Kopecký sa o Vancouvri dozvedel v Dallase

Tomáš Kopecký
Tomáš Kopecký (Autor: ap)
Sportnet|4. jan 2010 o 22:05

V Detroite sme hrali v ofenzívnej zóne podľa šablóny, v Chicagu môžeme viac tvoriť - porovnáva slovenský hokejista.

Krídelník TOMÁŠ KOPECKÝ (27) vstúpil do nového roku tou správnou nohou. V sobotu rozbehol v St. Louis gólostroj svojho tímu, prvý raz v kariére v NHL strelil v jednom zápase dva góly. Chicago je v polovici základnej časti najlepším mužstvom ligy.

Povzbudila vás čerstvá nominácia do tímu Slovenska na zimnú olympiádu vo Vancouvri?

„Určite aj to ma v závere roka dobre naladilo. Konečne sa na však moju hokejku nalepilo aj trochu šťastia. I v predchádzajúcich stretnutiach som si v koncovke vypracoval príležitosti, ale nie a nie dať gól. Teraz to prišlo. Mal som radosť, že aj náš štvrtý útok prispel k víťazstvu. Tak by to v dobrom mužstve malo byť. Aby zabrala raz jedna, inokedy druhá lajna."

Pomohlo vám, že v bránke St. Louis stál Ty Conklin, ktorého poznáte z minulej sezóny z Detroitu?

„Zrejme áno. Vieme o svojich silnejších aj slabších stránkach. Preto som pri druhom góle mieril hore pod žrď."

Hralo sa zostra, po jednej zrážke zostal váš spoluhráč Sharp otrasený ležať na ľade. Nemali by byť rozhodcovia za útoky na hlavu prísnejší?

„Myslím si, že zápas viedli v duchu pravidiel. Povedané hokejovým slangom - Patrick Sharp dostal 'strom'. Môže si za to aj sám, že sa pri vedení puku pozeral na hokejku. Platí zásada, hráč musí mať stále hlavu hore. Ak ju sklopí, brániaci hráči súpera to bleskovo vedia využiť. Pri čistom bodyčeku rozhodca nepíska faul. Vylučuje, len ak vidí pri zákroku zdvihnutý lakeť."

Tréner Quenneville vás v decembri dva razy nezaradil do zostavy. Pochválil vás po výhre v St. Louis?

„Nie, veď to bol iba jeden zápas. Sám som však mal pocit, že v posledných stretnutiach hrala naša formácia lepšie a lepšie. S Fraserom a Eagerom sme si potrebovali na seba zvyknúť. Teraz už vieme, čo môžeme od seba očakávať."

V lete ste z Detroitu prešli do Chicaga. Dlho ste si privykali na nový herný štýl mužstva?

„Každý tréner má svoju stratégiu, taktiku a od hráčov vyžaduje niečo iné. V obrannej zóne hráme úplne inak ako v Detroite. V ofenzíve nás Joel Queneville nechá tvoriť, kým v detroitskom tíme sme hrali podľa šablóny - nedalo sa príliš vymýšľať. Nový systém mi viac vyhovuje, už som si zvykol."

Takže ste prestupom do Chicaga urobili dobrý krok?

„To budem vedieť naisto povedať až po sezóne. Možno keby som zostal v tíme Wings, mal by som na ľade viac priestoru. Ale tým sa už nezaťažujem. Pozerám sa dopredu. Som vo výbornom mužstve a aj moja família sa v novom prostredí cíti dobre."

Vaše mužstvo Blackhawks je v polovici sezóny najlepšie v celej NHL. Čakali ste to?

„Na začiatku ročníka sme si chceli vypracovať pred play off čo najlepšiu pozíciu. Zámer nám vychádza, no do konca základnej časti je ešte ďaleko. Kurz treba udržať. Sila kolektívu narástla v novembri, keď sa do zostavy zaradil aj uzdravený Marián Hossa. Hokejista, čo vie rozhodovať zápasy. Máme vyvážené mužstvo, ideálne sa v ňom spája mladosť so skúsenosťou. V boji o Stanley Cup môže ísť ďaleko."

kopecky2.jpg

Ako sa v Chicagu udomácnila rodina?

„Bez problémov. Vybrali sme si dom ďalej od centra mesta. Našli sme tam pokoj, deti majú kam vybehnúť. Je tu chladnejšie ako v Detroite, sneh sa drží. Od jazera fúka vietor a keď sme sa vracali zo zápasu v St. Louis, teplomer ukazoval mínus 15 stupňov Celzia. Starší syn Jakub sa naučil korčuľovať, v hokeji našiel záľubu."

Prekvapila vás nominácia do tímu Slovenska na olympiádu, alebo ste s ňou rátali?

„Klamal by som, keby som povedal, že som ju čakal. Bolo to pre mňa príjemné prekvapenie, keď mi minulý týždeň na rozkorčuľovaní pred zápasom v Dallase Marián Hossa gratuloval. Netušil som, že v ten deň určí tréner Filc výber pre Vancouver. Mal som skvelý pocit. Veď na olympijskom turnaji budú hrať najlepší hokejisti sveta. Navyše pre mňa to bude premiéra v reprezentácii na veľkom podujatí. Na majstrovstvách sveta som doteraz chýbal, Detroit zakaždým hral dlho v play off."

Čo vám napadlo, keď ste si prečítali všetky mená v mužstve pre ZOH?

„Že bude vyrovnané na všetkých postoch - v bránke, v obrane aj v útoku. A ak budú všetci hráči zdraví, Slovensko nastúpi vo Vancouvri veľmi silné."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Kopecký sa o Vancouvri dozvedel v Dallase