Rozhodol jediný gól. Útočník hokejových Košíc je majstrom aj v hokejbale

Hokejbalisti HBK PROTEF Považská Bystrica s majstrovskou trofejou.
Hokejbalisti HBK PROTEF Považská Bystrica s majstrovskou trofejou. (Autor: Facebook HBK PROTEF Považská Bystrica)
Sportnet|8. jún 2023 o 21:00

Majstrovský pohár zdvihol nad hlavu aj štvornásobný majster sveta lúčiaci sa s kariérou.

POVAŽSKÁ BYSTRICA. Slnečné počasie prilákalo na rozhodujúci duel o titul majstra Slovenska v hokejbale v sezóne 2022/2023 počas prvého júnového víkendu viac než pol tisícku divákov z oboch táborov – domácej Skalice aj hosťujúcej Považskej Bystrice.

Lepšie do zápasu vstúpili domáci Záhoráci, hostia však úvodný tlak, aj za cenu zakázaných uvoľnení, ustáli a postupne hru vyrovnali. Naopak, sami mali výhodu prvých dvoch presilových hier, ale pozorná obrana Hokejmarketu na čele s brankárom Kučerom odolala.

Finálová séria:

1. zápas - sobota 20. máj: Skalica - Považská Bystrica 1:3

2. zápas - nedeľa 21. máj: Skalica - Považská Bystrica 3:1

3. zápas - sobota 27. máj: Považská Bystrica - Skalica 2:6

4. zápas - nedeľa 28. máj: Považská Bystrica - Skalica 4:1

5. zápas - sobota 3. jún: Skalica - Považská Bystrica 0:1 pp

/Považská Bystrica vyhrala 3:2 na zápasy a získala titul/

V druhej tretine mali naopak dve presilovky domáci, ale ani im sa nepodarilo prekonať obranu Protefu na čele s brankárom Bulišom.

Celkovo v piatom finálovom dueli nechýbalo veľké nasadenie a skvelá atmosféra fanúšikov oboch mužstiev, avšak oba tímy sa, napriek pár náznakom šancí, sústreďovali najmä na pozornú obranu.

A čo už prešlo za rovnovážneho stavu alebo v presilových hrách k bránke, to spoľahlivo vyriešili gólmani. Zápas tak dospel k bezgólovému výsledku po riadnej hracej dobe a šlo sa do predĺženia.

Momentka zo zápasu HBK Hokejmarket Skalica - HBK PROTEF Považská Bystrica v 5. finále Slovenskej hokejbalovej extraligy.
Momentka zo zápasu HBK Hokejmarket Skalica - HBK PROTEF Považská Bystrica v 5. finále Slovenskej hokejbalovej extraligy. (Autor: Facebook Mesto Skalica/Miroslav Minďáš)

Predĺženie napokon trvalo iba 37 sekúnd, kedy v brejku najužitočnejší hráč play-off Matúš Korbáš „nabil“ Andrejovi Strakovi, ktorý strelou bez prípravy rozvlnil sieť za Kučerom a rozhodol o víťazstve Považskej Bystrice 1:0 po predĺžení a o druhom majstrovskom pohári pre klub z Považia, ktorý už o pár minút zdvihol nad hlavu kapitán a štvornásobný majster sveta Roman Bujdák, lúčiaci sa s kariérou.

Považania ziskom titulu zavŕšili spanilú jazdu jarnou časťou sezóny, kedy po nevydarenom začiatku súťaže a celkovo nepresvedčivej jesennej časti najskôr na jar vyhrali všetkých zvyšných 6 zápasov základnej časti a v play-off postupne vyradili v štvrťfinále Pruské 3:2 na zápasy, v semifinále LG Bratislavu 3:1 na zápasy a vo finále aj Skalicu 3:2 na zápasy.

VIDEO: PROTEF Považská Bystrica - Hokejmarket Skalica (5. finále)

Skaličania, v drese ktorých sa s kariérou lúčila dlhoročná opora Milan Rampáček, si tak opäť po roku zopakovali nepríjemný záver sezóny, keď po víťazstve v základnej časti prehrali posledný duel o majstrovský titul na domácom ihrisku – pred rokom ich 3:2 na zápasy porazil tím LG Bratislava, tento rok Protef Považská Bystrica – a museli sa tak uspokojiť iba so ziskom strieborných medailí.

