Hrbatý zdolal Ančiča a vyrovnal stav finále na 1:1

SITA|2. dec 2005 o 20:06

BRATISLAVA 2. decembra (SITA) - Po prvom dni finálového súboja 94. ročníka Davisovho pohára je v Bratislave stav stretnutia Slovensko - Chorvátsko nerozhodný 1:1. O prvý bod Chorvátska sa podľa predpokladov ...


BRATISLAVA 2. decembra (SITA) - Po prvom dni finálového súboja 94. ročníka Davisovho pohára je v Bratislave stav stretnutia Slovensko - Chorvátsko nerozhodný 1:1. O prvý bod Chorvátska sa podľa predpokladov postaral Ivan Ljubičič. V úvodnej dvojhre piatkového programu zdolal Karola Kučeru, ktorý v poslednej chvíli nahradil zraneného Karola Becka, hladko 6:3, 6:4, 6:3. Ljubičič (9. v ATP Entry) zvýšil svoju famóznu tohtoročnú daviscupovú bilanciu vo dvojhre na 7:0 a stále útočí na absolútny rekord Johna McEnroea z roku 1982 (12:0 spolu so štvorhrou). V druhej dvojhre však potvrdil skvelú daviscupovú fazónu aj prvý hráč Slovenska Dominik Hrbatý, ktorý vo vyrovnanom stretnutí zvíťazil nad súperovou dvojkou Mariom Ančičom za 193 minút 7:6 (4), 6:3, 6:7 (4), 6:4. Bola to 22. víťazná dvojhra Hrbatého v Davisovom pohári (bilancia 22:9), tentoraz jedna z najdôležitejších.

V sobotu od 15.00 h pokračuje finálový duel Slovákov a Chorvátov štvorhrou. Na slovenskej strane by sa podľa štvrtkového žrebu mali predstaviť Karol Beck a Michal Mertiňák a na chorvátskej dvojica Ivan Ljubičič a Mario Ančič. Beckova účasť je však pre zranenie kolena vážne ohrozená. Je pravdepodobné, že ho nahradí Dominik Hrbatý.


 

Finále Davisovho pohára 2005

Slovensko - Chorvátsko 1:1
po piatkových dvojhrách


Karol Kučera - Ivan Ljubičič 3:6, 4:6, 3:6 za 119 minút

Po pomalšom úvode, keď sa obaja súperi rozohrávali v dlhších výmenách, sa začal presadzovať agresívnejšie hrajúci Ljubičič. V šiestom geme Kučeru po prvý raz brejkol a ujal sa vedenia 4:2. Chorvát chytil rytmus na podaní, odvrátil brejkal slovenského súpera a zvýšil na 5:2. Na potvrdenie prvého setu mal za stavu 5:3 pri svojom servise tri setbaly. Dva z nich Kučera odvrátil výbornými returnami, ale tretie podanie na telo už dobre nezreturnoval a favorit vyhral prvý set 6:3. V druhom sete sa Ljubičič definitívne chytil na podaní, najmä tvrdý servis do bekhendu robil slovenskému tenistovi veľké problémy. Kučerovi nevyšlo podanie za stavu 1:1, prehral ho na nulu a 26-ročný Chorvát si utvoril rozhodujúci brejk. Potom pridal ešte dve čisté hry a za 40 minút vyhral druhé dejstvo 6:4. Hneď v úvode toho tretieho Kučera opäť stratil podanie a Chorvát bol znova na koni. V ďalšom priebehu pôsobil Ljubičič suverénnym dojmom. Niekedy sa až zdalo, akoby sa podvedome šetril. Pri svojom podaní nepustil súpera ani k jednému brejkbalu a pri Kučerovom sa takmer permanentne postaral o zhodu. Za stavu 5:3 predviedol rodák z Banja Luky jeden zo svojich nenapodobiteľných jednoručných bekhendov a ďalším tlakom sa dostal pri súperovom podaní k trom mečbalom. V poradí druhý využil a po necelých dvoch hodinách získal pre Chorvátsko dôležitý prvý bod.

Karol Kučera: "Proti hráčovi elitnej svetovej desiatky som sa usiloval podať čo najlepší výkon, súper však bol nad moje sily. Úvod zápasu bol vyrovnaný, v šiestej hre sa mi však nepodarilo udržať podanie a Ljubičič sa postupne dostal na koňa. Snažil som sa rozbehať ho v dlhých výmenách, no nie vždy mi to vychádzalo. O tom, že nastúpim v úvodnej dvojhre, som sa dozvedel až po rannom tréningu, na ktorom mal Karol Beck problémy s kolenom."

