IAAF chystá novinku. Konečne nepôjdu na olympiádu podvodníci, teší sa Charfreitag

Libor Charfreitag už kladivo súťažne hádzať nebude.
Libor Charfreitag už kladivo súťažne hádzať nebude. (Autor: TASR)
SITA|4. nov 2017 o 09:09

V atletike zavedú svetové rebríčky.

MONTE CARLO, TRNAVA. Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) oznámiIa v piatok dohodu o spolupráci so spoločnosťou Elite Ltd. (All- Athletics.com), ktorá vytvorí prvé oficiálne svetové rebríčky IAAF.

Mali by slúžiť ako základ súťažného a kvalifikačného systému pre vrcholné podujatia. Rovnaká spoločnosť už v minulosti (2001 - 2009) svetové rebríčky pre IAAF zostavovala, ale bez vplyvu na účasť na vrcholných podujatiach.

Elite Ltd. vybuduje výsledkové a štatistické databázy, bude ich aj spravovať. "Svetové rebríčky IAAF, ktoré začnú fungovať v roku 2018, budú základom pre riadenie globálneho systému súťaží pre MS a OH. Prvý raz v histórii budú mať atléti, médiá aj diváci jasno o hierarchii podujatí od národnej úrovne až po globálne celosvetové," vyhlásil prezident IAAF Sebastian Coe.

Umiestenie atlétov v rebríčku bude závisieť od získaných bodov, ktoré dostanú v závislosti od výkonu, umiestenia a významu pretekov. Detaily fungovania rebríčka IAAF budú ešte dopracované v prvom štvrťroku 2018, takže už by mal slúžiť ako základný pilier kvalifikácie na MS 2019 v katarskej Dauhe i OH 2020 v Tokiu.

"Konečne sa na olympijské hry a majstrovstvá sveta nedostanú podvodníci," reagoval na správu o vytvorení oficiálnych kvalifikačných rebríčkov bývalý majster Európy v hode kladivom Libor Charfreitag, ktorý na konci augusta ukončil dlhoročnú úspešnú kariéru.

"O tomto som už roky sníval: o renkingu, kde nebude hrať úlohu len jediný náhodný výkon, ale päť či šesť v kalendárnom roku, a bude dôležitý i význam pretekov a to, na akej pozícii atlét skončil. Rozhodnú poctivé výkony na poctivých pretekoch a nestane sa, že sa na OH či MS dostanú na úkor kvalitných atlétov podvodníci vďaka náhodnému výkonu na pochybnom malom mítingu. Teším sa, že sa podvodníkom 'klepne' po prstoch. IAAF sa asi prebudila z hybernácie."

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»IAAF chystá novinku. Konečne nepôjdu na olympiádu podvodníci, teší sa Charfreitag