Klub musí platiť hráčov do konca platnosti zmluvy. Hokejista Brejčák vyhral spor so Žilinou

Daniel Brejčák (vpravo) ešte počas pôsobenia v Žiline.
Daniel Brejčák (vpravo) ešte počas pôsobenia v Žiline. (Autor: TASR)
SITA|7. máj 2019 o 14:35

V prospech obrancu rozhodol Krajský súd v Žiline.

POPRAD. Hokejový klub je povinný platiť hráčov až do konca platnosti zmluvy a nezáleží na tom, kedy klub odohral svoj posledný zápas v ligovej súťaži.

Znamená to, že klub musí hráčovi doplatiť celý posledný mesiac podľa zmluvy a nielen jeho alikvót (časť mesačnej odmeny) po deň, keď sa pre klub či konkrétneho hráča skončila sezóna.

"Vzťahy v našom hokeji sú dlhodobo tak naklonené v prospech klubov, že niektoré z nich už samé seba presvedčili o tom, že určité porušenia zmluvy sú v poriadku. A že hráč vlastne porušuje zmluvu tým, keď žiada to, čo je napísané v zmluve." (Oliver Pravda, advokát a prezident SIHPA)

Tento problém bol aj podstatou sporu hokejistu Daniela Brejčáka a jeho niekdajšieho zamestnávateľa MsHK Žilina. Okresný aj Krajský súd v Žiline dali za pravdu hokejistovi.

Prípad sa vyriešil až vtedy, keď sa hráč obrátil s prosbou o pomoc na Slovenskú asociáciu hráčov ľadového hokeja (SIHPA) a tá prostredníctvom žaloby iniciovala súdne pojednávanie.

"Teraz má SIHPA v rukách súdne rozhodnutie, ktoré jednoznačne dáva za pravdu hráčom v tom, že klub je povinný platiť hráčov až do konca platnosti zmluvy a nezáleží na tom, kedy odohral svoj posledný zápas v lige. Vzťahy v našom hokeji sú dlhodobo tak naklonené v prospech klubov, že niektoré z nich už samé seba presvedčili o tom, že určité porušenia zmluvy sú v poriadku. A že hráč vlastne porušuje zmluvu tým, keď žiada to, čo je napísané v zmluve," povedal advokát a prezident SIHPA Oliver Pravda.

"U nás sú niektoré veci tak dlho a tak zle nastavené, že sa považujú už za normálne," dodal Pravda.

Svoj názor v tlačovej správe SIHPA pripojil aj hlavný aktér sporu Daniel Brejčák. Aktuálne 32-ročný obranca pôsobí v Poprade, kde už podpísal zmluvu na ďalšiu sezónu.

"V spore proti Žiline mi SIHPA naozaj pomohla. Od začiatku sme spolu intenzívne komunikovali, vyžiadali si odo mňa všetky potrebné materiály, všetko zanalyzovali a navrhli stratégiu, ako prípad riešiť. Ďalej som sa nemusel o nič starať, prišiel som len raz na pojednávanie, keď ma chcel súd vypočuť. Som veľmi rád, že tu je hráčska asociácia, my hráči sa musíme sústrediť na výkony na ľade," uviedol Brejčák.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Klub musí platiť hráčov do konca platnosti zmluvy. Hokejista Brejčák vyhral spor so Žilinou