Jankovič: Maďarky nemôžeme podceniť

Tréner Good Angels Peter Jankovič. V poslednej chvíli môže rátať aj so službami kapitánky košického tímu Zuzany Žirkovej.
Tréner Good Angels Peter Jankovič. V poslednej chvíli môže rátať aj so službami kapitánky košického tímu Zuzany Žirkovej. (Autor: Korzár/Judita Čermáková)
Patrik Fotta|9. feb 2017 o 00:00

Cegléd sa spolieha na improvizáciu.

KOŠICE. Basketbalistky Good Angels Košice vo štvrtok o 17.45 hod. v Angels aréne privítajú maďarský VBW Cegléd v rámci prvého zápasu štvrťfinále Pohára FIBA.

Odveta je na programe presne o týždeň.

Do semifinále postúpi družstvo s lepším celkovým skóre po dvojzápase, v prípade rovnosti bodov po odvetnom dueli bude nasledovať predĺženie.

V zostave maďarského celku sú okrem domácich basketbalistiek tri legionárky. Dve hráčky zo Srbska – Maksimovičová so Skoričovou a jedna Američanka, Schlemerová.

Líderka tímu je maďarská reprezentantka Nagy-Bujdošová, ktorá má priemer vyše 16 bodov a takmer osem doskokov na zápas.

Postupom cez papierovo silnejší tím TTT Riga si urobili rešpekt a tak by k ich podceneniu zo stany slovenského majstra prísť nemalo.

„Je pravda, že všetci sme skôr favorizovali Rigu, ale dvojzápas ukázal, že maďarský tím má svoju kvalitu. Rozhodne to nebude také jednoduché, ako sme si všetci mysleli,“ povedal tréner Good Angels Košice Peter Jankovič.

Dokázali, že basketbal hrať vedia

Realizačný tím po dôkladnej analýze súpera mohol skonštatovať, že ich hra nie je založená na určitom hernom systéme a preto bude o to náročnejšie pripraviť vhodnú taktiku.

„Dá sa povedať, že ich tím je dlhšie po kope. Je zreteľné, že sa na ihrisku hráčky navzájom vidia. Po prevzatí prihrávky sa snažia čítať hru a každá hráčka si rieši svoje veci. Ja však verím, že domáci duel zvládneme do víťazného konca,“ uviedol Jankovič.

V osemfinále sa realizačnému tímu podarilo na francúzsky tím ušiť pre domáci zápas správnu taktiku, keď vyhrali o 19 bodov. O podobný husársky kúsok by sa rady pokúsili Košičanky aj dnes.

„Myslím si, že sú to dva podobné tímy, aj keď kvalita je určite viac na strane Francúzok. Maďarky sa prebojovali medzi osem najlepších družstiev vo FIBA Cupe, takže to svedčí o tom, že basketbal hrať vedia. Rozhodne ich nemôžeme podceniť, lebo by sa nám to mohlo vypomstiť. Verím, že dievčatá na to ani nepomyslia,“ skonštatoval tréner Good Angels.

Žirkovú dali dokopy v poslednom termíne

Výhoda proti maďarskému tímu by mohla byť úzka rotácia, tak ako to bolo v prípade s francúzskym Carolo Basket.

„Maďarky majú hru postavenú na piatich hráčkach plus mladé Maďarky, ktoré nedostávajú veľkú minutáž. Pozor si musíme dať na Nagy-Bujdošovú, Medgyessyovú a obidve Srbky, ktoré hrajú veľmi dobre,“ povedal Jankovič.

Z hľadiska herného prejavu sú basketbalistky Ceglédu nebezpečné najmä rýchlou hrou.

„Na to, v akej úzkej rotácii striedajú, hrajú rýchlo. Chodia agresívne na útočný doskok, na druhej strane, v obrane si preberajú súperky. Tým, že ich hra je menej organizovaná, spoliehajú sa viac na improvizáciu, čo môže byť nebezpečné.“

Žlto-modré môžu počítať aj s kapitánkou Zuzanou Žirkovou, ktorá by mala dokázať svojou líderskou osobnosťou strhnúť ostatné spoluhráčky.

„Aj keby v zápase nastúpila len na desať minút, veľmi by nám pomohla svojou skúsenosťou a taktiež pomôže družstvu aj po psychickej stránke. Zároveň by si vydýchli aj Bálintová a Oblaková, ktoré ju musia zaskakovať na strede. Ja som veľmi rád, že sa doktorom podarilo dať Zuzku v poslednom termíne dokopy,“ skonštatoval Jankovič.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Jankovič: Maďarky nemôžeme podceniť