Kedysi dominovala nad sestrou, dnes je Venus len tieňom Sereny

(Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|27. máj 2013 o 13:28

Trápenie bývalej svetovej jednotky pokračuje, na Roland Garros prehrala už v prvom kole.

Na začiatku tisícročia bolo v rebríčku len minimum lepších tenistiek. Venus Williamsová vyletela ako kométa. Finále US Open si zahrala už ako sedemnásťročná. Prvý grandslamový titul pridala o dva roky na to vo Wimbledone.

Tráva legendárneho All England Clubu sa pre ňu stala druhým domovom, pridala na nej ďalšie štyri tituly a zaradila sa medzi legendy. Ladný pohyb, ktorý vedela spojiť s tvrdou hrou bavil divákov po celom svete a v niektorých momentoch bol lepší ako hra jej húževnatejšej sestry Sereny. Svedčí o tom aj ich vzájomná bilancia, keď staršia zo sestier vyhrala úvodných päť zo šiestich zápasov, po tom sa však štatistiky otočili a celkovo vedie Serena 14:10. Vyhrala posledných päť duelov.

Problémom začala byť u Venus hlava. Zatiaľ čo extravagantná Serena ničila súperky nezlomnou psychikou, utiahnutejšia Venus sa začala pomaly trápiť.

„Problémom Venus je Venus. Ak hrá sústredene a naplno, tak hľadá len ťažko súperku,“ zvykol opakovať otec a tréner zároveň Richard Williams.

Autoimúnne ochorenie

K slabšej psychike sa pridali fyzické problémy, ktoré vyústili až do autoimúnneho ochorenia Sjögrenov syndróm, ktoré diagnostikovali Williamsovej pred dvoma rokmi. K tomu sa pridalo zranenie chrbta.

Problémy znamenali výrazný pokles v rebríčku WTA, v ktorom Američanka spadla z piatej priečky až na 103. Odborníci začali špekulovať, či už nie je čas na ukončenie kariéry. O tom však bývalá svetová jednotka nechcela počuť. Zaťala sa a v rebríčku sa vrátila do elitnej tridsiatky, momentálne jej patrí 32. priečka.

Na grandslamoch sa však tridsaťtriročnej tenistke prestalo dariť. Do štvrtého kola sa naposledy dostala pred troma rokmi na Roland Garros.

Tento rok síce uhrala tretie kolo na Australian Open, ale potom prišlo trápenie na antuke. Zatiaľ čo jej sestra je považovaná za najväčšiu favoritku, Venus vypadla už v prvom kole s Poľkou Urszulou Radwanskou.

„Je pre mňa pozitívne, že som uhrala tri sety. Aj to je dobrý znak, keďže som nemohla poriadne podávať,“ hovorila francúzskym novinárom Williamsová, ktorej problémy s krížami sa najviac prejavili na servise.

Končiť nechce

Napriek vypadnutiu však končiť ešte nechce. Médiám pripomenula hlavne minulý rok, v ktorom mala viacero dobrých momentov a konečné 24. miesto nebolo zlé.

„Keby to bol môj posledný zápas, určite by som vám to povedala. Vždy som však bola bojovníčka a nevzdávam sa ani teraz. Tenis má stále baví,“ dodala víťazka 44 turnajov, ktorá má v Paríži ešte výzvu v podobe deblového titulu.

„Serena to bude musieť odpracovať. Ja budem stáť hlavne pri sieti, aby som jej pomohla volejmi.“

Prioritou pre vysokú Američanku však ostáva najmä Wimbledon. Túži ešte aspoň raz zažiariť na londýnskej tráve. Veď v All England Clube bola už osemkrát vo finále. Vlani však vypadla prekvapujúco v prvom kole.

„Chrbát ma naďalej obmedzuje pri podaní, ale postupne sa to zlepšuje. Verím, že do Wimbledonu budem v poriadku," dodala Williamsová, ktorá bude teraz držať palce skvele hrajúcej sestre Serene.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kedysi dominovala nad sestrou, dnes je Venus len tieňom Sereny