Komédia. Fín čaká, kým ho Česi vyhodia. Jágr prezradil, koľko mu zaplatia

Tréner Kari Jalonen na lavičke Česka na MS v hokeji 2023.
Tréner Kari Jalonen na lavičke Česka na MS v hokeji 2023. (Autor: TASR/AP)
Boris Vanya|22. jún 2023 o 17:00

Kari Jalonen zrejme skončí, zatiaľ mu to nikto nepovedal.

PRAHA, BRATISLAVA. Ešte pred rokom ho oslavovali a rozdával úsmevy, teraz sa mračí, lebo je na odpis.

Fín Kari Jalonen získal vlani na majstrovstvách sveta v hokeji s českou reprezentáciou bronz. Česi v poslednej tretine súboja o tretie miesto zvalcovali Američanov, vyhrali 8:4 a tešili sa z medaily po dlhých desiatich rokoch. 

Český hokej už tento úspech veľmi potreboval a u našich susedov sa utvrdili v tom, že angažovanie fínskeho odborníka bola správna vec.

Lenže pred mesiacom dosiahli Česi na šampionáte v Rige a Tampere najhoršie umiestenie v histórii, skončili na ôsmom mieste.

V skupine si síce najskôr poradili so Slovákmi 3:2, ale potom prehrali s Lotyšmi, Kanaďanmi aj Švajčiarmi a vo štvrťfinále vypadli po prehre 0:3 s Američanmi. Médiá označili výkon mužstva za bezkrvný.

Jalonenova pozícia bola zrazu ohrozená, hoci má v Česku platný kontrakt aj na ďalšiu sezónu. 

Hadamczik vraj klamal

Odchod Fína z českej striedačky sa už berie ako hotová vec, skloňuje sa aj meno jeho nástupcu, ale nikto z kompetentných to zatiaľ nepovedal nahlas. Všetko sa ťahá už niekoľko týždňov a podľa kritikov to pripomína komédiu, v ktorej je český hokej na smiech. 

Kari Jalonen a generálny manažér tímu Martin Havlát 8. júna vysvetľovali na výkonnom výbore príčiny neúspechu na MS. Ani po ňom však nedošlo k jasnému verdiktu.

Výkonný výbor poveril Jalonena s Havlátom domácou úlohou, aby do 21. júna vypracovali víziu a koncepciu, s akou sa chcú prezentovať na MS 2024, ktoré sa uskutočnia v Česku. 

K jednej zmene v realizačnom tíme však predsa len došlo už 8. júna. Skončil v ňom Jalonenov krajan a asistent Fredrik Norrena. Šéf zväzu Alois Hadamczik prezentoval tento krok ako želanie Jalonena.

„Môžem prezradiť, že Kari Jalonen povedal, že kolegu z Fínska pri sebe nechce. Ako fínsky tréner tu bude sám. Fredrik Norrena končí,“ citovali Hadamczika médiá.

Jalonen sa proti tomu ohradil a označil tieto slová za klamstvo. Už aj predtým rezervovaný vzťah medzi 63-ročným trénerom a šéfom hokejového zväzu ešte viac ochladol. 

Víziu k MS 2024 odovzdal Havlát s predstihom 20. júna, členov výkonného výboru však nenadchla.

„Táto správa nikoho z výkonného výboru neuspokojila. Preto som dostal od výkonného výboru zadanie, aby som pripravil zloženie nového realizačného tímu, ktorý nás následne musí presvedčiť, že je lepší než terajší. Potom budeme hlasovať,“ povedal v utorok Hadamczik.

Voráček: Komédia a šaškáreň

Podľa kritikov je však toto naťahovanie času zbytočné. Hokejový veterán Jakub Voráček to označil za šaškáreň a komédiu a dostal sa do polemiky s Jaromírom Jágrom, ktorý je jeden z členov výkonného výboru. 

"Mali mu to (Jalonenovi) povedať na rovinu a nie sa schovávať. Buď mu mali povedať: Ďakujeme, ale chceme sa uberať iným štýlom, aby sme sa prezentovali inou hrou. Alebo mu mali povedať, že mu ďalej veria a má pred sebou ešte domáci šampionát. A nie robiť podľa mňa až šaškáreň s nejakou analýzou… To mi pripadá, odpustite, ako blbosť. A je to zbytočné.

Nerozumiem ani tomu, ako môže tréner vopred robiť analýzu šampionátu, ktorý sa uskutoční za jedenásť mesiacov, keď nevie, kto príde z NHL, kto bude chytať, ako zloží presilovkové formácie. To sa jednoducho nedá. A nie som jediný z hokejového prostredia, kto si to myslí," vravel Voráček pred isport.cz. 

S týmito slovami nesúhlasil Jágr. Bývalému spoluhráčovi z reprezentácie a rodákovi z Kladna na sociálnej sieti vykal: „Pretože, pán Voráček, skôr než spravíte krok B, buďte si na 100% istý, že je lepší než krok A,“ argumentoval Jágr.

Jágr prezradil odstupné

Legendárny hráč a majiteľ hokejového Kladna prekvapil tiež komentárom, ktorým potvrdil domnienky médií o prípadnom odstupnom pre fínskeho kouča. Podľa informácií českého Sportu sa pohybuje okolo 6 miliónov korún (vyše 250-tisíc eur).

„Nemyslím si, že niekto rieši 6 mega, keď sa platilo 20 mega za sieň slávy každý rok. Peniaze dostane, aj keby netrénoval, tak znie zmluva,“ komentoval Jágr.

Jalonen zatiaľ čaká na verdikt doma vo Fínsku. Podľa denníka Sport je rozčarovaný. Rozpačitým dojmom pôsobil už 8. júna na výkonnom výbore, keďže také "grilovanie" nečakal. Mal pocit, že už nemá dôveru ani rešpekt, preto rezignoval, pôsobil nepresvedčivo, až otrávene.

Nástupcom Fína by mal byť Radim Rulík, ktorý na prelome rokov doviedol českú dvadsiatku až do finále majstrovstiev sveta v Kanade. Slovenským fanúšikom je známy trebárs z pôsobenia v HC Košice alebo v tíme Lev Poprad, ktorý hral v KHL.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Komédia. Fín čaká, kým ho Česi vyhodia. Jágr prezradil, koľko mu zaplatia