Chovanie Zavorala odsudzujem, hovorí zlatá Monika Chochlíková

Zľava: Tomáš Tadlánek, Monika Chochlíková; Sprava: Peter Onuščák, Martin Zavoral
Zľava: Tomáš Tadlánek, Monika Chochlíková; Sprava: Peter Onuščák, Martin Zavoral (Zdroj: Instagram: Slovenský zväz kickboxu)
Vladimír Bilohuščin|29. júl 2022 o 18:05

Nominácia sexuálneho násilníka nie je pochuti ani niektorým reprezentantom.

Okolo nominácie právoplatne odsúdeného sexuálneho násilníka Martina Zavorala na Svetové hry je stále rušno.

Český občan Zavoral bol Slovenským zväzom kickboxu nominovaný ako tréner reprezentácie po tom, čo mu v Českej republike po vynesení rozsudku udelili zákaz hájiť domáce farby.

Prvá vlna otázok na Zavoralovu nomináciu v slovenskej reprezentácii prišla po zverejnení fotografií s jeho osobou na sociálnych sieťach SZKB, kde sa v komentároch strhla vlna nevôle hlavne z českej strany.

Na jednej z fotografií pritom figurovala aj reprezentantka Monika Chochlíková, ktorá neskôr získala zlatú medailu v thajskom boxe. Tá po prevalení kauzy čelila kritike, či jej neprekážalo, že sa fotografuje s odsúdeným sexuálnym násilníkom, ktorý dokázateľne obťažoval 2 neplnoleté osoby.

Chochlíková vydala ku kauze stanovisko, kde ku Zavoralovi zaujala rázne stanovisko.

„Pred tým, ako tu vzniknú rôzne konšpiračné teórie. Áno, SZKB zobralo na Svetové hry trénera, ktorý je odsúdený v ČR za sexuálne obťažovanie. Je to tréner Saši Filipovej. Ja som nemala žiaden vplyv na to, kto tam ide ako jej tréner. To je rozhodnutie jej a SZKB.

Spoločná fotka vznikla po spoločnej porade len deň pred mojim zápasom. Je na nej vidieť, že s tým nie sme OK. Tomáš tam stojí meter od všetkých a môj výraz hovorí za všetko. Nechceli sme ale riešiť takéto veci, pred mojim zápasom, museli sme sa sústrediť na výkon.

Dištancujem sa a odsudzujem chovanie tohto trénera. Nebola som s tým OK ani v USA a nie som s tým OK ani teraz. Zväz nás postavil do veľmi nepríjemnej situácie. Nepáčilo sa mi, že SZKB sa neštíti dávať fotky s týmto trénerom viac ako so samotnými reprezentantkami. Ale to sú veci, ktoré ja ovplyvniť nemôžem.

V dejisku Svetových hier sme robili maximum pre to, aby sme sa od tohto človeka dištancovali a dávali mu pocítiť, že tam nie je vítaný. Ten človek nebol súčasťou môjho tímu a ani nikdy nebude. Koho si tam berú ostatní reprezentanti, to ja ovplyvniť nemôžem.“

Podobné stanovisko k nominácii Zavorala zaujal aj tréner Tomáš Tadlánek. Ten už na inkriminovanej fotografii nejavil známky nadšenia, keď stál mimo hlavnú skupinu a neusmieval sa.

Ako tréner slovenskej reprezentácie spoločne so svojim klubom Victory Gym Trenčín odsúdil a dištancoval sa od konania SZKB na Svetových Hrách, ktoré podľa jeho slov povolilo účasť v reprezentačnom tíme na najväčšom podujatí neolympijského športu človeku, ktorý sa priznal k trestnému činu znásilnenia a sexuálneho nátlaku a je v ČR právoplatne odsúdený za sexuálne delikty.

„Takýto človek z morálneho hľadiska za nás nemá čo robiť na takomto podujatí a ešte pod hlavičkou Slovenska a národného zväzu," pokračuje Tadlánek.

Bohužiaľ sme s Monikou boli daní do nepríjemnej situácie v USA a určite fotkou, kde sme my dvaja, neschvaľujeme toto konanie a účasť M.Z. na Svetových hrách.

Len riešiť takúto vec a vytvoriť konflikt s vedením výpravy deň pred zápasom na najdôležitejšom podujatí v Monikinej kariére mi v ten moment neprišlo ako vhodný nápad a riešenie. To nemení ale nič na mojom stanovisku, že toto konanie odsudzujeme a dištancujeme sa od neho.“

Prezident Slovenského zväzu kickboxu Peter Onuščák v nominácií Zavorala problém nevidí, keď pre Sportnet uviedol, že Zavoral vo výprave figuroval ako osobný tréner Alexandry Filipovej.

„K odsúdeniu p. Zavorala v Českej republike môžeme uviesť, že plne rešpektujeme uznesenie súdu a v uvedenom zmysle p. Zavoral nemá žiadnu inú funkciu ani úlohy v SZKB," dodal Onuščák.

V minulosti Zavoral už pôsobil pri slovenskej reprezentácii a tak je na mieste otázka, či s ním bude Slovenský zväz kickboxu spolupracovať aj naďalej .

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Chovanie Zavorala odsudzujem, hovorí zlatá Monika Chochlíková