Kĺzal sa ako vrece zemiakov. Medzi bránkami sa lyžuje horšie, hovoril

Hubertus von Hohenlohe.
Hubertus von Hohenlohe. (Autor: TASR/AP)
Marián Szűcs|19. feb 2021 o 15:30

Preteky na MS spestrili exoti.

CORTINA, BRATISLAVA. Na majstrovstvách sveta či olympijských hrách je to už tradičný obrázok. Okrem špičkových lyžiarov sa na štart postavia aj pretekári, ktorí vlajočkou pri svojom mene hlavne napĺňajú globálny rozmer podujatia.

Vedia, že na slušný výsledok nemajú šancu. O medailách sa im ani nesníva. Skrátka sa prídu iba zúčastniť, užiť si atmosféru a dúfajú, že to v zdraví prežijú.

V cieli mávajú na najlepších stratu aj desiatky sekúnd alebo svoju jazdu vôbec nedokončia. Hovoria im aj – exoti.

Medzi lyžiarmi je jedným z najznámejších Hubertus von Hohenlohe. Má 62 rokov a v Cortine d'Ampezzo štartoval už na svojich osemnástych majstrovstvách sveta.

Bez bránok by sa mu išlo lepšie

V piatkovom obrovskom slalome sa však na trati dlho neudržal. V jednej z bránok spadol a po zľadovatenom kopci sa kĺzal dolu bezmocne ako vrece zemiakov.

Šmýkal sa desiatky metrov, až ho napokon zastavila ochranná sieť.

„Až do pádu to bolo celkom dobré, ale nepreniesol som dostatočnú váhu na lyžu a skrátka som to neustál,“ hovoril Von Hohenlohe pre Českú televíziu.

„Tento kopec milujem, v Cortine som žil, najazdil som tu toho veľa. Ale je pravda, že nikdy nie v takých ťažkých podmienkach, navyše medzi bránkami,“ opisoval.

„To sa vždy lyžuje o poznanie horšie, keď musíte trafiť medzi bránky. Verte, že keby som mohol ísť len tak voľne, moja jazda by vyzerala oveľa lepšie,“ doplnil.

Je to maskot, ale zaslúži si obdiv

Von Hohenlohe reprezentuje Mexiko. Narodil sa tam, keď tam jeho otec pracoval. Má aj lichtenštajnské občianstvo, žil aj v Rakúsku či Španielsku. Založil mexický lyžiarsky zväz, okrem lyžovania je jeho vášňou aj spev či herectvo.

V štúdiu Českej televízie sa pri jeho jazde usmievala aj expertka a bývalá lyžiarka Klára Křížová.

To sa vždy lyžuje o poznanie horšie, keď musíte trafiť medzi bránky. Verte, že keby som mohol ísť len tak voľne, moja jazda by vyzerala oveľa lepšie.


Hubertus von Hohenlohe

„Je to taký maskot takýchto pretekov, chodí na ne s úplne inou ambíciou, chce si to užiť,“ hovorila o Von Hohenlohem. Zároveň ho však ocenila.

„Je to čistá ľadová hora. Už len to, že mal odvahu postaviť sa na štart a skúsil tú horu pokoriť, si zaslúži veľký obdiv,“ poznamenala Křížová.

Strata 41 sekúnd

V pretekoch Svetového pohára sa lyžiari ako Von Hohenlohe na štart nedostanú, nemajú na to potrebné body.

Pre obrovský slalom na svetovom šampionáte však toto obmedzenie neplatí a súťažia aj takí, ktorí výkonnostne výrazne zaostávajú.

Najpomalší v prvom kole piatkových pretekov v Cortine bol Calcy Ning-Chien Tang z Taiwanu, ktorý za víťazom úvodného kola Alexisom Pinturaultom z Francúzska zaostal o viac ako 41 sekúnd.

Pred ním skončil Ind Arif Mohd Chan so stratou viac ako 32 sekúnd. A napríklad Demetrios Samuel Maxim z Cypru zaostal o takmer devätnásť sekúnd, no v cieli sa radoval, akoby získal medailu.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Kĺzal sa ako vrece zemiakov. Medzi bránkami sa lyžuje horšie, hovoril