Vlani mu plány prekazilo počasie. Hámor sa vráti na Dhaulaghírí

Peter Hámor.
Peter Hámor. (Autor: TASR/Oliver Ondráš)
SITA|5. mar 2020 o 14:26

Slovák sa pokúsi o prvovýstup severozápadným hrebeňom.

POPRAD. Najlepší slovenský himalájista Peter Hámor v nedeľu 8.marca opäť vyráža do sveta.

Ako prvý Slovák vyšiel na všetky himalájske osemtisícovky a tentokrát sa pokúsi o dokončenie prvovýstupu na siedmu najvyššiu horu sveta Dhaulaghírí (8167 m).

Túto horu chcel zdolať aj vlani, jeho plány však prekazilo počasie. Trasa pre neho a jeho spolulezcov opäť povedie severozápadným hrebeňom.

Hora, ktorá stojí za opätovný pokus

Dhaulaghíri je podľa slov Hámora jednou z najkrajších osemtisícoviek. "Je to parádny kopec. Ideme tam aj preto, lebo je to hora, ktorá stojí za opätovný pokus. Na našej ceste, ktorú sme si pred pár rokmi vyhliadli, je kus urobenej roboty.

Chceme to skúsiť znovu, lebo cesta má končiť na vrchole a po horolezcoch by nemali zostávať rozrobené projekty, “ uviedol Hámor s tým, že pôjdu trasou, ktorú ešte nikto nepreliezol a to je vždy zaujímavé a vzrušujúce, keď človek objavuje miesta, na ktorých ešte nikto nestál.

"Zvlášť zaujímavé je to v tejto dobe, keď prevláda presvedčenie, že ľudia už boli všade, je však ešte veľmi veľa miest, kde je nepoznačený terén,“ ozrejmil Hámor.

Náročný a nebezpečný výstup

Samotnému výstupu budú predchádzať aklimatizačné výstupy na viacero vrcholov v horských oblastiach Solo Khumbul, Mera Peak a Gokyo. Všetky výstupy budú vedené ľahkým štýlom bez pomoci výškových nosičov a umelého kyslíka.

Tohto roku vyráža Hámor do Himalájí vo štvorici. Pridajú sa k nemu rumunskí priatelia a spolulezci z minuloročného pokusu - Horia Colibasanu a Marius Gane a tentoraz aj slovenský "parťák" z vrcholu Dhaulágirí spred troch rokov Michal Sabovčík.

Podľa Hámora je výstup na horu Dhaulaghírí náročný a nebezpečný. Dlho bola táto hora považovaná za nezdolateľnú a pokorili ju až v roku 1960. "Je to veľmi majestátna, jagavá, biela hora.

Dosiahnuté vrcholy však nie sú vždy to najdôležitejšie. Ide o zážitky, prítomné okamihy, výhľady, spomienky,“ dodal Hámor. Na samotný výstup plánujú spomenutí horolezci štyri dni s dobrým počasím, bez vetra. Domov by sa chceli vrátiť 2. júna.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Vlani mu plány prekazilo počasie. Hámor sa vráti na Dhaulaghírí