Íri v Dubline vyzvú v súboji o baráž Arménov

Futbalisti Írska majú stále teoretickú šancu na výhru v skupine.
Futbalisti Írska majú stále teoretickú šancu na výhru v skupine. (Autor: SITA/AP)
TASR|8. okt 2011 o 11:24

O druhé postupové miesto v skupine B, kde je aj Slovensku, sa stretnú v utorok Íri s Arménskom.

JEREVAN. Futbalisti Írska a Arménska zvíťazili v piatkových kvalifikačných zápasoch EURO 2012 nad outsidermi Andorrou, resp. Macedónskom a stále živia šancu na postup na finálový turnaj do Poľska a na Ukrajinu.

Po výhre Ruska na Slovensku 1:0 takmer určite postúpi priamo z prvého miesta na turnaj "zborná", ktorá by musela prehrať v utorok 11. októbra s Andorrou doma, aby stratila šampionát, čomu nik neverí.

Arméni jednoznačne zdolali Macedóncov

Futbalisti Arménska potvrdili úlohu favoritov a zvíťazili v Jerevane nad Macedónskom pomerne jednoznačne 4:1. Zverenci trénera Vardana Minasjana rozhodli o svojom triumfe už v prvom polčase, ktorý vyhrali rozdielom dvoch gólov.

V 69. minúte zvýšil Ghazarjan na 3:0 a hoci Šikov znížil, posledné slovo patrilo opäť Arménom. Tí potvrdili, že majú najproduktívnejší útok v "slovenskej" skupine, v ktorej nastrieľali už 21 gólov a až do konca budú bojovať o postup na šampionát. V utorok 11. októbra sa Arméni predstavia v Dubline proti Írom. Macedónsko, ktoré už naisto skončí na 5. mieste, čaká domáci duel so Slovenskom (19.45 h v Skopje).

"V prvom polčase sme sa slabšie pohybovali. Očakával som ťažší zápas, ale po prvom góle sme sa uvoľnili a hrali našu vlastnú hru," zhodnotil Minasjan. Hosťom nepomohlo ani vylúčenie kapitána Veliče Šumulikoského po druhej žltej karte v 53. minúte, ich tréner John Toshack však ocenil najmä hru domácich: "Toto arménske mužstvo je veľmi presvedčivé. Stále majú dobrú šancu na postup."

Íri rozhodli o výhre v Andorre za 20 minút

Íri rozhodli o výhre 2:0 v Andorre za 20 minút, najskôr sa presadil Kevin Doyle a po ňom z dorážky aj Aiden McGeady. Scéna je tak pripravená na rozhodujúci zápas v boji o baráž medzi Írmi a Arménmi v utorok v Dubline. Írom stačí remíza.

"Požiadal som hráčov, aby vstúpili od začiatku do súboja na 100 percent. Po 15 minútach sme mohli viesť 3:0. Som šťastný, pretože sme hrali s vysokým nasadením a dobrou mentalitou a nemali sme problémy v obrane," povedal tréner Írov Giovanni Trapattoni a dodal: "Je škoda, že Ward dostal druhú žltú kartu a bude suspendovaný. Myslím však, že rozhodca urobil chybu, lebo to bol faul na Stephena. Bude nám chýbať, lebo hrá v dobrej forme, ale máme ďalšie možnosti koho nasadiť."

Ak chcú Íri postúpiť z prvého miesta, musia vyhrať s Arménskom a dúfať v zázrak, že Andorra zdolá Rusov v Rusku. "Taká možnosť tu je. Je mojou prácou veriť v to a ak by som neveril, ani by som tam nemal ísť," povedal tréner Andorry Koldo Alvarez.

ico

Výsledky

B-skupina:

Jerevan:

Arménsko - Macedónsko 4:1 (2:0)

Góly: 28. Pizzelli, 34. Mchitarjan, 69. Ghazarjan, 90.+1 Sarkisov - 86. Šikov. Rozhodoval: Schörgenhofer (Rak.), ŽK: Mkrtčjan - Popov, M. Ivanovski, Šumulikoski, ČK: 54. Šumulikoski (Macedónsko)

zostavy a striedania:

Arménsko: Berezovskij - Hajrapetjan, Juspašjan, Hovsepjan, Mkrtčjan (75. Sarkisov) - Jedigarjan, Pizzelli (63. Manučarjan), Ghazarjan (83. Malakjan), Aleksanjan - Movsisjan, Mchitarjan

Macedónsko: Bogatinov - Šikov, Popov, Noveski, Georgievski (51. Lazarevski) - Tričkovski, Šumulikoski, Demiri, Muarem (46. Gjurovski) - F. Ivanovski (60. Mitreski), M. Ivanovski

Andorra La Vella:

Andorra - Írsko 0:2 (0:2)

Góly: 7. Doyle, 20. McGeady, ŽK: Martinez, Ayala - Ward, rozhodoval: Libor Kovařík (ČR)

zostavy a striedania:

Andorra: Gomes - Martinez, Bernaus, Garcia, Lima (80. Sonejee) - Pujol (60. Peppe), Vieira, Gutierrez (78. Lorenzo), Silva - Ayala, Moreno

Írsko: Given - O'Shea, Ward, St. Ledger, O'Dea - Whelan (65. Fahey), McGeady, Andrews, Doyle (71. Long) - Robbie Keane, Duff (75. Hunt).

Tabuľka B-skupiny:

1. Rusko 9 6 2 1 11:4 20
2. Írsko 9 5 3 1 13:6 18
3. Arménsko 9 5 2 2 21:8 17
4. Slovensko 9 4 2 3 6:9 14
5. Macedónsko 9 2 1 6 7:13 7
6. Andorra 9 0 0 8 1:19 0

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Íri v Dubline vyzvú v súboji o baráž Arménov