Kritika a tlak fanúšikov majú rýchlu odozvu. Hudáček končí v Kladne skôr, ako začal

Július Hudáček.
Július Hudáček. (Autor: TASR)
Sportnet|5. jan 2024 o 15:54

Proti jeho angažovaniu protestovali fanúšikovia.

KLADNO. Slovenský hokejový brankár Július Hudáček končí v českom extraligovom tíme Rytíři Kladno.

Stalo sa tak len dva dni po podpise zmluvy a bez toho, aby Hudáček odchytal za Kladno čo i len minútu.

"Rytíři Kladno oznamujú, že došlo k ukončeniu spolupráce s brankárom Júliusom Hudáčkom. Toto rozhodnutie sme urobili po zvážení všetkých aspektov súvisiacich s jeho angažovaním. Dospeli sme k záveru, že pokračovanie spolupráce nie je ani v záujme klubu, ani v záujme hráča," informoval klub na svojej webovej stránke.

Klub, ktorého spolumajiteľom je legendárny Jaromír Jágr, podpísal 3. januára s Júliusom Hudáčkom zmluvu do konca sezóny. Reagoval tak na zranenie svojej brankárskej jednotky Adama Brízgalu. Hudáček bol voľný, minulú sezónu strávil v ruskej KHL v drese kazašského Barysu Astana, v tejto sezóne zatiaľ nikde nechytal.

Situácia však v Česku okamžite vyvolala vlnu kritiky na sociálnych sieťach. Ozvali sa slávni hokejisti ako je Jágrov reprezentačný spoluhráč a ďalšia legenda z Nagana Dominik Hašek alebo veterán z NHL a hokejový skaut Jiří Hrdina.

„Stačí otvoriť oči a uvedomiť si, že KHL je propaganda agresie, ktorá zabíja tisíce nevinných,“ povedal vodný slalomár a olympionik Vavřinec Hradílek.

Proti angažovaniu slovenského brankára protestovala aj časť priaznivcov klubu. Ani im sa nepáčilo, že ich klub angažoval brankára, ktorý chytal v ruskej KHL aj po tom, ako vo februári 2022 rozpútali Rusi vojnu na území Ukrajiny.

"Od nedeľňajšieho domáceho zápasu s Hradcom nebude na štadióne visieť naša vlajka a naše miesta v kotli zostanú prázdne,“ informovalo skupina fanúšikov s názvom Haldaři.

"Nehodláme podporovať človeka, ktorý si po invázii jazdí po ľade s ruskou vlajkou a verejne deklaruje túžbu zarábať v súťaži, ktorá je propagandistickou výkladnou skriňou vojny," dodal fanklub vo vyhlásení.

Bývalý útočník Jakub Koreis, ktorý po ukončení kariéry komentuje rôzne hokejové témy v médiách, napísal na sociálnej sieti X, že práve angažovanie Hudáčka bolo dôvodom absencie Jakuba Voráčka v Hradci Králové. Bývalý hráč NHL pre zranenie ukončil nedávno kariéru a v Kladne pôsobí v pozícii mentora.

"Hráč deklaroval, že chce ísť do Ruska. A keď to neklaplo, podpísal s Kladnom. Nedokážem si predstaviť hráča, ktorý chce ísť dobrovoľne hrať do krajiny, ktorá hrozí západnej civilizácii jadrovými zbraňami.

Keby to bol 22-ročný chlapec, ktorý zarába 50-tisíc a zrazu mu ponúknu milióny, tak to pochopím. Poviem si: si hlúpy, tak tam choď. Hudáček však hráva celú kariéru v Európe za veľké peniaze. Niečo také nepotrebuje," povedal Koreis o Hudáčkovi v štúdiu O2.

Do KHL by šiel znovu

Hudáček pôsobil v KHL posledných šesť sezón v Čerepovci, Spartaku Moskva, Dyname Riga. V lete 2022, už po ruskej invázii na Ukrajine, sa upísal kazašskému tímu Barys Nur-Sultan (Astana). 

