Na Venca nedajú dopustiť. Hrali sme naňho, vracal nám to gólmi, spomína Kužela

Václav Nedomanský (vľavo) a Jozef Golonka v drese československej reprezentácie oslavujú víťazstvo nad Sovietskym zväzom.
Václav Nedomanský (vľavo) a Jozef Golonka v drese československej reprezentácie oslavujú víťazstvo nad Sovietskym zväzom. (Autor: Slovenské olympijské a športové múzeum)
Pavol Komár|14. mar 2024 o 07:30

Václav Nedomanský má 80.

Výnimočný hokejista so štipľavou strelou, svedomitý človek-dobrák. Normálny chalan, skôr uzavretý než zabávač. To sú v skratke najčastejšie prívlastky, ktorými charakterizovali Václava Nedomanského jeho spoluhráči zo Slovana. Dnes už páni v rokoch nedajú na Venca dopustiť.

„Do neďalekého Hodonína sme chodievali na sústredenie. Vedeli sme, že tam majú nádejného juniora. Keďže vtedy silné Brno po ňom nesiahlo, Vilo Čech, rozhľadený funkcionár s citom na talenty, presvedčil Václavových rodičov, aby ho pustili do Bratislavy. Prišiel skromne, no čoskoro sa stal oporou a najmä znamenitým strelcom,“ priblížil jeho príchod vtedajší staršina tímu Jozef Golonka, ďalšia skvelá osobnosť v kolektíve.

Obranca Milan Kužela sa prevzal po Nedomanskom kapitánske céčko. „Môj otec bol ľadár, bývali sme na zimnom štadióne. Ako dorastenec som si pozorne všímal aj Venca. Vyčnieval postavou i výkonmi. Mal smrtiacu strelu, to bola jeho najväčšia zbraň. Preto sme často hrali naňho, oplatilo sa to, vracal nám to gólmi.

Václav Nedomanský strieľa gól v zápase Slovan Bratislava - ZKL Brno.
Václav Nedomanský strieľa gól v zápase Slovan Bratislava - ZKL Brno. (Autor: Slovenské olympijské a športové múzeum)

Mal trochu zvláštnu povahu, jemne samotársku, no bol fajn chalanisko. Ku všetkým sa správal rovnako. Nepostrehol som, že by po zápase - či už od jedu alebo od radosti - burácal. Po góloch sa však vedel tešiť. Akurát mrzí, že so Slovanom nezískal titul. V zámorí sa obdivuhodne uplatnil, typologicky do NHL náramne pasoval.“

Vladimír Lukscheider pohľadom obrancu pripomína, že lepšie bolo hrať s Nedomanským než proti nemu. „Viem to z vlastnej skúsenosti. Na tréningu sme do seba vrazili, odniesla si to moja zlomená ruka. Zasiahol ju obranným reflexom, vyplynulo to zo súboja.

Vašek bol v prvom rade pozoruhodný športovec. Vynikol by aj v iných kolektívnych hrách, bol by na úrovni tých, ktorí sa im cielene venovali. Veď raz nastúpil za Slovan v najvyššej futbalovej súťaži. Obaja sme študovali na telovýchovnej fakulte. Ukončil som ju skôr, dostal som na posúdenie jeho diplomovú prácu. Urobil, čo musel, tušili sme, že má ponuky z NHL. Aj v najlepšej hokejovej súťaži sveta potvrdil, že bol pán hokejista.“

Jozef Bukovinský prišiel do Slovana sedem rokov po Nedomanskom, odohrali spolu päť sezón.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Na Venca nedajú dopustiť. Hrali sme naňho, vracal nám to gólmi, spomína Kužela