Hrbatý by asi zvolil Lacka a šetril Mertiňáka na štvorhru

SITA|18. sep 2006 o 16:19

BRATISLAVA 18. septembra (SITA) - Na Dominikovi Hrbatom, po konci kariéry Karola Kučeru a pri plynutí suspendácie Karola Becka rebríčkovo jednoznačnej slovenskej mužskej tenisovej jednotke, leží pred ...

BRATISLAVA 18. septembra (SITA) - Na Dominikovi Hrbatom, po konci kariéry Karola Kučeru a pri plynutí suspendácie Karola Becka rebríčkovo jednoznačnej slovenskej mužskej tenisovej jednotke, leží pred barážovým stretnutím proti Belgicku o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára 2007 (22.-24. septembra, Bratislava, Sibamac aréna NTC) ťarcha zodpovednosti a očakávaní. "Dosiaľ sa mi v tejto tímovej súťaži najmä pred domácim publikom darilo a dúfam, že to tak zostane. Papierovo to síce naozaj stojí a padá na mne viac ako kedykoľvek predtým, ale ja som stále najmä členom tímu. Dôležité bude, aby sa chalani dokázali ´hecnúť´. Dostávajú šancu vytiahnuť sa v situácii, keď nemajú čo stratiť. Môžu si zlepšiť bilanciu, zdvihnúť sebavedomie a pomôcť si pre budúcnosť. Pre niektorého z nich môže ísť o pozitívny zlom v kariére. Ako by sa konkrétne dali nazbierať tie tri potrebné body? Treba trikrát vyhrať," rozosmial sa aktuálne 28. hráč na svete vo dvojhre podľa počítačového poradia ATP Entry k 18. septembru.

Dvadsaťosemročný bratislavský rodák, ktorý sa zúčastnil už na dvadsiatich daviscupových dueloch (zvyšní členovia tímu pod vedením nehrajúceho kapitána Miloša Mečířa ich majú spolu na konte deväť - Michal Mertiňák osem, Lukáš Lacko jeden a Pavol Červenák debutuje), si nemyslí, že neprítomnosť Xaviera Malissa a Christopha Rochusa je pre súpera relevantným oslabením: "Malisse je dlhodobo rozhádaný s domácou federáciou a ja som o jeho absencii prakticky nepochyboval už pri žrebe. On patrí medzi hráčov, ktorí dokážu zahrať vynikajúco i veľmi slabo a v tejto jeho nevyspytateľnosti mohla byť naša výhoda. Christophe Rochus sa v Davisovom pohári so špecifickou atmosférou akosi nevedel uchytiť. Olivier Rochus i Kristof Vliegen predvádzajú vyrovnanejšie výkony. Olivier je obrovský bojovník a určite bude v zhode s rebríčkovým postavením nepríjemnejším súperom vo dvojhre. Na US Open 2004 som ho ledva zdolal v piatich setoch. Veľa toho vybehá a vydrie. Vliegena osobne poznám menej, pretože vyletel nahor až v ostatnom čase. Pamätám si, že býval podobne labilným typom ako Malisse, ale už má toto obdobie za sebou a disponuje dobrou rukou. Norman a Elseneer sa skôr pohybovali na turnajoch challengerovej úrovne, takže ich nemám príliš odsledovaných."

Na tému slovenskej singlovej dvojky Hrbatý uvažuje nasledovne: "Možno by som na mieste Miloša Mečířa dal v piatok prednosť Lukášovi Lackovi, aby si Mišo Mertiňák ušetril sily na štvorhru. Aj ten trošičku pomalší povrch by mohol Lukášovi vyhovovať viac a Mišovi menej. On by zrejme preferoval rýchlejšiu verziu, ale Belgičania tam majú Normana, nepríjemného ľaváka zvyknutého na štýl servis-volej, takže rýchlejšia verzia dvorca by nám nemusela vyhovovať."

Držiteľ šiestich singlových titulov na okruhu ATP ešte v piatok bojoval s Chorvátom Mariom Ančičom vo štvrťfinále dvojhry v Pekingu (6:2, 6:7 /4/, 4:6), ale s aklimatizáciou po prílete z Číny nepociťuje výraznejšie problémy: "Akurát sa zatiaľ budím už okolo šiestej, som však z toho sústavného cestovania zvyknutý vyrovnať sa s podobnými extrémnymi zmenami časového pásma i klímy." S momentálnou formou je víťaz Svetového pohára 2000 a Hopmanovho pohára 2005 spokojný: "Okrem US Open, kde som hneď stroskotal na mojom neobľúbenom protivníkovi a neskoršom semifinalistovi Michailovi Južnom, som v ostatnom čase vždy uhral nejaké tie kolá a počas amerického turné i naposledy v Číne sa mi darilo. Formu mám solídnu, takže sa môžem sústrediť na nácvik úderov a herných činností. Myslím si, že ešte pôjdem počas týždňa nahor spoločnou prípravou v dejisku zápasu a koncentrovaním sa. Po zoznámení sa s povrchom Premier Court v Sibamac aréne sa neobávam ani adaptácie - ten v Pekingu bol iba o niečo rýchlejší a na podobnom som nedávno hral i v Los Angeles a Cincinnati."


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Hrbatý by asi zvolil Lacka a šetril Mertiňáka na štvorhru