Mal trénovať Kanadu na olympiáde. Je to zničujúce, vyznal sa Jon Cooper

Tréner Tampy Bay Jon Cooper.
Tréner Tampy Bay Jon Cooper. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|3. jan 2022 o 18:02

Jon Cooper sa podelil o svoje pocity z vývoja situácie.

TAMPA BAY. Hlavným trénerom kanadskej hokejovej reprezentácie na zimných olympijských hrách by bol pri účasti hráčov NHL Jon Cooper.

Rešpektovaný tréner patrí k najlepším koučom v súčasnom hokeji. Tampu Bay Lightning priviedol dvakrát po sebe k zisku Stanley Cupu.

S rozhodnutím NHL a NHLPA nezúčastniť sa olympiády v Pekingu sa doteraz nezmieril.

"Ak mám byť úprimný, je to zničujúci pocit," povedal pre insidera Pierra LeBruna z TSN.

"A musím použiť takéto silné slovo. Pozerám sa na to cez optiku hokeja, Kanady a toho, čo tento šport pre krajinu znamená. Keď som bol vymenovaný do funkcie trénera, naplnilo ma vzrušenie. Neznášam to ľahko.

Bol som v pokore poctený, že som dostal takúto príležitosť. Keď vám ju zrazu vezmú, zanechá to vo vás prázdnotu."

Pomaly skladal mužstvo

Cooper by sa po Marcovi Crawfordovi (1998), Patovi Quinnovi (2002, 2006) a Mikeovi Babcockovi (2010, 2014) stal štvrtým hlavným trénerom kanadského olympijského tímu zloženého z hráčov NHL.

Na turnaj sa poctivo pripravoval.

"Pred otváracím zápasom u mňa v kancelárii sedel Sidney Crosby. Rozprávali sme sa o hokeji, olympiáde, o tom, ako budeme riešiť rôzne veci. Bolo to medzi štyrmi očami, bavili sme sa asi 45 minút," spomína.

Potom sa stretol aj s ďalšími potenciálnymi reprezentantmi - Caleom Makarom, Drewom Doughtym či Tomom Wilsonom.

Špekuluje sa, aké kroky podnikne NHL ďalej. Gary Bettman v oficiálnom vyhlásení povedal, že sa teší na olympiádu v roku 2026, no Cooper nechce hovoriť nič na sto percent.

Variantom je i ďalší Svetový pohár, ale kouč sa postavil na stranu väčšiny a uviedol, že sa tieto dva turnaje nedajú porovnať.

"Olympiáda je zážitok. Je to pobyt v olympijskej dedine, je to možnosť hrdo nosiť farby svojej krajiny. Je to možnosť navštíviť ďalšie športové podujatia a povzbudzovať svojich krajanov," vyjadril sa. "Je to o tom, keď bobista príde k Sidneymu Crosbymu a navzájom si vymenia autogramy.

To je to, čo vám prinesie olympiáda. Je mi ľúto hráčov, pretože o to prídu."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Mal trénovať Kanadu na olympiáde. Je to zničujúce, vyznal sa Jon Cooper