Oslavovalo sa a plakalo. Arizona Coyotes sa rozlúčili s NHL víťazne

Hráči Arizona sa tešia z gólu
Hráči Arizona sa tešia z gólu (Autor: REUTERS)
Oh my Hockey, TASR|18. apr 2024 o 07:08 (aktualizované 18. apr 2024 o 09:54)

Nikita Kučerov sa stal piatym hráčom v histórii so 100 asistenciami v sezóne.

NEW YORK. V noci zo stredy na štvrtok sa skončila 28-ročná kapitola histórie NHL. V Mullett Arene sa oslavovalo i smútilo zároveň.

Arizona Coyotes vyhrali nad silnými Edmonton Oilers 5:2. Výhra však mala horko-sladkú príchuť.

Hráčom ani fanúšikom sa z ľadu príliš nechcelo. Na tribúnach boli dlhoroční fanúšikovia v starých farbách Yotes a plakali. V Arizone sa totiž v ďalších sezónach NHL hrať nebude. Ich miláčikovia sa presťahujú do Salt Lake City.

VIDEO: Zábery po poslednom zápase Arizony Coyotes

Vo finálovom stretnutí potešili "kojoti" fanúšikov niekoľkými krásnymi gólmi. Ani raz neprehrávali. V prvom dejstve otvoril skóre O'Brien, v druhom sa presadil Maccelli a v treťom o víťazstve rozhodli Crouse, Guenther a bodkou do prázdnej bránky Durzi.

"Je ťažké predstaviť si to," povedal o odchode hlavný tréner Andre Tourigny. "Bola to česť. Bude mi to chýbať."

Oilers čaká ešte pred play off záverečný zápas v základnej časti v noci na piatok na ľade Colorada, už dlhšie je známe, že v 1. kole sa stretnú s Winnipegom.

Kučerov prihral na 100 gólov

Černákova Tampa Bay zvíťazila na domácom ľade nad Torontom 6:4. Nikita Kučerov dosiahol sto asistencií ako piaty hráč v histórii a druhý v tejto sezóne po Connorovi McDavidovi.

Dokázal to pri góle na 4:1 v druhej tretine. V presilovke prihral strelcovi Pointovi. Po dosiahnutí míľnika mu fanúšikovia v hale tlieskali postojačky.

"Neviete, koľkokrát budete mať šancu zaútočiť na taký míľnik. Jeden hráč v histórii ho dosiahol 11-krát, no inak je to veľmi ťažké dosiahnuť. Je to pozoruhodný úspech," povedal o okrúhlej méte svojho zverenca Jon Cooper, tréner Tampy.

Kučerov má na dosah Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča základnej časti, zakončil ju so ziskom 144 bodov (44+100) a vedie produktivitu so šesťbodovým náskokom pred Nathanom MacKinnonom (138).

VIDEO: 100. asistencia Kučerova v sezóne

Defenzíva s Erikom Černákom ubránila ostrostrelca Austona Matthewsa, ktorý sa pokúšal o 70. gól v sezóne. Túto métu v tomto ročníku už nedosiahne.

Černák v tomto stretnutí strávil na ľade 17 minút a 56 sekúnd, zaknihoval plusový bod, strelu na bránku a sedem bodyčekov.

Bilanciu 1+1 mali v drese Lightning aj Nick Paul, Anthony Duclair a Brandon Hagel, dve asistencie zaznamenal Steven Stamkos.

Suverénne najlepší strelec sezóny Auston Matthews vyslal na bránku Tampy až 12 striel, no nedočkal sa vytúženého 70. gólu a zostal na čísle 69.

Najväčšiu šancu mal 28 sekúnd po začiatku druhej tretiny, keď pred ním stála odkrytá bránka, no v poslednej chvíli mu strelu zblokoval korčuľou obranca Emil Lilleberg. Americký center takisto v polovici stretnutia trafil hornú žŕdku.

"Nebolo mi to asi súdené. Bolo by pekné streliť 70. gól pre mojich spoluhráčov, organizáciu i fanúšikov. Znamenalo by to určite veľa. Teraz však obraciame stranu, my chceme úspech najmä v play off," zdôraznil pre oficiálny web súťaže Matthews, ktorý tretíkrát v kariére získa Maurice "Rocket" Richard Trophy pre najlepšieho kanoniera základnej časti.

"Auston je rodený strelec. Skončí so 69 gólmi, no myslím si, že 70-gólová hranica je v budúcnosti určite v jeho silách," poznamenal Cooper.

Matthewsových 69 gólov je 15. najlepší strelecký výkon v histórii NHL, naposledy dokázali 70 presných zásahov v jednom ročníku nastrielať Teemu Selänne a Alexander Mogiľnyj v sezóne 1992/93.

Carter sa lúčil s kariérou

Hokejisti Pittsburghu už v poslednom zápase sezóny nehrali o nič. Manko na postupujúci Washington nemohli dohnať.

