Ovečkin a ďalší Rusi sú najlepšími krídelníkmi v NHL, tvrdia analytici

Alex Ovečkin.
Alex Ovečkin. (Autor: SITA/AP)
Oh my Hockey|22. aug 2022 o 10:55

NHL Network zverejnili zoznam top 20 krídelníkov v lige.

NEW YORK. Producenti a analytici NHL Network zverejnili ich zoznam dvadsiatich najlepších krídelníkov v NHL.

Na prvom mieste je Alexander Ovečkin, ktorý už po deviatykrát strelil 50 gólov v jednej sezóne, čím vyrovnal rekord Gretzkého a Bossyho.

Celkovo v NHL strelil už 780 gólov, čo ho v tejto štatistike radí na tretie miesto. "Dve veci vyčnievajú," povedal analytik Stu Grimson.

"Jeho výdrž a spôsob akým hrá. To, ako udržiava svoje telo v kondícii rok čo rok. A druhá vec je srdce, ktoré v ňom bije a poháňa ho robiť to, čo robí večer za večerom. Kombinácia týchto vecí ho robí skvelým," uviedol.

Pomyselné stupne víťazov obsadili výlučne Rusi.

Na druhom mieste skončil Nikita Kučerov. Dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára a jeden z najlepších hráčov v play off v posledných rokoch. V roku 2019 bol najužitočnejší hráč ligy, mal 128 bodov v 82 zápasoch.

"Do svojej hry prináša veľa emócií a vášne. Z pohľadu jeho zručností a prispenia k úspechu je jeden z najinteligentnejších hráčov súčasnosti," povedal Grimson.

Tretím Rusom je Kirill Kaprizov. Krídelník Minnesoty a najlepší nováčik sezóny 2020/21 bol v uplynulom ročníku so ziskom 108 bodov piaty najproduktívnejší hráč NHL. Štatistiky Wild viedol v takmer každej kategórii.

"Ja by som ho dal na prvé miesto," povedal o ňom Mike Rupp z NHL Network.

"Vec, ktorá ho oddeľuje od zvyšku je to, ako sleduje puk. Ak mu zoberiete puk, nedá vám pokoj. Bude bojovať a spraví všetko preto, aby ho získal späť."

NHL Network definovali elitného krídelníka ako hráča, ktorý je schopný skórovať strhujúce góly, vie rozdať pútavé prihrávky a ísť na bránu s vynikajúcim korčuľovaním.

V rebríčku sa umiestnili štyria Rusi. Najväčšie zastúpenie mali Američania, v najlepšej dvadsiatke boli až ôsmi. Doplnili ich ešte štyria Kanaďania, dvaja Švédi, po jednom zástupcovi malo Fínsko a Česko.

Zo susedných Čiech obsadil 11. miesto David Pastrňák. Efektívny strelec vsietil od sezóny 2016/17 už 215 gólov, čo ho v tejto štatistike radí na piate miesto.

Po troch spomenutých Rusoch dotvárajú najlepšiu päťku Kanaďania. Štvrtý bol Mitch Marner a piaty Jonathan Huberdeau.

Práve druhý spomínaný mal v minulom ročníku 115 bodov, najviac spomedzi krídelníkov spolu s Johnnym Gaudreauom, ktorý je v rebríčku siedmy.

Do najlepšej dvadsiatky krídel v NHL sa dostali aj dvaja hráči Colorada Avalanche, ktoré vyhralo Stanleyho pohár. Šiesty skončil Fín Mikko Rantanen a osemnásty švédsky kapitán "lavín" Gabriel Landeskog.

Zaujímavosťou je aj to, že až štyria hráči v rebríčku zmenili po uplynulej sezóne klub - Huberdeau (5. pozícia) bol vymenený z Floridy do Calgary, Gaudreau (7.) nepodpísal s Calgary, ale s Columbusom, Tkachuk (12.) putoval z Calgary na Floridu a DeBrincata (17.) vymenili z Chicaga do Ottawy.

Top 20 krídelníkov podľa NHL Network:

1. Alexander Ovečkin (Washington)
2. Nikita Kučerov (Tampa Bay)
3. Kirill Kaprizov (Minnesota)
4. Mitchell Marner (Toronto)
5. Jonathan Huberdeau (Calgary)
6. Mikko Rantanen (Colorado)
7. Johnny Gaudreau (Columbus)
8. Artemij Panarin (NY Rangers)
9. Brad Marchand (Boston)
10. Patrick Kane (Chicago)
11. David Pastrňák (Boston)
12. Matthew Tkachuk (Florida)
13. Kyle Connor (Winnipeg)
14. Jake Guentzel (Pittsburgh)
15. Jason Robertson (Dallas)
16. Chris Kreider (NY Rangers)
17. Alex DeBrincat (Ottawa)
18. Gabriel Landeskog (Colorado)
19. Filip Forsberg (Nashville)
20. Mark Stone (Vegas)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Ovečkin a ďalší Rusi sú najlepšími krídelníkmi v NHL, tvrdia analytici