván

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Košice obhájili titul, vo finále porazili Slovan