Hulk sa zotavuje rýchlo, hovorí o sebe Sagan. Len tak niečo ho neodrovná

(Autor: SITA/AP)
Marek Bažík|30. jún 2013 o 12:55

Kým pred prvou etapou tipovali za víťazov najmä Cavendisha a Greipela, pred druhou prebral pozíciu mierneho favorita Sagan.

BASTIA. Prvý deň Tour de France Petrovi Saganovi nevyšiel podľa predstáv, ale z tímového autobusu vychádzal s úsmevom a mával hlučným slovenským fanúšikom.

„Bude treba ďaleko viac, aby to Hulka odrovnalo,“ žartoval po nepríjemnom páde pre Velonews, prirovnávajúc sa ku komiksovej postave.

„Mám odretý celý chrbát a zopár ďalších rán, ale som v poriadku. Uvidíme ako sa budem cítiť ďalšie dni, ale Hulk sa zotavuje rýchlo. Budem ok,“ povedal zase pre Cyclingnews.

Na štart sa podľa Sky mal postaviť aj jeho kolega z tímu Cannondale Ted King, ktorý si mal pri sobotňajšom páde zlomiť kľúčnu kosť.

„Prvá etapa nevyšla podľa očakávaní, ale vedeli sme, že sa niečo také môže prihodiť,“ pokračoval Sagan. „Tour sa začala zle, ale nič nie je stratené.“

Profil 2. etapy

profil.jpg

zdroj: letour.fr

Aká je dnešná trať?

Kým pred prvou etapou tipovali za víťazov najmä Marka Cavendisha a André Greipela, pred druhou preberá pozíciu mierneho favorita Slovák.

Už to nebude rovina ako v sobotu, ale kopcovitejšia trať, kde na cyklistov čakajú tri stúpania a v polovici etapy kopec druhej kategórie, Col de Vizzavona vo výške 1163 metrov nad morom. Otázkou je - kto ho zvládne tak, aby mohol v druhej polovici bojovať o etapové prvenstvo?

Druhá etapa

dĺžka: 156 kilometrov (Bastia - Ajaccio)

štart: 13.25 h

cieľ: 17.10 - 17.35 h

rýchlostná prémia: 33. kilometer (po 14.15 h)

„Preteky sa tu zrejme budú lámať,“ odhaduje Cyclingnews, „a možno ešte predtým. Keď vedúca skupina dorazí do (cieľového) Ajaccia, môže byť skutočne malá, zrejme iba so zopár šprintérmi.“

Podľa uznávaného cyklistického blogu inrng.com však trať nie je taká náročná.

„Podľa organizátorov môže dostať do problémov aj tímových lídrov, ale najväčší kopec je plynulá cesta naprieč ostrovom, kde sa niektorí šprintéri môžu udržať alebo sa vrátiť späť do pelotónu počas následného zostupu,“ hodnotí.

„No cesty sú kľukaté, a ak sa niekto dostane do úniku, bude pre pelotón ťažké ho na posledných 50 kilometroch dostihnúť,“ dodáva inrng.

Z Col de Vizzavona budú jazdci prakticky nepretržite klesať takmer 50 kilometrov. Na chvíľu ich zabrzdí kopec tretej kategórie, ale potom pôjdu opäť po rovine až do cieľa v Ajacciu na úrovni mora.

Aké sú možné scenáre?

Inrng odhaduje tri možné scenáre, z ktorých prvý udáva ako najpravdepodobnejší. „Šprintér sa cez tieto kopce dokáže dostať,“ odhaduje.

1. Šprintéri „prežijú“ kopce a do cieľa sa bude šprintovať v balíku. V takom prípade by najväčšie šance mali sobotňajší hlavní favoriti, Brit Cavendish, Nemci Kittel s Greipelom, a Slovák Sagan.

2. Vedúca skupina príde do cieľa bez väčšiny šprintérov, vrátane Cavendisha a Greipela. Sagan, ktorý by kopce mal zvládnuť, má v takom prípade výbornú šancu etapu vyhrať.

Problémom môžu byť menšie zranenia, ktoré si v sobotu privodil, a slabší tím Cannondale, ktorý nemusí byť schopný udávať vpredu dostatočné tempo a držať si odstup od šprintérov vzadu.

Pri takomto vývoji majú dobré šance aj Alexander Kristoff, John Degenkolb, či Edvald Boasson-Hagen.

3. Únik silnejších jazdcov, ktorých pelotón už nebude schopný dostihnúť. Ide o najmenej pravdepodobný scenár, pretože balík bude mať v druhej polovici etapy ešte dosť času únik pohltiť.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Hulk sa zotavuje rýchlo, hovorí o sebe Sagan. Len tak niečo ho neodrovná