Iker Casillas trpí na lavičke Realu Madrid

(Autor: SITA/AP)
Pavol Spál|30. jan 2014 o 19:28

Keď máte dvoch najlepších brankárov na svete, tak sa rozhoduje veľmi ťažko, tvrdil tréner Realu.

V slávnom Reale je kapitán a najobľúbenejší. Brankár Iker Casillas stále patrí medzi najlepších na svete. Napriek tomu je v španielskej lige už viac ako rok náhradníkom.

Iker Casillas
  • majster sveta (2010)
  • majster Európy (2008, 2012)
  • víťaz Ligy majstrov (2000, 2002)
  • 5-krát majster španielskej ligy

BRATISLAVA. Bývalý tréner Realu Madrid José Mourinho si na konci roka 2012 dovolil dovtedy nevídanú vec. Po remíze s Espanyolom Barcelona posadil na lavičku náhradníkov Ikera Casillasa (32 r.), klubovú i reprezentačnú jednotku – podľa mnohých najlepšieho brankára v dejinách futbalu. Muža, ktorý vo futbale dokázal zrejme všetko.

Kapitán Casillas sa potom na jeden zápas do brány vrátil, ale zlomený palec ho v januári minulého roka opäť vyradil z hry. Legendárny brankár sa čoskoro uzdravil, ale v španielskej lige sa už do brány nedostal. Naposledy nastúpil 20. januára 2013 proti Valencii, odvtedy je iba dvojkou súčasnej jednotky - Diega Lópeza (32 r.).

Vymenili si roly

Ten už pôsobil v Reale od osemnástich a prežil v ňom sedem rokov. Za prvý tím si pripísal iba dva štarty, zväčša chytal za C a B tím.

Pred šiestimi rokmi klub López opustil – stratil nádej, že sa pri Casillasovi dostane do brány. Vo Villareale si spravil dobré meno, dostal sa i do reprezentácie. Potom prestúpil do Sevilly. Tam bol však iba náhradníkom štyridsaťročného Andrésa Palopa. Až prišla ponuka z Realu. A Lopéz senzačne vytlačil Casillasa z brány. „Chápem, že je Iker nahnevaný, ale moju dôveru má. Je dôležitou súčasťou našich plánov,“ rozhodne vyhlásil tréner španielskej reprezentácie Vicente Del Bosque. Casillasovi údajne ublížilo, že sa v zákulisí snažil zmierniť napätie medzi Realom a Barcelonou.

„Niekomu sa nepáčilo, že Iker bol kľúčovou postavou pri obnovení harmónie v národnom tíme. Najskôr práve to mohlo spôsobiť jeho ústup zo slávy,“ dodal pre španielské médiá Bosque.

Chytá iba v pohároch

„Je najlepší. Je v dobrej forme a pracuje s nadšením, “ zastával sa ho barcelonský rival Victor Valdés, ktorý bol v národnom tíme roky Casillasovou dvojkou.

Tréner Mourinho sa dostal do nepriazne mnohých fanúšikov, za Casillasa sa verejne postavili i niektorí spoluhráči. Spory sa v kabíne vyhrotili a portugalský tréner po vlaňajšej sezóne radšej odišiel do Chelsea.

Ibaže kapitána nevrátil do brány ani nový tréner Realu Carlo Ancelotti, ktorý prišiel do klubu v lete. K malému posunu však došlo, Casillas chytá aspoň v Lige majstrov a v španielskom pohári.

A brilantne. V súbojoch, v ktorých nastúpil, Real ani raz neprehral, osemkrát vyhral, dvakrát remizoval a Iker inkasoval iba päťkrát. A vytvoril rekord, keď v pohárových zápasoch neinkasoval už 682 minút. Casillas naposledy inkasoval 27. novembra v zápase Ligy majstrov proti Galatasaray a o 24 minút predčil Paca Buya zo sezóny 1994/1995.

Casillas chce zostať

„Keď máte dvoch brankárov na rovnakej úrovni, dvoch najlepších brankárov na svete, tak sa rozhoduje veľmi ťažko. Striedať brankárov nie je najšťastnejšie riešenie, ale obaja to chápu, “ dodal Ancelotti.

Casillas na jeseň prvýkrát pripustil, že by mohol Real opustiť, čo bolo dovtedy nepredstaviteľné – v klube bol od deviatich, vyhral päť titulov, dvakrát Ligu majstrov, od šestnástich odchytal za prvý tím 666 zápasov.

Spomínal sa záujem Manchester City i Arsenalu. Medzitým sa však jeho priateľke narodil syn a Casillas chce zostať v Madride.

„Už som z toho unavený, nebaví ma neustále rozoberať moju budúcnosť. Jediné, čo musím spraviť, je tvrdo trénovať. Vidím sám seba v Reale Madrid aj v nasledujúcom ročníku. Kouč mi zakaždým pripomína, že bojujeme v troch súťažiach,“ uzavrel Casillas.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»Iker Casillas trpí na lavičke Realu Madrid