Hossa sa teší na Crosbyho, Pittsburgh zariskoval

SITA|27. feb 2008 o 11:24

MONTREAL/PITTSBURGH 27. februára (SITA) - Kariéra slovenského hokejistu Mariána Hossu v klube NHL Atlanta Thrashers sa skončila len pár minút pred koncom prestupového obdobia 2008, v utorok krátko pred ...

MONTREAL/PITTSBURGH 27. februára (SITA) - Kariéra slovenského hokejistu Mariána Hossu v klube NHL Atlanta Thrashers sa skončila len pár minút pred koncom prestupového obdobia 2008, v utorok krátko pred 21.00 h SEČ ho jeho doterajší tím vymenil do Pittsburgh Penguins. Hossa na rozhodnutie o svojej ďalšej kariére čakal v hoteli v Montreale, kam ešte prišiel ako hráč Thrashers. Pittsburgh dvadsaťdeväťročného krídelníka získal spolu s Pascalom Dupuisom ako protihodnotu za Colbyho Armstronga, Erika Christensena a Angela Esposita. Navyše Atlanta dostane aj právo výberu v 1. kole draftu. "Všetci v posledných dňoch hovorili v mojom prípade o Montreale a ja som napokon skončil v Pittsburghu. Teším sa z toho, je to výborný klub. Všetko sa udialo na poslednú chvíľu. Don Waddell mi asi 5 minút pred koncom prestupového obdobia povedal o Pittsburghu. Myslím si, že je to skvelá možnosť. Pittsburgh má vysoké ambície, dobré mužstvo a možno budem uvažovať aj o predĺžení súčasného kontraktu," povedal v prvej reakcii pre nhl.tv Hossa.

Marián Hossa oblečie v NHL po Ottawe a Atlante dres tretieho klubu. O jeho výmene sa uvažovalo od chvíle, čo uviazli rokovania o novej zmluve. Odchovancovi trenčianskeho hokeja by mala po sezóne skončiť platná zmluva a bude voľným hráčom, ktorý si bude môcť vybrať nový klub. Atlanta dlho váhala, či si Hossu ponechá do konca sezóny alebo ho vymení, aby ho nestratila zadarmo. Generálny manažér Don Waddell pozorne sondoval všetky ponuky, najväčší záujem prejavovali Montreal a Ottawa, v hre bol aj Boston. Pittsburgh sa v súvislosti s Hossom príliš nespomínal. Waddell s výmenou vyčkával do poslednej chvíle a definitívne ju potvrdil až tesne pred koncom prestupového obdobia.

Hossa v tejto sezóne odohral za Atlantu 60 stretnutí, v ktorých strelil 26 gólov a na ďalších 30 prihrával. Rodák zo Starej Ľubovne túžil po tom, aby hral v klube, ktorý má šancu na Stanleyho pohár. Pittsburgh mu túto príležitosť dáva, momentálne sú "tučniaci" na 4. mieste vo Východnej konferencii a po uzdravení svojej najväčšej hviezdy Sidneyho Crosbyho budú ešte silnejší. Hossa sa v drese Penguins stretne aj s najproduktívnejším hráčom NHL Jevgenijom Malkinom. Pravý krídelník Hossa by mohol vytvoriť spolu s Crosbym elitnú formáciu. "Teším sa na spoluprácu so Sidneym Crosbym. Je to skvelý hráč, uvidíme, či nás tréner dá dohromady. Pozrite si však, akých má Pittsburgh centrov - Malkin, Crosby, Jordan Staal. Je úplne jedno, s kým hráte, vždy je to výborná voľba," dodal Hossa na otázku o prípadnej spolupráci s kapitánom Penguins. V Pittsburghu bude dvojnásobný najlepší hokejista Slovenska pôsobiť minimálne do konca tejto sezóny. Prvýkrát by sa v novom klube mal objaviť na stredajšom tréningu a večer by mal odohrať zápas v Bostone. "Naším najväčším trejdom bude návrat Crosbyho späť do zostavy. Teraz však máme v tíme aj Mariána Hossu. Ó, môj bože. Je to neuveriteľné," povedal krídelník Georges Laraque.

Meno Mariána Hossu počas posledného dňa prestupov najviac rezonovalo. Generálny manažér Penguins Ray Shero priznal, že ešte dve hodiny pred uzávierkou nemal nič. Situácia sa dramaticky zmenila až v posledných minútach, keď sa v Pittsburghu rozhodli zbaviť talentovaných mladíkov a získať skúsených hráčov, ktorí by mohli tímu pomôcť v bojoch o Stanleyho pohár. Po skončení sezóny však môže klub o Hossu prísť. Pittsburgh by sa už čoskoro mal pokúsiť rokovať s Hossom o novej zmluve, Shero však s hráčom a ani jeho agentom Ritchom Winterom o tejto možnosti ešte nediskutoval. "Zariskovali sme, teraz by sme to chceli nejako využiť. Transfer sme dotiahli v posledných minútach, len pár hodín predtým bola šanca na jeho získanie minimálna. Rozprával som sa s Donom Waddellom počas Zápasu hviezd, vtedy existovala 5-percentná nádej, že by sme Hossu dostali. Napokon sme konali veľmi rýchlo. Marián je skvelým hráčom svetovej úrovne a nášmu tímu môže veľmi pomôcť. Hľadali sme niekoho k Sidovi a verím, že Marián je ten správny chlap," uviedol Shero.

Hossa by mal patriť medzi opory Penguins najmä v bojoch o Stanleyho pohár. Vlani na jar ho po sérii Atlanty s New York Rangers kritizovali za nízku produktivitu. Obrana "jazdcov" ho vtedy nepustila k ničomu, Slovák si do štatistík pripísal iba jednu asistenciu. "Viem, že moja produktivita v play off nebola najlepšia. Je to však už za mnou a čaká ma nová výzva," tvrdí Hossa.


Nachádzate sa tu:
Domov