Z ľadu Islanders si neodniesli ani bod. Prehrali 4:5. Išlo o posledný zápas veterána Jeffa Cartera, ktorý v ňom strelil svoj posledný gól.

VIDEO: Gól Jeffa Cartera v jeho poslednom zápase

Víťazný gól "ostrovanov" strelil v 55. minúte Švéd Simon Holmström, ktorý predtým zaznamenal aj asistenciu. Gólom a asistenciou sa na víťazstve podieľali aj Brock Nelson a Samuel Bolduc.

Brankár Iľja Sorokin predviedol 40 úspešných zákrokov, 30 sekúnd pred koncom tretej tretiny zneškodnil trestné strieľanie Sidneyho Crosbyho, keď proti bekhendu kapitána Pittsburghu ležiac vytasil lapačku. "Bol to neuveriteľný zákrok," poznamenal krídelník "ostrovanov" Kyle Palmieri.

Zverenci trénera Patricka Roya bodovali v deviatich zápasoch v rade, z nich vyhrali osem. "Čo sa mi páči na dnešnom výkone, je naša ofenzívna hra. Dobre sme kombinovali, často sme strieľali na bránku, kde sme clonili vo výhľade brankárovi viacerými hráčmi.

A páčil sa mi aj pokoj obrancov, keď mali puk na hokejke a rozhodnutia, ktoré robili naši hráči. Bola to radosť sledovať," spokojne konštatoval Roy.

V drese Penguins si Jevgenij Malkin pripísal gól a asistenciu, dvakrát asistovali Michael Bunting a Crosby.

Dallas ovládol západ

Dallas Stars si zaistili víťazstvo v Západnej konferencii. Zdolali St. Louis Blues 2:1 po samostatných nájazdoch. Po tomto výsledku je známa ďalšia dvojica v prvom kole play-off, v ktorom sa stretnú Vancouver a Nashville.

Ako jediný v nájazdoch uspel domáci Jason Robertson. Brankár Jake Oettinger prispel k výhre 27 úspešnými zákrokmi v riadnom hracom čase a predĺžení, v rozstrele neinkasoval ani raz.

Pre Blues bolo stretnutie rozlúčkou so sezónou. Brankár "bluesmanov" Jordan Binnington vykryl 36 striel súpera.

"Cítime, že sme urobili to, čo sme mali. Vyhrať konferenciu je určite úspech, na ktorý sme hrdí. V play off to nebude ľahké, bez ohľadu na to, na koho narazíme," poznamenal Robertson.

NHL - základná časť - 18. apríl:


NY Islanders - Pittsburgh 5:4 (1:1, 2:2, 2:1)

Góly: 5. Nelson (Holmström), 34. Cizikas (A. Romanov, S. Bolduc), 40. Palmieri (Nelson, Reilly), 42. S. Bolduc (Pulock, Ischakov), 55. Holmström (MacLean) – 19. Rakell (Bunting, Malkin), 27. Malkin (Crosby, E. Karlsson), 35. Puustinen, 51. Carter (Crosby, Bunting)

Brankári: Sorokin 40/44 - Nedeljkovic 27/32


Tampa Bay - Toronto 6:4 (2:1, 3:0, 1:3)

Góly: 4. Paul (Duclair, Dumba), 7. Kučerov (Stamkos, Hagel), 27. Duclair (Paul, Stamkos), 38. Point (Kučerov, D. Raddysh), 38. Hagel (de Haan), 52. Jeannot (Eyssimont, Chaffee) – 14. Reaves (Kämpf, Dewar), 55. Brodie (Dewar, Kämpf), 57. Holmberg (N. Robertson), 60. Tavares (W. Nylander, Timmins)

Brankári: Tomkins 34/38 - Jones 26/32

/Erik Černák (Tampa Bay) odohral 17 minút a 56 sekúnd, zaknihoval plusový bod, strelu na bránku a sedem bodyčekov/


Dallas - St. Louis 2:1sn (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0, 1:0)

Góly: 46. Marchment (Duchene, Lindell), rozh. náj. J. Robertson – 38. R. Thomas (Z. Bolduc, B. Schenn)

Brankári: Oettinger 26/27 - Binnington 36/38


Arizona - Edmonton 5:2 (1:1, 1:0, 3:1)

Góly: 3. O'Brien (Välimäki, Kesselring), 36. Maccelli (McBain, Räty), 45. Crouse (Koljačonok, Guenther), 55. Guenther (Keller, Kerfoot), 56. Durzi – 14. Carrick (Ekholm, Bouchard), 49. Foegele (Broberg)

Brankári: Ingram 28/30 - Pickard 19/23


Tabuľka NHL

Východná konferencia:

Západná konferencia:

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Oslavovalo sa a plakalo. Arizona Coyotes sa rozlúčili s NHL víťazne