Človek s takým prejavom by potreboval dostať lekciu, posiela Brichtovi odkaz Jakub Müller

Jakub Müller so svojim zverencom Vítězslavom Rajnochom.
Jakub Müller so svojim zverencom Vítězslavom Rajnochom. (Zdroj: Facebook: Vitězslav Rajnoch)

Uvidíme v RFA súboj dvoch elitných českých ľahkých váh?

S hlavným trénerom klubu Jayman MMA Fighting Systems a svetovo uznávaným rozhodcom Jakubom Müllerom sme sa vrátili k svetovému šampionátu GAMMA a načrtli sme jeden veľmi zaujímavý súboj.

Vy ste patrili medzi hlavných rozhodcov svetového šampionátu asociácie GAMMA. Aká bola vaša úloha na tomto podujatí?

Som tu jeden z trojice hlavných rozhodcov. Staral som sa o školenie rozhodcov, rovnako som mal na starosti poučenie trénerov o pravidlách a prvé dva dni som mal svoj vlastný ring, ktorému som šéfoval.

Počas finálového dňa som hlavne rozhodoval v ringu, odpískal som 6 súbojov, čo bolo vlastne najviac zo všetkých rozhodcov.

Ako hodnotíte majstrovstvá sveta a finálový večer?

Tak vzhľadom na to, že mojim chlapcom tu nakopali zadok, tak úroveň tu asi nebola najhoršia. Mali sa možnosť stretnúť so súperom, ktorý mal 27 profi zápasov a takýchto bojovníkov tu bolo viac.

Vo finále MMA strikingu sme videli borca, ktorý mal 16 profi zápasov a dostal KO v druhom kole. To znamená, že tá úroveň je vysoká.

V MMA vo váhach do 61, 66 a 70 kilogramov to bolo riadne nabité, keď zlatý medailista musel vyhrať až 5 zápasov za 3 dni.

V tomto, samozrejme, rozhoduje aj to, ako je ten borec vytrvalý. Napríklad v strednej váhe narazil Veselík podľa mňa na najlepšieho bojovníka, aký tu bol a taktiež bol nasadený aj ako svetová jednotka.

Po zápase už ale nemohol nastúpiť do ďalšieho kola. Čiže to nie je iba o tom, kto je najlepší, ale aj o tom, kto vydrží zápasiť až do konca, povedzme 4 – 5 zápasov za 3 dni.

Kde sa asociácia GAMMA posúva, akú budúcnosť jej predpovedáte?

Organizácia je schopná zápasníkom zafinancovať hotel, stravu a tak ďalej, čiže väčšina nákladov zväzom jednotlivých krajín odpadá, čo je iba dobré, lebo nie všetci majú na to si zaplatiť nejakých 2 tisíc eur, že budú niekde zápasiť.

Ak sa potom skladá reprezentácia z tých ľudí, ktorí si to vedia zaplatiť, tak to potom už nie je reprezentácia, ale skôr by som to nazval výletom.

Keď som reprezentant, tak by som si nemal nič platiť a mal by to byť výber tých najlepších a nie najbohatších.

Za mňa by bolo ideálne, keby sa chalani mohli pobiť aj na GAMMA, aj na IMMAF, ak by to bolo možné. Proste, aby v reprezentácii boli tí najlepší a neriešila by sa politika.

Veľa sa rozpráva o tom, či nie je forma pavúka, keď po prvom prehranom zápase končite na celom šampionáte, príliš tvrdá.

Na majstrovstvách Európy bola možnosť po prehranom MMA súboji nastúpiť neskôr v MMA strikingu, keďže ten nebol tak silne obsadený.

Na majstrovstvách sveta táto možnosť pri takom počte zápasníkov táto možnosť nebola. Aj preto naši chlapci Petr Stříž a Vojtech Garba urobili medailu aj v strikingu.

Keď hovoríme o medailách musíme sa pristaviť aj pri zlatej medaile, ktorú vyhrala Veronika Smolková. Vy ste tento zápas priamo v ringu rozhodovali. Ako ste tento súboj vnímali?

Na začiatku tam padol high kick, po ktorom šla zápasníčka dole. Bola otrasená a počítal som ju. V druhom prípade súperka dostávala údery, sama prestávala rozdávať údery, trocha sa jej zrolovali oči a počítal som ju druhýkrát. 2 knockdowny v kole znamenajú automaticky TKO.

Za mňa to bol dobrý výkon, veď za zlé výkony sa zlaté medaily neudeľujú.

Vráťme sa k turnaju RFA, ktorý ste so svojim tímom rozhodcov zastrešovali. Počas podujatia som sa bavil s vašim zverencom Vítězslavom Rajnochom, ktorý pôsobí v ruskej lige ACA. Povedal mi, že veľmi rád by si to rozdal s Leom Brichtom.

Tým, že kvôli momentálnej situácii na Ukrajine naši bojovníci nemôžu zápasiť v Rusku, naskytá sa šanca, že by sme Rajnocha videli práve v RFA?

S Víťom sme stále radšej zápasili v cudzine, či už v Čečensku, Bielorusku, Fínsku, proste pre nás majú medzinárodné zápasy trocha väčší punc, keďže v cudzine sa vyhráva ťažšie.

Určite aj na domácej scéne sú zápasníci, s ktorými by sa Víťa vedel pobiť, ale nás zaujímajú skôr zápasníci z cudziny, čo sa týka ja Brichtu, keďže je z Prahy. 

Súvisí to nejako aj s jeho pozápasovým rozhovorom, ktorý nebol príliš zdvorilý?

Keď sme počuli jeho prejav po zápase, tak si myslím, že človek s takým prejavom by možno potreboval dostať lekciu. S Víťou sme si povedali, že by nebolo zlé dať si s Brichtom zápas.

Aby bolo jasné, Viťa nie je žiaden Kirill Medvedovsky, ktorý na zápas prišiel s knedlíkom v ruke, nie je to ani Dadaev, ktorý naposledy trénoval, keď Bol Vlado Mečiar u vás premiérom, čiže by to bolo zaujímavé.

Ak by to bol zápas v MMA, môžem garantovať, že by Brichta bol ten prvý, čo by šiel po takedowne.

Komunikuje s vami vedenie RFA o tomto súboji, prípadne vám ponúkli nejaký iný zápas?

Zatiaľ o ničom neviem. Víťa má kontrakt s ACA, ak nás pustia, tak pôjdeme s každým, je nám to jedno. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Človek s takým prejavom by potreboval dostať lekciu, posiela Brichtovi odkaz Jakub Müller