Cenu Dušana Danka pre najužitočnejšieho hráča play-off si prevzal Matúš Korbáš z Považskej Bystrice, ktorý v play-off odohral 14 stretnutí s bilanciou 4 góly a 9 asistencií, vrátane tej na víťazný gól Straku v predĺžení.

Posledné finále bolo v znamení viacerých zaujímavostí. Za novopečených majstrov nastúpil aj Jakub Linet, úradujúci majster Slovenska v hokeji s HC Košice, ktorý sa v jednej sezóne tak stal majstrom Slovenska v hokeji aj hokejbale.

S Považanmi získal titul aj Šimon Lopušan, brat Nely Lopušanovej, 3. najlepšej hokejovej hráčky sezóny 2022/2023 na svete.

A, v neposlednom rade, tím HBK Protef Považská Bystrica sa zachoval ako praví šampióni, kedy po bujarých oslavách na ihrisku a v kabíne hráči s tímom pozbierali všetky fľaše, konfety či zvyšky pások z chráničov alebo krabíc a v Skalici po nich ostali čistá plocha ako aj šatne.

Slovenská hokejbalová extraliga - finále, 5. zápas:


Hokejmarket Skalica - PROTEF Považská Bystrica 0:1 (0:0, 0:0, 0:0 - 0:1)

Gól: 46. Straka (Hryzák, Korbáš)

Rozhodovali: Kralovič - Sála, vylúčení: 4:3, presilovky a oslabenia: 0:0

/konečný stav série 2:3, Považská Bystrica získala titul/

Skalica: Kučera - Salajka, Zelenka, Sobol, Horváth, Miklík, Štepanovský, Rábek, Mikéska - Pa. Janáč, Lukačovič, Rampáček - Válek, Štefek, Fraňo - Holaza, Kaluža, Drgoň - Pobuda, Krýdl, Čulen

Považská Bystrica: Buliš - Omelka, Lopušan, Bušovský, Tomečko, Pišoja, Šupej, Bujdák, Tománek - Straka, Korbáš, Hryzák - Urbánek, Rufati, Piják - Bednár, Linet, Andráško - Sahul, Miške, Slanička - Šamaj, Ondrúšek

Hlasy po zápase

/zdroj: Youtube kanál HBK PROTEF Považská Bystrica/

Milan Rampáček, hráč Skalice: „V prvom rade by som chcel poďakovať obom mužstvám. Séria bola férová, bolo to iba o hokejbale, nebolo to o prehnaných emóciách. Prispeli k tomu obidve mužstvá a o to bola tá séria krajšia. Rozhodol jeden gól, zápasy boli vyrovnané. Gratulujem Považskej Bystrici, o jeden gól boli šťastnejší, my s tým už nič nespravíme.“

Andrej Straka, hráč Považskej Bystrice a strelec víťazného gólu v predĺžení: „Pocity po strelení gólu boli nádherné, niečo neopísateľné. Som rád aj za chalanov, všetci sme bojovali a myslím, že sme si to zaslúžili. Celé play-off bolo náročné, či už štvrťfinále s Pruským, takisto semifinále s Bratislavou, o finále ani nehovoriac.“

Konečné poradie extraligy 2022/2023

1. Považská Bystrica, 2. Skalica, 3. LG Bratislava, 4. Nitra, 5. Košice, 6. Pruské, 7. Poprad, 8. Vranov nad Topľou, 9. LED.sk Bratislava, 10. Vrútky, 11. Spišská Belá

Víťazi posledných 10 ročníkov extraligy

  • 2014 Nitra
  • 2015 Nitra
  • 2016 Martin
  • 2017 Skalica
  • 2018 Vrútky
  • 2019 Skalica
  • 2020 Považská Bystrica
  • 2021 nehralo sa pre pandémiu
  • 2022 LG Bratislava
  • 2023 Považská Bystrica

Celkový počet titulov majstra Slovenska v hokejbale:

  • 16x Ružinov
  • 8x LG Bratislava
  • 5x Nitra
  • 2x Skalica a Považská Bystrica
  • 1x Martin a Vrútky

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hokejbal»Rozhodol jediný gól. Útočník hokejových Košíc je majstrom aj v hokejbale