Japonci budú šetriť energiu skoršími zápasmi

(Autor: ilustračné - tasr)
TASR|2. apr 2011 o 12:30

Zápasy japonskej futbalovej J-League sa budú začínať pred 14. hodinou, aby sa tak ušetrila elektrická energia.

TOKIO. Opatrenie prišlo po tom, čo Japonsko počas uplynulého mesiaca postihlo niekoľko zemetrasení a ničivá vlna cunami poškodila atómovú elektráreň.

Vedenie J-League ďalej informovalo, že májové stretnutia budú mať výkop pred 16. hodinou. Japonsko v súčasnosti bojuje s nedostatočnými energetickými kapacitami a v krajine sa pripravujú plánované odstávky prúdu z dôvodu redukcie záťaže elektrickej siete.

J-League znovu odštartuje 23. apríla. Kashima Antlers nastúpia proti Jokohama F-Marinos v Tokiu, pretože ich štadión sa stále rekonštruuje po následkoch zemetrasenia. Štadión, na ktorom sa odohrali aj zápasy majstrovstiev sveta 2002, bude nepoužiteľný až do leta.

"Je to veľmi zložitá situácia. Opravy môžu trvať niekoľko mesiacov," vyhlásil generálny sekretár J-League Daisuke Nakanishi.

K zredukovaniu nočných zápasov pristúpili aj japonskí bejzbalisti.

Podpora zo zahraničia

Japonský futbalový klub Šimizu S-Pulse odohrá 13. apríla v Amsterdame charitatívny zápas proti Ajaxu Amsterdam a výťažok bude venovaný obetiam nedávnych zemetrasení a cunami v Japonsku.

"Náš tréner Afshin Ghotbi má veľmi dobré vzťahy s Holanďanmi. Taktiež stredopoliar Shinji Ono kedysi hrával vo Feyenoorde Rotterdam. Možno toto podporilo rozhodnutie o rýchlom pozvaní. Počul som, že toto stretnutie podporujú aj obe ambasády. Sme poctení, že budeme hrať proti Ajaxu, jednému z najlepších klubov Európy. Budeme reprezentovať japonský futbal," uviedol prezident klubu Jasuhito Takeuči na klubovej internetovej stránke.

Taliansky futbalista Alessandro Del Piero podporí zničené Japonsko špeciálnou edíciou tričiek. "Mám nádherné spomienky na majstrovstvá sveta 2002 v Japonsku a Kórejskej republike. Som teraz nešťastný, keď vidím, v akom stave je mesto Sendai, kde sme vtedy trénovali. Dúfam, že môj projekt podporí čo najviac ľudí," vyjadril sa Del Piero pre Nikkan Sports.

Na tričkách bude talianska a japonská vlajka spolu so znakom slova "tomo", čo po japonsky znamená "kamaráti". Tričká budú stáť 15 eur a výťažok z ich nákupu poputuje na špeciálne konto pre Japonsko. Ničivá prírodná katastrofa v Japonsku si do tohto dňa vyžiadala vyše 11 000 obetí na životoch. Ďalších 15 000 ľudí je stále nezvestných.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Japonci budú šetriť energiu skoršími zápasmi