Klasiku Scheldeprijs štvrtý raz vyhral Kittel, tesne zdolal Cavendisha

(Autor: Twitter)
Miloslav Šebela|6. apr 2016 o 18:00

Prvý raz v tíme Tinkoff štartovali na jedných pretekoch štyria Slováci. Peter Sagan plnil podpornú úlohu pre Erika Bašku, ktorý sa však do záverečného šprintu nezapojil a v prvej desiatke chýbal.

BRATISLAVA. Štvrtý titul na klasike Scheldeprijs vybojoval Nemec Marcel Kittel. V šprintérskom súboji tesne zdolal Marka Cavendisha. Štyri víťazstvá na tejto belgickej klasike ešte nikto nezískal. Kittel je novým rekordérom.

Na pretekoch sa zišla mimoriadne silná konkurencia. Štartovali tu i André Greipel, Alexander Kristoff, Elia Viviani a Peter Sagan.

Sagan však plnil podpornú rolu pre Erika Bašku. Asi dvadsaťpäť kilometrov pred cieľom ťahal čelo pelotónu. Poriadne zrýchľoval a pokúšal sa pelotón rozdeliť. Potom zvoľnil a sedemnásť kilometrov pred cieľom z pretekov odstúpil.

Chcel sa vyhnúť hektickému záveru a hroziacim kolíziám. Erikovi Baškovi sa do šprintu nepodarilo zapojiť a do prvej desiatky sa nedostal. Napokon skončil na dvadsiatom mieste s trojsekundovou stratou.

"Družstvo odviedlo pre mňa výbornú robotu, dostal som sa do správnej pozície pred finišom. Bol to krásny súboj s Markom," uviedol Marcel Kittel v prvom interview pre belgickú televíziu.

"Pred pretekmi som povedal, že nechcem meniť históriu, iba jazdiť pre radosť. Teraz som rekordným víťazom, čo je fajn, lebo milujem tieto preteky. Som rád že je tu so mnou aj moja priateľka, ktorá videla preteky z jedného zo sprievodných áut. Venujem jej toto víťazstvo,“ dodal.

Prvý raz na jedných pretekoch štartovali v tíme Tinkoff až štyria slovenskí cyklisti – Peter a Juraj Saganovci, Baška a Michael Kolář.

Scheldeprijs je jedným z natradičnejších jednorazových podujatí v belgickej sezóne klasík, ktoré sa v kalendári nachádza medzi dvoma veľkými monumentami Okolo Flámska a Paríž - Roubaix.

Scheldeprijs

(Antverpy - Schoten, 208 km):

1. Marcel Kittel Nemecko Etixx - Quick-Step
2. Mark Cavendish V. Británia Dimension Data
3. André Greipel Nemecko Lotto Soudal
4. Edward Theuns Belgicko Trek-Segafredo
5. Niccolo Bonifazio Taliansko Trek-Segafredo
6. Danny van Poppel Holandsko Team Sky všetci čas víťaza
20. Erik Baška SR Tinkoff + 3 s
49. Juraj Sagan SR Tinkoff + 25 s
50. Michael Kolář SR Tinkoff + 25 s
Peter Sagan SR Tinkoff nedokončil

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Klasiku Scheldeprijs štvrtý raz vyhral Kittel, tesne zdolal Cavendisha