Ján Lipták začínal s motokrosom, teraz vedie profesionálny L Racing

Ján Lipták (v strede) s jazdcami V. Cvrčkom (vľavo) a D. Pavlíkom.
Ján Lipták (v strede) s jazdcami V. Cvrčkom (vľavo) a D. Pavlíkom. (Autor: Tibor Szabosi)
Peter Podolinský|15. dec 2016 o 00:00

Automobilový šport je krásny, no i náročný. Veľa o tom vie aj manažér tímu.

KRÁSNOHORSKÉ PODHRADIE. Automobilový šport je krásny, no i náročný. Ťažkosti a problémy vyvažujú úspechy. No nie vždy. Veľa o tom vie aj manažér tímu L Racing Ján Lipták.

Profesionálny automobilový team pre rely a preteky automobilov do vrchu L Racing z Krásnohorského Podhradia má za sebou úspešnú sezónu.

V rely sa im podarilo získať titul v Zóne strednej Európy, viacero trofejí majú aj z domácich šampionátov v rely i pretekoch automobilov do vrchu.

„Všetko dopadlo tak, ako sme predpokladali. Vedeli sme, že ak sa tomu budeme venovať lepšie, niežeby sme sa predtým tomu nevenovali naplno, no teraz to vyšlo o kúsok lepšie. Pri tých všetkých ťažkostiach a starostiach, ktoré človek zažíva, je to pozitívna skúsenosť,“ začal manažér tímu L Racing Ján Lipták.

Na mysli mal hlavne úspech posádky V. Majerčák/ M. Vejačková, ktorá na Forde Fiesta R5 EVO získala prvenstvo v seriáli pretekov Zóna strednej Európy v rely.

„Podarilo sa to aj vďaka tomu, že sme vstúpili do spolupráce s anglickou spoločnosťou M-Sport. Od nich sme kúpili spomínaný Ford Fiesta. Vlasto Majerčák sa zžil s autom a tiež postúpil vyššie čo sa týka výkonov,“ pokračoval Lipták.

V rámci rely sa darilo aj ďalšej posádke T. Fusko/J. Slovák (Peugeot 208 VTi R2). V triede 6 skončili tesne na druhom mieste, no vyhrali v hodnotení vozidiel poháňaných jednou nápravou.

„Tomáš dosiahol pekné výsledky. Som rád, že získal titul. Nebyť porúch na prenajímanom vozidle, mohol obstáť ešte lepšie,“ povedal Lipták.

O dobré umiestnenia sa snažil bojovať aj M. Špavelko s G. Špavelkovou.

Na rely štartoval aj J. Lipták s J. Slovákom. „Myslím, že ja už dieru do sveta neurobím, no i tak rád štartujem na pretekoch,“ povedal Lipták.

Kopce

Svoje želiezka v ohni mal L Racing aj v pretekoch automobilov do vrchu.

O celkové prvenstvo bojoval V. Cvrček (Škoda Fabia RS2000). Nakoniec mu patrí druhá priečka. Jeho cesta do tímu bola tak trochu aj dielom zhody náhod.

„Od Rexteamu sme si prenajímali vozidlo pre Jozefa Béreša ml. Na začiatku tohto roka sa však naše cesty rozišli. Prenájom na túto sezónu však už bol sčasti vyplatený. Sadli sme si s Cvrčkovcami a oni dali ponuku, že by Věroslav mohol odjazdiť sezónu. Dohodli sme sa a tak sa dostal k nám, čo neľutujem. Bol to dobrý krok. Uvidíme, ako to bude v budúcej sezóne. Bol by som rád, keby mohol pretekať, no to asi bude závisieť aj od jeho pracovných aktivít.“

L Racing dáva priestor i vychováva mladých jazdcov. Len 15-ročný D. Pavlík absolvoval svoju prvú celú kopčiarsku sezónu a vo svojej kategórii dominoval.

„Ukazuje pekné výsledky. V jednom rozhovore som raz povedal, že ak ho mráz nepoštípe, bude z neho dobré ovocie. Má pred sebou veľa a môže v budúcnosti dosiahnuť slušné výsledky,“ pokračoval Lipták.

Na kopcoch jazdil aj jeho syn Peter. „Peťo teraz nemal dobrú sezónu. Prebral povinnosti vo firme, ktorým som sa predtým venoval ja. Nemal teda toľko času na jazdenie i prípravu na preteky. Isté výsledky však dosiahol, no okrem nedostatku času ho obmedzovali aj problémy s autom. Na dvoch koňoch sa naraz sedieť nedá,“ uviedol Lipták.

On sám štartoval na kopcoch za volantom Mini John Cooper Works WRC a v skupine A získal tretie miesto.

V roku 2016 L Racing absolvoval doma či v zahraničí dovedna 27 podujatí.

Od motokrosu k rely

Ján Lipták mal k motoršportu blízko od detstva.

„Už ako 12 či 13-ročný som sledoval starších chlapcov, ktorí už jazdili motokros. Boli také časy, že o továrenských motorkách sme mohli len snívať, každý si techniku robil doma sám. Upravil som si Čezetu 250, Péraka a začal som jazdiť,“ povedal Lipták.

Spolu s ďalšími zanietencami postavili za dedinou trať a začali organizovať preteky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Ján Lipták začínal s motokrosom, teraz vedie profesionálny L Racing