KHL konkuruje NHL peniazmi. Prestížou zatiaľ nie

(Autor: TASR/AP)
Sportnet|11. jún 2013 o 09:55

Kontinentálna hokejová liga má jasný cieľ: čo najrýchlejšie sa vyrovnať NHL. Už teraz ju občas dokáže prebiť financiami, ale zásadná otázka znie inak: dokáže ju niekedy poraziť, pokiaľ ide o vplyv?

BRATISLAVA. Rusi robia všetko pre to, aby boli veľkým konkurentom. Preto pokojne odmietli podpísať so zámorím zmluvu, pod ktorú sa podpísali ostatné európske krajiny a ktoré riešia okrem iného odstupné za hráča.

Môžu si to dovoliť vďaka ekonomickej nezávislosti, píše portál iDnes.cz, pretože v Európe nemajú protivníka.

Keď sa pred rokmi pokúšala Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) rozbehnúť projekt Ligy majstrov, všetko záviselo na finančnej podpore plynárenského gigantu Gazprom. Tá však trvala len do chvíle, než bolo rozhodnuté, že vznikne KHL.

Od tej doby idú peniaze z ropy a plynu práve tam a sľubne sa rozbiehajúci projekt, ktorý by kopíroval futbalovú predlohu a splnil dlhoročný sen o celoeurópskom porovnaní síl, padol.

Zámer Rusov bol jasný: vytvoriť vlastnú súťaž s ktorou expandujú aj mimo východný blok. Čo sa im zatiaľ darí a KHL sa hrá aj v Česku (Lev Praha), na Slovensku (Slovan Bratislava) a od ďalšej sezóny aj v Chorvátsku (Medveščak Záhreb).

Rozhodne to nie je koniec, KHL chce dobyť aj ďalšie tradičné hokejové krajiny. Vďaka rozrastaniu totiž získa čoraz väčší vplyv. A práve o to ide. "KHL vznikla preto, aby vytvorila akúsi protiváhu NHL. Aby pokiaľ možno udržala dobrých hráčov, ktorí sú vychovávaní v Európe," opisuje Martin Urban, generálny sekretár českého zväzu.

Skutočný záujem vs. umelé peniaze

Otázkou zostáva, ako dlho takýto projekt vydrží. Nie je totiž postavený na reálnych základoch. Kým NHL funguje vďaka záujmu fanúšikov, tým pádom aj sponzorov a televízií, v Rusku sa peniaze do hokeja pumpujú umelo.

"Samozrejme je otázkou, kde sa generujú financie, ktorými v KHL platia hráčov," súhlasí Urban. Je totiž nezvyčajné, aby hokejisti poberali milióny dolárov čistého ročne.

"To, že KHL nie schopná samofinancovania, je každému jasné. Sú to jednoducho umelé peniaze. Na druhej strane tie umelé peniaze plynú do hokeja v Európe. Takže hráči, ktorí by skončili v zámorí, sú dnes v KHL. To je realita," hovorí Urban.

Zatiaľ ide vo väčšine prípadov o hráčov, ktorí by v zámorí skončili na farme. Nájdu sa však aj výnimky ako Alexander Radulov. Rusi by mali radi v KHL viac takých hráčov.

Magnitogorsk podľa niektorých zdrojov ponúkal Jevgenijovi Malkinovi ročnú gážu 15 miliónov dolárov, Petrohrad podobne šialenými sumami lákal začiatkom roka Ilju Kovaľčuka.

Najlepší do NHL

Peniaze však KHL nezaručia prestíž. Tí skutočne najlepší hráči stále mieria do zámoria. A kým to tak bude, nič sa nezmení ani na dominancii NHL. IIHF totiž naďalej bude potrebovať, aby na majstrovstvá sveta a predovšetkým na olympiády jazdili naozajstné hviezdy.

Bez nich by tieto turnaje neboli natoľko atraktívne, teda priťahovali by menší záujem divákov a sponzorov. A otvorene: IIHF je síce zastrešujúcou organizáciou národných zväzov, ktorých záujmy má pri vyjednávaní s NHL obhajovať, ale hokej je pre ňu tiež generátorom zisku.

Preto bude NHL stále víťaziť a získavať hráčov z Európy pod cenu.

"Napriek tomu by sme mali vytvárať súvislý tlak, aby sme dosiahli lepšie podmienky," namieta slávistický šéf Richard Benýšek, ktorý prišiel o talentovaného Tomáša Hertla. Jediná cesta k zmene vedie cez postupné navyšovanie sumy na odstupnom. Inú možnosť neponúka ani KHL a bohatí Rusi.

"U nás mali všetci veľké oči, že budú dostávať obrovské peniaze za prestupy do KHL. Ale realita je niekde inde," hovorí Urban.

Potvrdzuje to aj bývalý hokejový manažér Zbyněk Kusý: "Ceny išli dole. Kedysi ste za hráčov národného tímu dostali aj 800-tisíc dolárov, dnes je to o pol milióna menej. "

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»KHL konkuruje NHL peniazmi. Prestížou zatiaľ nie