Korupčná aféra sa dotkla Norimbergu

Sportnet|3. feb 2005 o 00:00

FRANKFURT - Nemecký futbalový zväz (DFB) vyšetruje v súvislosti s korupčnou aférou rozhodcu Roberta Hoyzera ďalší súťažný zápas, v ktorom hrali aj slovenskí legionári a jeho výsledok bol údajne dohodnutý.

Inkriminovaným stretnutím bol duel druhého kola Nemeckého pohára Norimbergu a Ahlenom. Domáci vyhrávali 2:0, ale futbalisti druholigového Ahlenu v riadnom hracom čase vyrovnali a v predĺžení dali víťazný gól. A to aj napriek tomu, že spoluhráči slovenských legionárov Mintála, Vitteka a Slováka z Norimbergu hrali v početnej prevahe.

V septembrovom zápase hral aj momentálne najlepší bundesligový kanonier v drese Norimbergu, 14-gólový Marek Mintál. "Pamätám sa na ten zápas. Síce sme vypadli, ale rozhodcu by som z toho nevinil, i keď prvý gól sme inkasovali po neodpískanom faule. Bolo to však až 40 metrov od našej brány. Potom nám po strane utiekli a dali gól. Ďalšie dva boli normálne, takže nemyslím si, že rozhodca niečo zavinil," uviedol na aktuálnu tému v nemeckej bundeslige najlepší slovenský futbalista uplynulého roka, ktorého možnosť ovplyvnenia výsledku niektorými z jeho spoluhráčov zaskočila.

"Ťažko povedať. Na to som vôbec nemyslel. Vypadli sme, ale vlastne sme sa o tom vôbec nebavili. Hoyzer sa teraz stal terčom a niektoré kluby sa môžu pritom zviezť v prípade, že by žiadali body z podozrivých zápasov," reagoval Mintál.

Nemeckí vyšetrovatelia prehľadali domy trojice futbalových rozhodcov Jörgen Jansen, Dominik Marks, Wieland Ziller, ktorá je taktiež podozrivá z manipulovania zápasov. Polícia zatiaľ odmietla komentovať, či našla nejaké dôkazy potvrdzujúce vinu arbitrov, proti ktorým vypovedal Robert Hoyzer.

Jansen mal ovplyvniť dve stretnutia. V prvom prípade zo sezóny 2001/02 nariadil pochybnú penaltu v prospech outsidera zo St. Pauli, ktorý tak v poslednej minúte duelu v Leverkusene vyrovnal na 2:2, v novembri minulého roka mal zariadiť víťazstvo Kaiserslauternu nad Freiburgom. Všetci traja rozhodcovia svoju účasť v afére odmietajú, Zväz im však dočasne pozastavil nomináciu.

Berlínska prokuratúra vyšetruje 25 osôb podozrivých z korupcie a manipulovania výsledkov v minimálne desiatich zápasoch nemeckých súťaží vo futbale vrátane prvej bundesligy. Medzi nimi sú štyria rozhodcovia a 14 hráči. Polícia včera vykonala domové prehliadky u 19 podozrivých po celej krajine a zadržala viacero dokumentov. Podozriví hráči sú zo šiestich klubov, z ktorých však ani jeden nie je z najvyššej súťaže.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Korupčná aféra sa dotkla Norimbergu