"Volali mi a som rád, že môžem ísť do takého veľkého klubu ako je Barys. Riešil som morálnu dilemu. Ale či ja ako brankár alebo akýkoľvek iní hokejisti budeme hrať v KHL, myslím si, že toto neovplyvní, či vojna na Ukrajine bude alebo nebude a či bude ruská agresia pokračovať alebo nie," komentoval vtedy pre RTVS.

Po sezóne v Astane bol bez kontraktu, ponuky, ktoré mal z Česka, Nemecka a Rakúska ho nezaujali. Dodal, že do KHL by šiel znovu.

"Dosiaľ vždy, keď som tam chytal, všetko fungovalo na sto percent. Všetci legionári, ktorí tam pôsobili, boli zo športového hľadiska spokojní. Mám na mysli zázemie, kvalitu súťaže aj financie. Nič sa na tom nezmenilo ani počas vojny. Zahraniční hráči tam podpisujú zmluvy aj naďalej," povedal pre Športweb.

Vyjadril sa aj ku kritike časti verejnosti, ktorá poukazuje na to že KHL slúži ako nástroj propagandy režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. 

"Snažím sa to nevnímať. Nesledujem, čo sa píše a hovorí v médiách. Všetci, ktorí v KHL hráme, pevne veríme, že situácia s vojnou sa zmení. Nie je to ale vôbec o nás, alebo o tom, čo chceme my. Rozhodujú o tom iní ľudia. Ja som žil v Rusku pred vojnou a boli sme tam s rodinou spokojní.

Situácia v Rusku sa ani po nej nezmenila. Samozrejme, posudzujem to z pohľadu hráča KHL, ktorý tam chodí výhradne kvôli športu. Uvedomujem si, že bežných ľudí sa to môže dotýkať. Rozhodne som naklonený sa tam vrátiť, ak príde dobrá ponuka," dodal Hudáček pre Športweb.

Hokej je Putinov nástroj

Krátko po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári 2022 poslala Ruská hokejová federácia klubom KHL list, v ktorom im prikazuje podporovať "špeciálnu vojenskú operáciu."

Kluby dostali inštrukcie, že musia distribuovať medzi divákmi v hľadisku propagandistické letáky a plagáty. Okrem toho mali počas zápasov vysielať odkazy na informačných obrazovkách nad ľadovou plochou. Propágacia bola povinná a kluby ju mali dokumentovať.

V reakcii na ruskú vojnu proti Ukrajine vystúpili zo súťaže fínsky Jokerit Helsinki a lotyšské Dinamo Riga. Zo zahraničných klubov zostal v nej len bieloruský Minsk, kazašská Astana a čínsky Kunlun, ktorý však hráva v Rusku. 

"Hráči, ktorí idú do KHL, majú na zreteli skôr hokej a vlastný zárobok. Vojna ich netrápi. Alebo peniaze sú pre nich dôležitejšie než samotná vojna. Samotné kluby nevyužívajú na podporu vojny priamo hráčov. Faktom však je, že legionári, ktorí do Ruska prichádzajú, legitimizujú Rusko a jeho politiku. Čím viac je legionárov, tým viac legitimizujú ruské zločiny a politické ambície," vysvetlil švédsky novinár Karl Mansson, ktorý sa venuje správam z ruského športu.

Po vypuknutí vojny zažila KHL masívny exodus približne 150 zahraničných hráčov, najmä Švédov, Fínov, Čechov či Lotyšov. Aj preto v KHL znížili kvótu cudzincov z piatich na troch.

Desiatky legionárov v ruskej lige naďalej pôsobia, najmä Kanaďania a Američania. Z Európanov tvoria najpočetnejšiu skupinu - Slováci. V aktuálnej sezóne hrajú v KHL brankári Patrik Rybár a Adam Húska, obrancovia Michal Čajkovský, Christián Jaroš, Mislav Rosandič, Martin Gernát a útočníci Adam Liška, Michal Krištof a nedávno pribudol aj Tomáš Jurčo.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Česko»Kritika a tlak fanúšikov majú rýchlu odozvu. Hudáček končí v Kladne skôr, ako začal