Ivan Ljubičič: "Ešte nikdy v živote som nezažil, aby nastala už v prvý deň takáto zmena v nominácii. Je to dosť nezvyklé, ale prijal som to úplne normálne, neovplyvnilo to ani moju prípravu na zápas. My sme pôvodne očakávali, že bude hrať Kučera, takže to ani nebolo veľké prekvapenie. To skôr pri žrebe nás trochu zaskočilo nasadenie Becka. So svojím výkonom som spokojný, aj keď som určite neodohral najlepšie stretnutie kariéry. Dnes som nedosiahol ľahké, no ani ťažké víťazstvo. Kučeru som poznal, je to zvláštny typ hráča, nad ktorým som však už dvakrát vyhral. Myslím si, že som mal duel pod kontrolou. Dôležité bolo zvládnuť kritické momenty. Ďakujem slovenským čiarovým rozhodcom za bezchybný výkon a chorvátskym fanúšikom za povzbudzovanie. Diváci vytvorili skvelú atmosféru."

Dominik Hrbatý - Mario Ančič 7:6 (4), 6:3, 6:7 (4), 6:4 za 193 minút

Na rozdiel od prvého súboja Kučeru s Ljubičičom sa tentoraz o atmosféru v Sibamac aréne starali vo zvýšenej miere slovenskí fanúšikovia. Hrbatý nastúpil na kurt s tvrdým povrchom Premier s obrovskou motiváciou, ale Ančič ho do dvojgemového náskoku v v úvodnom sete nepustil. Obaja súperi výborne podávali a drvivú väčšinu bodov získavali z prvého podania. Po štyroch čistých hrách vyrovnaný set dospel do tajbrejku, kde rozhodla jedno zaváhanie 21-ročného Chorváta a domáci tenista si minibrejk zo 4:2 udržal až do konca. Hrbatý vyhral dôležitý prvý set za 51 minút 7:4 v tajbrejku a psychickú výhodu mal na svojej strane. V druhom sete pokračoval Hrbatý v sústredenom výkone s minimom chýb, ale Ančič bol dlho zo svojho podania nepriestreľný. Za stavu 3:3 sa slovenský hráč dostal vôbec k prvým dvom brejkbalom a druhý napokon využil. Potom zvýšil na 5:3 a hoci pri nasledujúcom geme pri podaní Ančiča prehrával už 0:40, napokon využil druhý setbal a ujal sa vedenia 2:0 na sety. Takmer bezchybný výkon oboch hráčov na podaní pokračoval aj v treťom sete. Za stavu 2:1 sa Hrbatý síce dostal k brejkbalu, ale Ančič ho odvrátil. Domáci hráč podporovaný neúnavným hlasivkami publika mal výhodu prv servujúceho a za stavu 5:4 a 30:30 bol dve loptičky od víťazstva. Ančič však vzápätí vytiahol ďalšie zo skvelých podaní na forhend von z kurtu a vyrovnal na 5:5. Za stavu 6:6 nasledoval druhý tajbrejk stretnutia, ktorý však vyšiel lepšie mladému Chorvátovi. Za stavu 1:2 Hrbatý po predčasnom výkriku jedného z divákov na sieti chybil a poslal súpera do minibrejku. Ančič ho udržal a vyhral tajbrejk 7:4. Vo štvrtom dejstve to bolo opäť predovšetkým o tom, kto vydrží výborne servovať. Chorvát pritvrdil najmä z forhendu, ale za stavu 2:2 stratil po druhý raz v stretnutí podanie, keď ho Hrbatý skvelým spôsobom obhodil po čiare. Tento moment sa ukázal ako rozhodujúci. Dvadsaťsedemročný Bratislavčan vzápätí čistou hrou zvýšil na 4:2. Tento náskok si už slovenský tenista udržal a za stavu 5:4 pri svojom podaní premenil druhý mečbal.

Dominik Hrbatý: "Bolo to veľmi namáhavé stretnutie. Nesedí mi totiž štýl Ančičovej hry, lebo mne nevyhovuje, keď nie sú výmeny. Sústredil som sa tak na svoj servis, čo bol základ dnešného úspechu. Škoda tajbrejku tretieho setu, urobil som tam však dve chybičky. Som rád, že som napokon vyhral 3:1 na sety. Ešte sa síce musíme poradiť, ale je dosť pravdepodobné, že nastúpim aj v sobotňajšej štvorhre.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Hrbatý zdolal Ančiča a vyrovnal stav finále na 1:1