Bitky, nervozita i gólové hody. Play off má od začiatku poriadne grády

O pästné výmeny nebola v úvodných zápasoch play off Tipos extraligy núdza.
O pästné výmeny nebola v úvodných zápasoch play off Tipos extraligy núdza. (Autor: TASR - Roman Hanc)
Patrik Fotta|25. mar 2022 o 07:15

Čo ukázali úvodné zápasy play off extraligy?

BRATISLAVA. Úvodné zápasy štvrťfinále play off hokejovej extraligy ponúkli okrem gólovej nádielky (v 4 zápasoch padlo spolu 21 gólov) aj vypäté emócie.

Šarvátky ale aj poriadne pästné výmeny videli diváci v Nitre aj Michalovciach.

Zatiaľ čo pod Zoborom sa podarilo domácim vyrovnať sériu, vo východniarskom derby majú k semifinále bližšie Košičania.

Tí sa zo Zemplína domov vracajú s dvoma víťazstvami 4:1 a 3:1.

"Michalovčania chcú hrať tvrdo a fyzicky. My sme síce nižší ale máme šikovných hráčov, ktorí sa s tým dokážu vyrovnať.

Súper po nás ide, je to ich taktika, chcú nás dať dole. Musíme využívať presilové hry, iba tak môžeme uspieť," vyhlásil v rozhovore pre RTVS tréner Košíc Dan Ceman.

Prehnaný zákrok Mašlonku?

Michalovčanom sa podarilo streliť v oboch zápasoch iba po jednom góle. Strelecká nemohúcnosť trápi aj trénera Tomeka Valtonena.

"S jedným gólom sa vyhrať nedá. Odohrali sme dobré zápasy, ale chýbalo nám šťastie. Potrebujeme zmeniť len jednu vec. Musíme strieľať viac gólov," uviedol Valtonen.

Už v úvodnom zápase série sa poriadne iskrilo. Po záverečnom hvizde rozhodcov sa do seba pustili košický obranca Luc Snuggerud a útočník Michaloviec Andrej Kukuča.

Obaja zhodili rukavice a jeden druhému uštedrili niekoľko tvrdých rán. Pästný duel napokon nemal jednoznačného víťaza, hoci sa Kukučovi podarilo takmer vyzliecť súperovi dres.

V druhom zápase otvoril skóre v presilovej hre český kanonier "oceliarov" Pavel Klhůfek.

"Dostal som prihrávku ako na podnose od Briana Ihnačáka. Bol som trochu v záklone, ale snažil som sa mieriť hore a našťastie mi to padlo," povedal o presnom zásahu, ktorý nasmeroval Košičanov za druhým víťazstvom v sérii Klhůfek.

V závere prvej tretiny pridal ďalší gól a hoci domáci v druhej časti hry znížili, český útočník minútu pred koncom strelou cez celé klzisko do prázdnej brány zavŕšil hetrik.

Nepríjemným momentom stretnutia bol faul Michalovčana Mareka Mašlonku na Snuggeruda.

Skúsený domáci útočník po narazení súpera na mantinel dostal od rozhodcov trest na 5 minút plus vylúčenie do konca zápasu.

"Bol to škaredý zákrok. Košičan bol otočený chrbtom, nemohol sa na náraz pripraviť. Bolo to nebezpečné. Mašlonka to prehnal," vravel spolukomentátor priameho prenosu Tomáš Halász.

Snuggerud sa len ťažko zdvíhal z ľadu. Keď sa mu to podarilo, od hnevu hlasno zakričal a hodil prilbu o mantinel.

Z klziska schádzal aj s krvavým šrámom na tvári a za pomoci klubového lekára.

Kľúčom k úspechu pre Košičanov bola disciplína a výborný výkon brankára Andreja Košarišťana.

Holešinský nabudil tím vyhranou bitkou

Aj séria medzi Nitrou a Popradom priniesla v úvodnom dvojzápase veľa vzruchu. Domáci favorit prehral úvodný duel prekvapivo vysoko 0:4.

Nitriansky tréner Antonín Stavjaňa videl príčinu neúspechu v dlhej zápasovej pauze ako aj v mediálnej kampani, ktorá stavala Nitru do pozície jasného favorita.

"Bolo tam milión článkov o tom, ako sme vo všetkom najlepší. Ale ukázalo sa, že to bolo iba PR. Realita bola iná,“ vravel po prehre Stavjaňa.

S prehrou sa ťažko zmierovali aj samotní hráči. Útočník Adrián Holešinský, ktorý sa z olympiády v Pekingu vrátil s bronzovou medailou, v záverečnej tretine atakoval jedného zo súperov pri mantineli.

To sa nepáčilo dvojici Popradčanov, ktorí na Holešinského okamžite vybehli. Najaktívnejší bol River Rymsha, s ktorým sa Holešinský férovo pobil.

Zo súboja napokon vyšiel ako víťaz a pri odchode z ľadu ešte burcoval domácich fanúšikov.

"Snažil som sa nabudiť tím. Verím, že súper je v poriadku. Do súboja som išiel telom. Potom tam na mňa vyleteli dvaja protihráči a jeden z nich ma udieral päsťami do hlavy, keď som ležal. To sa nerobí. Ja som sa iba snažil zastať sám seba," vysvetlil Holešinský.

Niekedy aj vyhratý pästný súboj dokáže nabudiť celý tím. Zdá sa, že v prípade Nitry sa to potvrdilo. Vstup do druhého duelu mali ako z ríše snov.

"V prvom zápase sme zaspali úvod. Zrejme tam bola z našej strany aj nervozita. Povedali sme si, že druhý zápas musíme urvať za každú cenu. S chlapcami sme si sadli a povedali si, čo potrebujeme zmeniť. Zdá sa, že to vyšlo," hovoril po prvej tretine druhého duelu Holešinský.

Nitrania predviedli v úvodnej dvadsaťminútovke gólový uragán. Súperovi nasúkali šesť gólov.

Popradčanom nepomohla ani výmena brankárov. Antona Todykova vystriedal Matej Tomek. Ani ten však nezastavil gólostroj domácich.

Po víťazstve 7:1 vyrovnali stav série a pod Tatry budú cestovať s cieľom vyhrať minimálne jeden zápas.

V piatok štartujú zvyšné dve štvrťfinále, v ktorých proti sebe nastúpia Slovan - Prešov a Zvolen - Banská Bystrica.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Bitky, nervozita i gólové hody. Play off má od začiatku poriadne grády